Opoziția sare în ajutorul lui Iohannis, după ce deputații au respins cererea de reexaminare a Legii Referendumului

Ultimul update: Miercuri 04 Aprilie 2018 20:35
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2018 12:40
Categorie: Politic

Coaliţia PSD-ALDE grăbeşte ritmul şi pentru organizarea referendumului de modificare a legii fundamentale. În acest sens, deputaţii au votat miercuri o modificare care-l scoate pe preşedinte din procedura de convocare a consultării cetăţenilor.

În paralel, redefinirea familiei în Constituţie „ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şi nu intre soți”, cum este în prezent, aşteaptă votul senatorilor. Social Democraţii au anunţat deja că şi-ar dori ca acest referendum să aibă loc în luna mai.

Cei de la putere vor să se asigure că nimeni, nici măcar preşedintele României, nu îi va bloca în încercarea de a redefini familia în Constituţie. Opoziţia acuză că prin modificările aduse Legii Referendumului, preprogativele şefului statului au fost anulate.

Raluca Turcan, deputat PNL: „Urmăriţi, de fapt, cu această Lege, amputarea atribuţiilor preşedintelui României. Aceasta este destinaţia şi ţinta dumneavoastră finală, dar greşiţi profund. Dumneavoastră afectaţi organizarea unui referendum consultativ şi constituţional pentru toţi anii de acum înainte, până când se va mai modifica Legea Referendumului."

Dan Barna, preşedintele USR: „Practic, prin această lege preşedintele pierde o seamă de atribuţii în chestiunea referendumului. Este un atac la statul de drept, folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie. USR a votat împotrivă şi va ataca la CCR ceea ce s-a adoptat astăzi (n.r - miercuri)."

Un deputat PSD îi solicită preşedintelui Iohannis organizarea unui referendum pe tema autonomiei locale

El a adăugat că USR va invoca argumente legate de temeiul legii în sesizarea la Curtea Constituţională și a spus că PSD foloseşte pretextul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei în chestiunea familiei pentru a-i tăia din prerogative preşedintelui.

„Se foloseşte pretextul iniţiativei cetăţenilor privind modificarea Constituţiei în chestiunea reglementării familiei pentru a modifica legea referendumului, care era o lege foarte corectă din punctul nostru de vedere şi pentru a mai tăia din atribuţiile preşedintelui. Unul din mecanismele pe care de un an şi jumătate le serveşte PSD este acela de a slăbi toate celelalte instituţii în speranţa că prin Guvern şi Parlament se va putea merge spre modul (...) din Polonia şi Ungaria. Practic, prin această lege, preşedintele pierde o seamă de atribuţii în chestiunea referendumului, este un atac la statul de drept folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie", a adăugat Barna.

Parlamentarii puterii neagă acuzaţiile. Modificarea de miercuri la Legea Referendumului este văzută de liderii coaliţiei ca o etapă intermediară.

Daniel Suciu, deputat PSD:Se discută de semnături de peste un an. Aţi făcut toate demersurile ca referendumul să nu aibă loc. Diavolul de ascunde în detalii şi folosiți toate mijloacele ca să nu se ajungă la urne."

Camera Deputaţilor a respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de modificare a Legii referendumului. Astfel, a fost aprobat actul normativ în forma în care a fost trimis la promulgare.

S-au înregistrat 195 voturi pentru raportul Comisiei juridice de respingere a cererii de reexaminare a legii referendumului, 71 voturi împotrivă şi 6 abţineri.

Votul final asupra proiectului de revizuire a legii fundamentale va fi dat în Senat, după Pașste. Dacă acest lucru se va întâmpla până la finalul lunii aprilie, în luna mai românii vor fi chemaţi să spună dacă sunt de acord cu redefinirea familei în Constituţie ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi nu între soţi, cum este în prezent.

Potrivit legii trimise la promulgare, referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern.

Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului", prevede textul legii.

Prin acest proiect de lege, preşedintele României este scos, practic, din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituţiei, deoarece, până acum, Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un astfel de referendum, pe care preşedintele îl promulga sau îl putea retrimite Parlamentului la reexaminare.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, la sfârşitul lunii decembrie 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, considerând că aceasta cuprinde dispoziţii ce se impun a fi reanalizate.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Anterior, Senatul a respins, de asemenea, cererea de reexaminare.

Totul a plecat de la iniţiativa semnată de 3 milioane de români, iar tema redefinirii familiei a fost folosită intens de PSD în campania electorală din 2016. Pentru că referendumul să fie validat, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 30% din cei peste 18 milioane de români cu drept din vot. Adică trebuie să răspundă prezent peste 6 milioane de alegători, dintre care 4 milioane şi jumătate să pună ştampila pe DA.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii referendumului

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii referendumului

VIDEO PROTVPLUS.RO

VORBESTE LUMEA

Shift si Connect-R, o noua colaborare

Shift:"Connect-R este ca si fratele meu."


10:57

VORBESTE LUMEA

Iuvenalia Pavel, pe scena, la festivalul de la Mamaia

Fiica lui Marcel a cantat intr-un cor de copii


11:52

VORBESTE LUMEA

Dupa 20 de ani, isi aduce mama in Romania

Biu:"Mama are grija de fiica mea."


11:35

VORBESTE LUMEA

Petrecere surpriza pentru Julia Jianu

Julia:"Prietenii m-au asteptat cu tort, cu muzica."


12:11

VORBESTE LUMEA

Misiune Posibila: Ajutorarea copiilor defavorati

UNICEF lupta impotriva abandonului scolar


03:58

VORBESTE LUMEA

Deepside Deejays si Nadir si-au unit fortele

Nadir: "Nu am planificat nunta, ne ocupam de botezul baietelului."


06:34

VORBESTE LUMEA

Cornel Pasat, viata de tatic

Cornel Pasat:"Pe fiul meu il cheama Dryas Nicolas."


06:16

VORBESTE LUMEA

Adi Despot, ghid pe strazile copilariei

Adi Despot:"Cand eram mic, imi placea sa joc tenis."


04:12

VORBESTE LUMEA

Andrei Leonte si-a dus iubita la Disneyland

Andrei Leonte:"Ne-am distrat, m-am bucurat ca un copil."


06:23

VORBESTE LUMEA

Tunsoarea si barba, importante pentru barbati

C. Pascu:"Unele imperfecțiuni ale capului sunt greu de acoperit."


03:28
kelemen hunor

Președintele UDMR, despre o OUG privind grațierea: ”Nu există un astfel de proiect”

Viorica Dăncilă a făcut noi greșeli gramaticale: „Să ne anexăm pe prevenție”

Dăncilă, invitată la o discuţie la Cotroceni. Întâlnirea cu președintele - miercuri, la 10:30

Guvernul nu a discutat despre amnistie sau grațiere în ședința de marți. O nouă ședință de Guvern va avea loc joi

Tăriceanu, despre relația cu Dragnea: ”Citesc în ziar şi mă minunez în fiecare zi”

Promisiunea făcută de consilierul premierului Dăncilă. Ce se întâmplă cu toate pensiile din România

Calin Popescu Tariceanu

Tăriceanu, reacție despre o posibilă OUG pentru amnistie şi graţiere: ”Mulţi muşcă subiectul”

Reacția promptă a lui Dragnea. Ce spune despre adoptarea unei ordonanţe privind amnistia şi graţierea

Ludovic Orban: Nu există niciun fel de temei pentru Guvern pentru a emite OUG

Purtătorul de cuvânt al ALDE: Nu este prevăzută o ordonanţă cu tema graţierii

Florin Iordache, despre raportul Comisiei de la Veneţia: Redactorii opiniei nu au citit ultima formă

Marți, de la ora 14:00, este convocată o ședință de Guvern