PSD reia procedura revocarii din functie a lui Valeriu Zgonea de la sefia Camerei Deputatilor. Ce au cerut social-democratii

Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea si Victor Ponta

Social-democratii decid, luni, cand reiau procedurile parlamentare pentru schimbarea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor a lui Valeriu Zgonea, prin depunerea la Biroul Permanent al Camerei a cererii de revocare.

 

Social-democratii au cerut ca sedinta conducerii Camerei in care se discuta acest subiect sa nu fie condusa de Valeriu Zgonea.

Potrivit unor surse din PSD, luni dimineata urmeaza sa se stabileasca clar procedura privind revocarea lui Zgonea, precum si calendarul procedurii de revocare, relateaza news.ro.

Social-democratii precizeaza ca Biroul Permanent trebuie doar sa ia act de cererea de revocare depusa de PSD si nu sa consulte comitetul liderilor grupurilor parlamentare, cum s-a intamplat la ultima sedinta de Birou Permanent.

Citește și
Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor
Zgonea nu a aflat inca daca mai e sau nu membru PSD. "Maine - poimaine ne trezim ca domnul Dragnea e dat afara din partid"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

”Liderii sunt consultati numai cand pui pe ordinea de zi a plenului. Biroul Permanent ia act de aceasta solicitare, iar Valeriu Zgonea nu poate conduce aceasta sedinta a Biroului Permanent”, au precizat sursele citate, care au mentionat ca suspendarea de catre Valeriu Zgonea a ultimei sedinte de Birou Permanent s-a facut ilegal.

Social-democratii mai spun ca au majoritate confortabila in Biroul Permanent, pentru ca aceasta cerere de revocare sa fie supusa la vot pentru introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei.

”In plen, conditia pentru ca solicitarea sa fie adoptata este sa existe cvorum si sa fie votata cu jumatate plus unu din membri”, au mai mentionat sursele din PSD.

”Functia de presedinte al Camerei apartine PSD, potrivit majoritatii parlamentare. Nu vorbim de persoane aici. Poate sa fie domnul Zgonea sau oricine. Aceasta functie apartine grupului PSD. Vom continua demersul de revocare”, au declarau, vineri, pentru News.ro, surse social-democrate.

La inceputul saptamanii, grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor a depus la Biroul Permanent cererea de revocare a lui Valeriu Zgonea din functia de presedinte al Camerei, recent exclus din partid. in sedinta Biroului Permanent, discutiile asupra cererii au fost suspendate dupa ce Zgonea a invocat un articol din Regulament care prevede ca ”propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar caruia ii apartine presedintele”, iar Zgonea, exclus din PSD, sustine ca nu mai face parte nici din grupul parlamentar.

Secretarul Camerei; Marcel Ciolacu a explicat, miercuri, ca solicitarea lui Valeriu Zgonea ”pare pertinenta”, din expunerea pe care acesta o face in scrisoarea adresata conducerii Camerei.

”Pe de alta parte, grupul PSD a spus foarte clar ca afilierea catre un alt grup sau grupul independent, neafiliat, se anunta in plenul Camerei Deputatilor, si dansul nu a facut aceasta procedura. Este o discutie, urmeaza ca liderii grupurilor sa se reuneasca si sa traga concluziile”, a spus Ciolacu.

Biroul Permanent al Camerei a solicitat un punct de vedere al Comisiei juridice care isi va prezenta luni concluziile asupra acestei chestiuni.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a afirmat ca revocarea presedintelui Camerei Deputatilor se poate face la propunerea grupului parlamentar care l-a propus pentru aceasta functie, el mentionand ca nu exista o opreliste ca un grup parlamentar sa propuna un parlamentar din afara lui.

”Regulamentul Camerei Deputatilor spune ca doar grupul care l-a propus il poate revoca. Grupul care l-a propus...”, a spus presdintele Curtii Constitutionale.

In Regulamentul Camerei Deputatilor, procedura de revocare a presedintelui este prevazuta la articolul 26 care stipuleaza ca ”presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret si se exprima prin bile. Propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar caruia ii apartine presedintele.”

Pana acum cel mai vehiculat nume pentru a prelua functia de presedinte al Camerei a fost cel al lui Victor Ponta. De asemenea, pe lista posibililor inlocuitori ai lui Zgonea sunt si Florin Iordache sau Rovana Plumb. PSD urmeaza sa decida in cadrul unui Birou Politic National, care va avea loc cel mai probabil luni, asupra viitorului presedinte al Camerei.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
PSD il vrea pe Ponta presedinte al Camerei Deputatilor. Zgonea:
PSD il vrea pe Ponta presedinte al Camerei Deputatilor. Zgonea: "Ma voi opune pana la capat acestui jihad anti-justitie"

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca se va opune pana la capat "acestui jihad anti-justitie" si a denuntat incalcarea Regulamentului parlamentar.

Zgonea nu a aflat inca daca mai e sau nu membru PSD.
Zgonea nu a aflat inca daca mai e sau nu membru PSD. "Maine - poimaine ne trezim ca domnul Dragnea e dat afara din partid"

Pana de curand numarul 2 in Partidul Social-Democrat, Valeriu Zgonea nu mai stie acum nici macar daca mai face parte sau nu din PSD dupa ce l-a contestat pe Liviu Dragnea

Valeriu Zgonea, exclus din PSD:
Valeriu Zgonea, exclus din PSD: "Este ca pe vremea Inchizitiei". Partidul vrea sa-l lase si fara sefia Camerei Deputatilor

In saptamana patimilor, PSD l-a dat afara din partid pe Valeriu Zgonea. Iar dupa Paste, chiar in Saptamana Luminata, social-democratii vor sa il lase si fara sefia Camerei Deputatilor.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.