Razboiul politic pe legea bugetului de stat ar putea avea efecte rele pentru Romania. Avertismentul ministrului Teodorovici

Ultima actualizare: 26-12-2014 09:15
Eugen Teodorovici

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a trimis o scrisoare deschisa liderilor din PNL in care trage "un semnal de alarma" din cauza deciziei liberalilor de a contesta legea bugetului de stat pe 2015 la Curtea Constitutionala.

In opinia sa, aceasta actiune a liberalilor pune in pericol capacitatea Guvernului de a aloca de la 1 ianuarie 2015 suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinantare a proiectelor aprobate sau aflate in curs de avizare.

"Totodata, demersul opozitiei ameninta sa dauneze ritmul bun de absorbtie la inceputul anului, dar si cheltuielile destinate investitiilor, care insumeaza 44,76 miliarde de lei in 2015." - sustine ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici mai afirma ca, in prezent, Romania are deja trei programe care au fost aprobate de Comisia Europeana, in valoare de peste 1,54 miliarde de euro.

"Ar fi pacat ca aceasta evolutie avantajoasa pentru Romania sa fie pusa in pericol din cauza razboiului politic care, in 2015, nu are nicio miza electorala, cu atat mai mult cu cat Bugetul a fost deja votat intr-o maniera clara si covarsitoare in Parlament, dupa o dezbatere ampla. Avem nevoie in urmatoarea perioada de cat mai multa stabilitate pentru a mentine ritmul bun de pana acum in domeniul absorbtiei fondurilor comunitare", mai afirma ministrul Fondurilor Europene.

Sesizarea PNL cu privire la bugetul de stat pe anul viitor va fi discutata de judecatorii Curtii Constitutionale in 29 decembrie.

Viceliderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a contrazis totodata afirmatia premierului potrivit careia contestarea bugetului ar duce la amanarea majorararii pensiilor. El a tinut sa sublinieze ca ”nu exista niciun pericol de a nu se da oamenilor drepturile care sunt prevazute in legea bugetului”.

”Dar eu cred ca datoria noastra este sa nu permitem ca sa apara in Monitorul Oficial o lege suspectata de neconstitutionalitate. Noi trebuie sa le dam oamenilor o lege constitutionala in care prevederile legale sa fie in acord definitiv cu Constitutia. Afirmatiile lui Victor Ponta referitoare la neplata pensiilor, la neplata unor drepturi salariale sau a altor binefaceri ale teleguvernarii pesediste sunt manipulatorii, demagogice si extrem de periculoase prin populismul lor”, a mai declarat deputatul PNL.

Contestarea proiectului de buget la Curtea Constitutionala si neaplicarea acestuia din ianuarie va impune amanarea tuturor masurilor adoptate, precum majorarea pensiilor si introducerea TVA de 9% la pachete turistice, a afirmat premierul Victor Ponta, adaugand ca spera ca bugetul sa nu fie contestat. "Vreau sa fac un singur apel la seriozitate si responsabilitate: inteleg pozitii politice si politicianiste uneori, insa vreau sa transmit tuturor cetatenilor acestei tari ca, in msura in care acest buget va fi contestat la Curtea Constitutionala si nu va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, toti cei care asteapta pensiile marite, subventiile, cei care vand pachete de turism cu TVA redus vor astepta degeaba si vor trebui sa-i intrebe pe colegii care contesta la Curtea Constitutionala de ce nu isi primesc pensiile, de ce nu-si primesc alocatiile marite conform noului buget. in masura in care bugetul nu este in vigoare, se aplica 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste cresteri", a spus Ponta, duminica, in plenul Parlamentului.

El a aratat ca spera ca bugetul sa fie in vigoare la 1 ianuarie si ca declaratia privind contestarea proiectului de buget a fost doar una politica, altfel toate prevederile trebuie amanate.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost adoptat, duminica, de Parlament, fiind inregistrate 339 de voturi "pentru" si 141 "impotriva".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO