Referendum 2012. Ministrul Dobre: Votul exercitat oriunde in tara la referendum poate crea probleme


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 12:24
Data publicarii: Sambata 07 Iulie 2012 16:08
Categorie: Stiri Politice
Paul Victor Dobre

Ministrul Paul Dobre a spus ca posibilitatea ca votul la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu sa fie exercitat oriunde in tara poate genera probleme de frauda.

"Nu avem in vedere organizarea de sectii speciale si in linii mari cred ca vom avea sectiile in care s-a desfasurat votul si la alegerile generale locale, urmeaza ca prin ordin al prefectului sa fie delimitate sectiile de votare, dar cred ca vom avea in vedere aceleasi locatii.

Este adevarat ca posibilitatea de a se vota pe intreg teritoriul national poate crea anumite probleme cu care ne-am mai confruntat, dar avem in vedere masuri deosebite de monitorizare prin Ministerul Administratiei si Internelor si ne vom ocupa serios de acest lucru", a spus ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre.

Votul la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va putea fi exercitat oriunde in tara, fara sa mai existe obligativitatea ca votul sa fie exprimat doar intr-o anumita circumscriptie electorala.

Intrebat daca pentru referendum vor fi luate in calcul datele anuntate recent de Institutul National de Statistica, potrivit caruia pe teritoriul Romaniei sunt doar circa 19 milioane locuitori, sau datele mai vechi, in care Romania este prezentata cu 22 milioane locuitori, ministrul a aratat ca nu exista decat o singura cifra, respectiv cea a cetatenilor romani aflati deja pe listele electorale, ca si la alegerile locale.

Buletinele de vot sunt tiparite de Monitorul Oficial

Ministrul Administratiei, Victor Paul Dobre, a mai declarat, sambata, ca cele peste 20 de milioane de buletine de vot vor fi tiparite de Monitor la referendum deoarece acestea sunt normele legale si "nu pentru a satisface dorinta cuiva". El a mai precizat ca buletinele vor arata "asa cum au fost intotdeauna"

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, ca spera ca Hotararea de Guvern legata de organizarea referendumului din 29 iulie privind demiterea sa sa fie corecta si sa nu permita buletine de vot tiparite "de tot felul de sereleuri".

El a adaugat ca spera ca Regia Monitorului Oficial sa fie desemnata "sa tipareasca buletinele inseriate".

"Nu s-a pus problema de a satisface dorinta cuiva. Eu am organizat si referendumul din 2007 si in situatii de acest fel cea mai buna solutie este Monitorul Oficial, pentru ca este un numar foarte mare de buletine de vot, probabil in jurul cifrei de 20 de milioane, daca nu mai mult pentru ca trebuie sa trimitem buletine de vot in toata lumea", a spus ministrul Dobre.

El a precizat ca decizia de ansamblu asupra tuturor elementelor componentei administrative a referendumului va apartine Biroului Electoral Central (BEC).

"Parlamentul a stabilit intrebarea, noi am stabilit un model al buletinului de vot, dar decizia definitiva o va lua BEC in momentul in care va fi complet. Din momentul acela va trebui sa realizam intr-un termen optim tiparirea buletinelor de vot de catre Monitor, iar tot ce inseamna material electoral, si in special stampile, buletine de vot, sunt sub un control permanent, sunt predate, sunt pazite (...). Deci, nu satisfacem cererea cuiva, ci respectam prevederile legale", a spus ministrul.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO