Guvern: Costul referendumului, calculat la aproximativ 21 mil. EURO. Banii, din Fondul de rezerva


Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 04:16
Data publicarii: Sambata 07 Iulie 2012 09:36
Categorie: Stiri Politice
Victor Ponta

Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, a confirmat ca Guvernul va cheltui o suma estimata la acest moment de 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Suma echivalenta cu aproximativ 21 de milioane de euro urmeaza sa fie alocata din Fondul de rezerva bugetara.

Costul referendumului de anul acesta va fi peste cel al referendumului din 2007, in conditiile in care sunt deschise sectii de vot si in strainatate, urmand ca unele circumscriptii sa fie "redesenate". In 2007, la primul referendum de demitere din functie a presedintelui Traian Basescu, Guvernul a anuntat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.

"In prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, dar in conditiile in care vor fi deschise sectii de vot si in strainatate, deja fiind realizate si unele economii", au aratat sursele citate.

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti, elimina sintagma "la nivelul tarii" legata de voturile exprimate.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a precizat astfel ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

Sursele citate au mai declarat ca unele circumscriptii electorale vor fi "redesenate", pentru sedinta de sambata a Guvernului fiind pregatite sase proiecte de hotarari pentru organizarea referendumului.

Ponta: Este pacat ca, dupa 22 ani, cineva nu pleaca de la putere decat distrugand tara

Guvernul incearca sa contracareze efectul campaniei iresponsabile de denigrare a Romaniei initiata de persoane care castiga mii de euro lunar in Parlamentul European din munca romanilor, spune premierul Ponta, aratand ca este pacat ca, dupa 22 ani, cineva nu pleaca de la putere decat distrugand tara.

In sedinta de sambata a Guvernului, el a cerut totodata ministrilor sa nu intre in concediu, atentionand ca vor fi organizate si doua sedinte de guvern pe saptamana, si a solicitat acestora sa se ocupe si de alte probleme importante, precum canicula, fondurile europene, medicamentele, Bacalureatul.

Ponta:Guvernul poate functiona acum fara grija unei plangeri penale, a contestatiei si a sabotajului

Guvernul poate functiona acum fara blocajele care l-au tinut in loc pana in prezent si fara sa mai aiba tot timpul grija unei plangeri penale, a contestarii tuturor actelor normative adoptate si a sabotajului institutional, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Acum vom avea eliminate toate blocajele care ne-au tinut in loc de cand am inceput actul de guvernare si cu atat mai mult trebuie sa dovedim ca putem sa functionam intr-adevar fara sa avem tot timpul grija unei plangeri penale - domnul ministru de Externe -, a contestatiilor tuturor actelor pe care le adoptam si a sabotajului institutional", a spus Ponta ministrilor in sedinta de sambata a Guvernului.

Votul la referendum poate fi exercitat oriunde in tara, nu doar intr-o anumita circumscriptie 

Votul la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va putea fi exercitat oriunde in tara, fara sa mai existe obligativitatea ca votul sa fie exprimat doar intr-o anumita circumscriptie electorala, potrivit informatiilor transmise de premierul Victor Ponta an sedinta de guvern.

El a apreciat ca, din punct de vedere organizatoric, lucrurile sunt mult mai simple decat la alegerile locale.

"Din punct de vedere organizatoric, cred lucrurile sunt mult mai simple : este un singur buletin de vot, o intrebare foarte simpla 'Da' sau 'Nu', se poate vota in toata tara, nu mai exista obligativitatea de a vota doar in circumscriptia electorala", a spus Ponta, in sedinta de sambata a Guvernului.

Campania electorala pentru referendum se incheie pe 28 iulie dimineata, votul se opreste la ora 20.00 

Votul la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, programat pentru 29 iulie, va incepe la ora 08.00 si va fi oprit la ora 20.00, campania electorala urmand sa se incheie la 28 iulie, ora 7.00, a anuntat ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre.

Potrivit acestuia, campania electorala deja a inceput odata cu publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de organizare a referendumului.

Judecatorii Inaltei Curti implicati in acest proces vor fi alesi duminica prin tragere la sorti, iar partidele politice trebuie sa isi desemneze pana la 10 iulie reprezentantii in sectiile de votare.

Guvernul a aprobat, sambata, hotararile de organizare a referendumului.

Dobre: Guvernul va organiza alegeri prezidentiale in maximum 90 zile daca Basescu este demis

Guvernul va organiza alegeri prezidentiale anticipate intr-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, daca populatia se va pronunta prin vot pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a declarat ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre.

"Daca prin referendum populatia decide demiterea presedintelui, urmeaza sa organizam in termen de 90 zile alegeri prezidentiale. Daca nu, se intampla ca in 2007", a spus Dobre. Parlamentul a stabilit ca referendumul sa fie organizat la 29 iulie.

Dobre: Votul exercitat oriunde in tara la referendum poate crea probleme, dar vom monitoriza serios

Posibilitatea ca votul la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu sa fie exercitat oriunde in tara poate genera probleme de frauda, ca si in situatii anterioare, dar Guvernul va dispune "masuri deosebite" de monitorizare pentru a evita astfel de cazuri, afirma ministru Paul Dobre.

"Nu avem in vedere organizarea de sectii speciale si in linii mari cred ca vom avea sectiile in care s-a desfasurat votul si la alegerile generale locale, urmeaza ca prin ordin al prefectului sa fie delimitate sectiile de votare, dar cred ca vom avea in vedere aceleasi locatii. Este adevarat ca posibilitatea de a se vota pe intreg teritoriul national poate crea anumite probleme cu care ne-am mai confruntat, dar avem in vedere masuri deosebite de monitorizare prin Ministerul Administratiei si Internelor si ne vom ocupa serios de acest lucru", a spus ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre.

Votul la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va putea fi exercitat oriunde in tara, fara sa mai existe obligativitatea ca votul sa fie exprimat doar intr-o anumita circumscriptie electorala.

Intrebat daca pentru referendum vor fi luate in calcul datele anuntate recent de Institutul National de Statistica, potrivit caruia pe teritoriul Romaniei sunt doar circa 19 milioane locuitori, sau datele mai vechi, in care Romania este prezentata cu 22 milioane locuitori, ministrul a aratat ca nu exista decat o singura cifra, respectiv cea a cetatenilor romani aflati deja pe listele electorale, ca si la alegerile locale.

Sursa: Mediafax

Ponta: Am solicitat si primit protectie in urma amenintarilor primite de familia mea si de copil
Ponta: Am solicitat si primit protectie in urma amenintarilor primite de familia mea si de copil
Vasile Blaga: Basescu nu a incalcat Constitutia, pe cand Ponta si Antonescu o incalca in fiecare zi
Vasile Blaga: Basescu nu a incalcat Constitutia, pe cand Ponta si Antonescu o incalca in fiecare zi
Mesajul de pe Twitter al lui Van Rompuy despre evolutiile din Romania.
Mesajul de pe Twitter al lui Van Rompuy despre evolutiile din Romania. "Sunt foarte ingrijorat"
Vasile Blaga: Basescu nu a incalcat Constitutia, pe cand Ponta si Antonescu o incalca in fiecare zi
Vasile Blaga: Basescu nu a incalcat Constitutia, pe cand Ponta si Antonescu o incalca in fiecare zi
Mesajul de pe Twitter al lui Van Rompuy despre evolutiile din Romania.
Mesajul de pe Twitter al lui Van Rompuy despre evolutiile din Romania. "Sunt foarte ingrijorat"
Ce i-a spus CRISTIAN TUDOR POPESCU lui TRAIAN BASESCU, intr-o discutie PRIVATA
Ce i-a spus CRISTIAN TUDOR POPESCU lui TRAIAN BASESCU, intr-o discutie PRIVATA
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila
Viorica Dăncilă, mesaj pentru PSD după congres: „Eu nu lupt împotriva nimănui”
Dăncilă, candidatul oficial al PSD la prezidențiale. Ce va face dacă nu intră în turul doi
Ce a răspuns Dăncilă când a fost întrebată dacă s-ar retrage în favoarea lui Tăriceanu
Ce spune Dăncilă despre un ”blat” cu Iohannis: ”Nu pot să fac blat cu un contracandidat”
Dăncilă, atac la Iohannis după ce a fost desemnată candidat: ”Au trecut 5 ani de nimic”
Mesajul lui Ponta înainte de congresul PSD: ”Nu ascultaţi falsificatorii de sondaje”
Viorica Dancila
Dăncilă, desemnată oficial candidat la prezidențiale: ”Voi fi primul preşedinte femeie al acestei ţări"
Tăriceanu şi-ar fi anunţat colegii de partid să fie gata pentru alianţa cu Ponta
Dăncilă o propune la Justiție pe apropiata lui Iordache, o mare susținătoare a OUG 13
Dana Gîrbovan, propusă de PSD la Ministerul Justiției, afirmă că acceptă cu 2 condiții
Ana Birchall: ”Fake news - după ședința CEx am venit la Ministerul Justiției”
USR: Gârbovan, propunerea pentru Justiţie, a fost în favoarea penalilor din politică