Opoziția sare în ajutorul lui Iohannis, după ce deputații au respins cererea de reexaminare a Legii Referendumului

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2018 12:40
Categorie: Politic

Coaliţia PSD-ALDE grăbeşte ritmul şi pentru organizarea referendumului de modificare a legii fundamentale. În acest sens, deputaţii au votat miercuri o modificare care-l scoate pe preşedinte din procedura de convocare a consultării cetăţenilor.

În paralel, redefinirea familiei în Constituţie „ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şi nu intre soți”, cum este în prezent, aşteaptă votul senatorilor. Social Democraţii au anunţat deja că şi-ar dori ca acest referendum să aibă loc în luna mai.

Cei de la putere vor să se asigure că nimeni, nici măcar preşedintele României, nu îi va bloca în încercarea de a redefini familia în Constituţie. Opoziţia acuză că prin modificările aduse Legii Referendumului, preprogativele şefului statului au fost anulate.

Raluca Turcan, deputat PNL: „Urmăriţi, de fapt, cu această Lege, amputarea atribuţiilor preşedintelui României. Aceasta este destinaţia şi ţinta dumneavoastră finală, dar greşiţi profund. Dumneavoastră afectaţi organizarea unui referendum consultativ şi constituţional pentru toţi anii de acum înainte, până când se va mai modifica Legea Referendumului."

Dan Barna, preşedintele USR: „Practic, prin această lege preşedintele pierde o seamă de atribuţii în chestiunea referendumului. Este un atac la statul de drept, folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie. USR a votat împotrivă şi va ataca la CCR ceea ce s-a adoptat astăzi (n.r - miercuri)."

El a adăugat că USR va invoca argumente legate de temeiul legii în sesizarea la Curtea Constituţională și a spus că PSD foloseşte pretextul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei în chestiunea familiei pentru a-i tăia din prerogative preşedintelui.

„Se foloseşte pretextul iniţiativei cetăţenilor privind modificarea Constituţiei în chestiunea reglementării familiei pentru a modifica legea referendumului, care era o lege foarte corectă din punctul nostru de vedere şi pentru a mai tăia din atribuţiile preşedintelui. Unul din mecanismele pe care de un an şi jumătate le serveşte PSD este acela de a slăbi toate celelalte instituţii în speranţa că prin Guvern şi Parlament se va putea merge spre modul (...) din Polonia şi Ungaria. Practic, prin această lege, preşedintele pierde o seamă de atribuţii în chestiunea referendumului, este un atac la statul de drept folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie", a adăugat Barna.

Parlamentarii puterii neagă acuzaţiile. Modificarea de miercuri la Legea Referendumului este văzută de liderii coaliţiei ca o etapă intermediară.

Daniel Suciu, deputat PSD:Se discută de semnături de peste un an. Aţi făcut toate demersurile ca referendumul să nu aibă loc. Diavolul de ascunde în detalii şi folosiți toate mijloacele ca să nu se ajungă la urne."

Camera Deputaţilor a respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de modificare a Legii referendumului. Astfel, a fost aprobat actul normativ în forma în care a fost trimis la promulgare.

S-au înregistrat 195 voturi pentru raportul Comisiei juridice de respingere a cererii de reexaminare a legii referendumului, 71 voturi împotrivă şi 6 abţineri.

Votul final asupra proiectului de revizuire a legii fundamentale va fi dat în Senat, după Pașste. Dacă acest lucru se va întâmpla până la finalul lunii aprilie, în luna mai românii vor fi chemaţi să spună dacă sunt de acord cu redefinirea familei în Constituţie ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi nu între soţi, cum este în prezent.

Potrivit legii trimise la promulgare, referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern.

Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului", prevede textul legii.

Prin acest proiect de lege, preşedintele României este scos, practic, din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituţiei, deoarece, până acum, Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un astfel de referendum, pe care preşedintele îl promulga sau îl putea retrimite Parlamentului la reexaminare.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, la sfârşitul lunii decembrie 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, considerând că aceasta cuprinde dispoziţii ce se impun a fi reanalizate.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Anterior, Senatul a respins, de asemenea, cererea de reexaminare.

Totul a plecat de la iniţiativa semnată de 3 milioane de români, iar tema redefinirii familiei a fost folosită intens de PSD în campania electorală din 2016. Pentru că referendumul să fie validat, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 30% din cei peste 18 milioane de români cu drept din vot. Adică trebuie să răspundă prezent peste 6 milioane de alegători, dintre care 4 milioane şi jumătate să pună ştampila pe DA.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii referendumului
Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii referendumului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lia Olguta Vasilescu
Olguța Vasilescu cere OUG privind amnistia și grațierea
Neînțelegeri în coaliția de la guvernare, din cauza ordonanțelor privind Codurile penale
Încă o demisie din PSD. Un fost primar și-a anunțat retragerea din partidul lui Dragnea
Primari din PSD ar pune la cale să se alăture Alianței Vestului
Scandal la Parlament. Președintele PMP a părăsit lucrările Birourilor permanente
Tăriceanu, despre OUG privind codurile penale: ”Nu am văzut ordonanţa”
Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, proiect de lege, imunitate
Rădulescu: OUG privind Codurile penale nu va cuprinde prevederi referitoare la amnistie şi graţiere
Parlamentarii au făcut ping-pong cu destinele persoanelor cu handicap grav: ”Este un abuz”
Ideea deputatului PSD Cătălin Rădulescu: cât de ușor scapi dacă faci evaziune
Ludovic Orban, despre OUG pe Codurile Penale: ”Trebuie să fim cu ochii în patru”
Ce s-ar ascunde în spatele OUG cu privire la Codurile Penale: ”Maschează dorinţa lor”
Alte două orașe din țară vor să se alăture Alianței Vestului. ”Nu au nicio vină cei din sudul ţării”