Opoziția sare în ajutorul lui Iohannis, după ce deputații au respins cererea de reexaminare a Legii Referendumului

Ultimul update: Miercuri 04 Aprilie 2018 20:35
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2018 12:40
Categorie: Politic

Coaliţia PSD-ALDE grăbeşte ritmul şi pentru organizarea referendumului de modificare a legii fundamentale. În acest sens, deputaţii au votat miercuri o modificare care-l scoate pe preşedinte din procedura de convocare a consultării cetăţenilor.

În paralel, redefinirea familiei în Constituţie „ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şi nu intre soți”, cum este în prezent, aşteaptă votul senatorilor. Social Democraţii au anunţat deja că şi-ar dori ca acest referendum să aibă loc în luna mai.

Cei de la putere vor să se asigure că nimeni, nici măcar preşedintele României, nu îi va bloca în încercarea de a redefini familia în Constituţie. Opoziţia acuză că prin modificările aduse Legii Referendumului, preprogativele şefului statului au fost anulate.

Raluca Turcan, deputat PNL: „Urmăriţi, de fapt, cu această Lege, amputarea atribuţiilor preşedintelui României. Aceasta este destinaţia şi ţinta dumneavoastră finală, dar greşiţi profund. Dumneavoastră afectaţi organizarea unui referendum consultativ şi constituţional pentru toţi anii de acum înainte, până când se va mai modifica Legea Referendumului."

Dan Barna, preşedintele USR: „Practic, prin această lege preşedintele pierde o seamă de atribuţii în chestiunea referendumului. Este un atac la statul de drept, folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie. USR a votat împotrivă şi va ataca la CCR ceea ce s-a adoptat astăzi (n.r - miercuri)."

El a adăugat că USR va invoca argumente legate de temeiul legii în sesizarea la Curtea Constituţională și a spus că PSD foloseşte pretextul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei în chestiunea familiei pentru a-i tăia din prerogative preşedintelui.

„Se foloseşte pretextul iniţiativei cetăţenilor privind modificarea Constituţiei în chestiunea reglementării familiei pentru a modifica legea referendumului, care era o lege foarte corectă din punctul nostru de vedere şi pentru a mai tăia din atribuţiile preşedintelui. Unul din mecanismele pe care de un an şi jumătate le serveşte PSD este acela de a slăbi toate celelalte instituţii în speranţa că prin Guvern şi Parlament se va putea merge spre modul (...) din Polonia şi Ungaria. Practic, prin această lege, preşedintele pierde o seamă de atribuţii în chestiunea referendumului, este un atac la statul de drept folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie", a adăugat Barna.

Parlamentarii puterii neagă acuzaţiile. Modificarea de miercuri la Legea Referendumului este văzută de liderii coaliţiei ca o etapă intermediară.

Daniel Suciu, deputat PSD:Se discută de semnături de peste un an. Aţi făcut toate demersurile ca referendumul să nu aibă loc. Diavolul de ascunde în detalii şi folosiți toate mijloacele ca să nu se ajungă la urne."

Camera Deputaţilor a respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de modificare a Legii referendumului. Astfel, a fost aprobat actul normativ în forma în care a fost trimis la promulgare.

S-au înregistrat 195 voturi pentru raportul Comisiei juridice de respingere a cererii de reexaminare a legii referendumului, 71 voturi împotrivă şi 6 abţineri.

Votul final asupra proiectului de revizuire a legii fundamentale va fi dat în Senat, după Pașste. Dacă acest lucru se va întâmpla până la finalul lunii aprilie, în luna mai românii vor fi chemaţi să spună dacă sunt de acord cu redefinirea familei în Constituţie ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi nu între soţi, cum este în prezent.

Potrivit legii trimise la promulgare, referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern.

Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului", prevede textul legii.

Prin acest proiect de lege, preşedintele României este scos, practic, din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituţiei, deoarece, până acum, Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un astfel de referendum, pe care preşedintele îl promulga sau îl putea retrimite Parlamentului la reexaminare.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, la sfârşitul lunii decembrie 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, considerând că aceasta cuprinde dispoziţii ce se impun a fi reanalizate.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Anterior, Senatul a respins, de asemenea, cererea de reexaminare.

Totul a plecat de la iniţiativa semnată de 3 milioane de români, iar tema redefinirii familiei a fost folosită intens de PSD în campania electorală din 2016. Pentru că referendumul să fie validat, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 30% din cei peste 18 milioane de români cu drept din vot. Adică trebuie să răspundă prezent peste 6 milioane de alegători, dintre care 4 milioane şi jumătate să pună ştampila pe DA.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii referendumului
Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii referendumului
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Cristian Alexa
Cristian Alexa este din Focsani si a incantat la Vocea Romaniei cu piesa "Billionaire" a lui Bruno Mars

07:17
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Sorina Bica
Sorina Bica a interpretat piesa celor de AC/DC "You shock me all night long"

07:52
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Lavinia Rusu
Lavinia Rusu a interpretat piesa "Wrecking Ball" a artistei Miley Cyrus

07:30
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Nicoleta Oancea
Nicoleta Oancea a impresionat pe scena Vocea României și a reușit să întoarcă două scaune

04:49
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Renate Grad
Concurenta a interpretat piesa regretatei Withney Houston "I will always love you"

06:07
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Daria Tanasa
Daria Tansa a interpretat piesa Chrstinei Aguilera "Ain't no other man"

09:39
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Eduard Malareu
Eduard Malareu este din Chisinau si a ales sa cante piesa "Perfect" a lui Ed Sheeran

05:23
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Odri Barca
Odri Barca a facut spectacol total pe scena Vocea Romaniei si a intors toate scaunele

08:30
LA MARUTA
Speak si Stefania, aventuri in Las Vegas
Speak si Stefania au avut parte de momente indite in Las Vegas. Ce obiective turistice au vizitat cei doi

07:28
LA MARUTA
Andreea Esca, povesti despre fiica din Anglia
Andreea Esca a vorbit in exclusivitate despre experienta fiicei sale. Cum s-a acomodat Alexia Eram in Regat

13:11
iviu Dragnea, presedintele PSD, raspunde jurnalistilor in cadrul unei conferinte de presa organizata dupa Sedinta Consiliului Executiv al Partidului Social Democrat
Planul lui Dragnea după victoria de la CEX. "Nu putem să o ţinem aşa la nesfârşit"
Dragnea: „Colegi din Partidul Socialist European ne-au cerut să nu susținem referendumul pentru familie”
Ultimul motiv de contrazicere Dragnea - Firea: câte voturi a obținut de fapt șeful PSD
Ce i-a zis Dăncilă lui Dragnea despre OUG privind amnistia și grațierea
Dragnea, despre fotografia cu Kovesi: „A continuat șirul de poze pe care le pune un turnător”
Avertismentul lui Dragnea pentru Firea: „A fost ultimul gest. Sper să existe înțelepciune”
Liviu Dragnea
Dragnea, mesaj despre Legile justiției și OUG privind amnistie după victoria din PSD. ”Toți cei care au făcut rău vor plăti”
Un nou CEx al PSD după referendum. Se va discuta despre remaniere
Primarul Daniel Florea a cerut excluderea Gabrielei Firea din PSD. Dragnea a salvat-o
Paul Stănescu: Dăncilă riscă să răspundă penal pentru o OUG privind amnistia și grațierea
Hunor: „Nu sunt mulţumit de guvernul actual. Ultimul bun a fost guvernul Ungureanu”
Țuțuianu a prezentat un sondaj în CEx: PSD este la 25-30%