Referendumul pentru redefinirea familiei ar putea avea loc în mai. Proiectul, ”o prioritate” pentru PSD
Referendumul pentru modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, ar putea avea loc în luna mai. Social democraţii consideră acest demers o prioritate.
Românii vor fi chemaţi să spună dacă sunt de acord ca familia să fie definită ca ”uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie", şi nu "între soţi", cum este acum în Constituţie.
După o şedinţă cu toţi liderii partidului, social-democraţii au anunţat că vor să urgenteze adoptarea iniţiativei cetăţeneşti privind modificarea legii fundamentale. Propunerea pentru care s-au strâns 3 milioane de semnături este ca, la articolul 48 din Constituţie, familia să fie definită ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, cum scrie în prezent.
Paul Stănescu, vicepremier: "Din toate calculele, în luna mai ar trebui să fie referendum pentru familie."
Şeful PSD, Liviu Dragnea, vrea ca în paralel cu dezbaterile la legea fundamentală, colegii săi de partid să analizeze şi o lege privind parteneriatul civil. O astfel de iniţiativă e pe mesele aleşilor încă din 2016 şi dezbaterea ei trenează în comisii. Parteneriatul civil este un contract care le-ar pemite cuplurilor, inclusiv de acelaşi sex, să încheie acte la notar, să lase moşteniri sau să contracteze credite împreună.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "E vorba despre o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem, nu putem spune că nu există. Trebuie să fie tratată ca orice minoritate trebuie să fie respectată."
Activiştii pentru drepturile minorităţilor naţionale salută ideea de a scrie o lege a parteneriatului civil, dar critică dur iniţiativa de revizuire a constituţiei.
Florin Buhuceanu, preşedinte ACCEPT: "Scoate în afara Constituţiei mai multe tipuri de familii, între care şi cele formate din același sex."
Opoziţia este însă de părere că prin aceste anunţuri PSD urmăreşte să distragă atenţia romanilor de la Legile Justiţiei sau de la scandalurile politice.
Iniţiativa cetățenească privind revizuirea constituţiei a fost adoptată în mai, anul trecut, de Camera Deputaţilor şi acum se află în atenţia senatorilor. Abia după ce va trece şi de camera superioară, se va putea organiza referendumul.
Pentru ca rezultatul lui să fie recunoscut, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 30% dintre alegători. Iar jumătate dintre ei, adică aproape 3 milioane de romani, ar trebui să ceară schimbarea constituţiei pentru că acest lucru să se şi întâmple.
Sursa: Pro TV
Etichete: coalitie, familie, referendum, gay, paul stanescu,
Dată publicare:
26-03-2018 12:06