Probleme majore acuzate de PNL după preluarea guvernării. "Va fi foarte complicat"

Guvern
Agerpres

Nici nu și-au luat bine în primire mandatele de miniștri, că membrii Guvernului Orban s-au plâns de probleme majore moștenite de la predecesori, principală fiind lipsa banilor, dar și "funcțiile acordate clientelei politice".

Tonul a fost dat chiar de președintele Klaus Iohannis, prezent miercuri la prima ședință a Guvernului Orban.

Președintele a transmis că noul guvern are enorm de mult de lucru, în condițiile în care unii dintre miniştrii nou instalaţi l-au informat că situaţia pe care au găsit-o în ministere este una „foarte proastă”. "Acum suntem în situaţia să vedem cum putem să acoperim plăţile care sunt scadente. Va fi foarte complicat", a declarat Iohannis.

Finanțe:

 

A continuat premierul Ludovic Orban, care a avertizat că starea finanţelor este foarte proastă, nefiind îndeplinit planul de încasări în materie de colectare. De aceea, bugetul de stat, cât şi cel al asigurărilor sociale de stat şi al sănătăţii înregistrează un deficit, a explicat Orban.

Citește și
orban
Orban: „Deficitul bugetar este mult mai mare în realitate, până acum a fost mascat”

La rândul său, noul ministru al Finanțelor, Florin Câțu s-a declarat îngrijorat de execuţia bugetară, în condițiile în care la 10 luni vom avea tot creştere pe deficit. "Situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre", a declarat el.

Sănătate:

 

Ludovic Orban a anunțat că sunt probleme și la Sănătate, unde nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici în ceea ce priveşte programele de sănătate şi nici în ceea ce priveşte bugetul CNAS.

Noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat joi, la preluarea mandatului, că „problemele sunt enorme” în cazul pacienţilor care suferă accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic. Acesta a subliniat că este necesară găsirea unei soluţii pentru o rectificare bugetară pozitivă, fiind necesară suma de aproximativ 4 miliarde de lei.

Transporturi: 

 

Orban a reclamat probleme și la Transporturi, unde Romatsa este executată silit în urma unui litigiu pe care statul român l-a avut cu fraţii Ioan şi Viorel Micula. "Avem situaţii extrem de critice în mai multe companii: Tarom, CFR Marfă... Până şi Romatsa a ajuns într-o situaţie critică, unde în mod evident va trebui să găsim soluţii."

Nou ministru, Lucian Bode, a explicat că poprirea în urma procesului câștigat de frații Micula este de 394,9 milioane de euro. "Fraţii Micula au câştigat atunci procesul împotriva statului român pentru 84,5 milioane de euro. Până la 395 de milioane sunt dobânzi şi penalităţi. În această situaţie suntem", a declarat el.

Educație: 

 

La capitolul Educație, vicepremierul Raluca Turcan a transmis că Guvernul Orban va pune învățământul pe primul loc, și i-a cerut ministrului Monica Anisie să intervină rapid, pentru ca ''haosul care s-a instituit în acest domeniu în ultimii ani'' să se oprească.

Afaceri externe:

Preşedintele Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a ataca din nou PSD pentru politica externă din ultimii trei ani, declarând, la instalarea ministrului Bogdan Aurescu, că aceasta a avut de suferit întrucât "lideri PSD-işti diletanţi" au decredibilizat ţara în relaţia cu partenerii.

Iohannis a menționat că "este cazul să reparăm ce au stricat PSD-iştii, să refacem încrederea partenerilor noştri în România, în politica externă a României".

Afaceri interne:

 

Și noul ministru de la Interne s-a plâns de situația din MAI încă de la preluarea mandatului.

Marcel Vela a anunțat că va depolitiza instituția, transmițându-le tuturor angajaţilor din structurile teritoriale să se considere dezlegaţi de orice promisiune sau obligaţie faţă de politicieni sau partide care i-au susţinut sau promovat în unele funcţii de răspundere.

De asemenea, el a transmis Poliţiei Rutiere să nu se mai ascundă pentru a prinde şoferi şi pietoni, ci să acţioneze la vedere pentru prevenirea contravenţiilor.

Economie și Energie:

 

Noul ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, s-a aflat rapid în mijlocul unei controverse, după ce a declarat că RADET ar putea intra luni în faliment, iar Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită pentru această situaţie.

În replică, primarul general Gabriela Firea l-a criticat, spunând că noul ministru i-a speriat pe cetăţeni prin declaraţiile sale, amintind că 1.800.000 de bucureşteni sunt racordaţi la RADET. De asemenea, i-a reproşat faptul că anticipează o decizie a justiţiei.

Virgil-Daniel Popescu a susținut, de asemenea, că subvenţionarea preţului plătit de toată populaţia României la energie şi gaze trebuie să înceteze şi să continue să primească ajutoare doar cei care au cu adevărat nevoie.

Justiție:

 

Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, va avea ca sarcină rediscutarea legilor justiției, potrivit cuvintelor lui Klaus Iohannis.

Iohannis a vorbit despre rediscutarea legilor justiţiei "aşa cum trebuia făcut de la început”, împreună cu profesioniştii din sistem.

”Eu îmi doresc foarte mult pentru România şi pentru români o justiţie dreaptă, o luptă anticorupţie eficientă, iar dvs, domnule ministru, aveţi sarcină dificilă: avem legile justiţiei care au fost masacrate de fosta majoritate toxică pesedistă din Parlament. Ele sunt în funcţiune, dar asta nu înseamnă că sunt perfecte. Trebuie reluată discuţia, trebuie reluată aşa cum trebuia făcută de la început, împreună cu profesioniştii din sistem, împreună cu forurile cu care suntem parteneri, cu GRECO, cu Comisia Europeană, împreună cu politicienii de bună credinţă, iar acolo unde se găseşte că modificările au fost bune să fie lăsate, iar acolo unde se găseşte că au fost eronate să fie corectate”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Justiţiei de către Cătălin Predoiu.

Dezvoltare:

 

Noul ministru Dezvoltării, Ion Ştefan, care s-a remarcat dintre miniștrii Guvernului Orban după ce s-a aflat că nu și-a plătit impozitul pentru o casă de 900 de mp, a anunțat concedieri în rândul angajaților din minister.

”Le transmit tuturor primarilor gospodari din ţară că activitatea ministerului se desfăşoară fără conotaţii politice. Funcţionarii care dau dovadă de eficienţă, nu trebuie să se teamă. Cei care au fost înşurubaţi în minister prin sistemul PCR - pile, cunoştinţe şi relaţii, sunt invitaţi să-şi găsească locuri de muncă în altă parte”, a spus Ştefan.

Ștefan s-a arătat îngrijorat și de atragerea de fonduri europene în România, anunțând că sunt necesare soluții pentru eliminarea dezangajării de fonduri europene de 306 milioane euro până la finalul anului.

Agricultură:

 

Prima decizie a ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Nechita-Adrian Oros, a fost să trimită Corpul de control al ministrului să verifice întreaga activitate a Casei de Comerţ pentru produse agroalimentare Unirea.

Membrii Consiliului de Administraţie al Casei de Comerţ au semnalat grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat acestei instituții.

Oros a anunţat, de asemenea, că va verifica oportunitatea emiterii ordinului privind concesionarea terenurilor piscicole de către fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, dar şi legalitatea unei proceduri de achiziţie a unui elicopter, în valoare de 35 de milioane de lei, deschise de către Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

Muncă:

 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, la trei zile de la numirea în funcţie, că a constatat "nenumărate probleme" la "tot ce înseamnă infrastructura pe baza căreia iei decizii cu privire la politicile salariale şi de pensii în acest minister", afirmând că sunt softuri "slabe” la ANOFM, care se află în cercetarea "organelor de specialitate”, şi susţinând că la Casa de Pensii se lucrează ca în anii 1960.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus, joi, că la Ministerul Muncii nu a fost găsit un studiu de impact care să stea la baza proiectului de hotărâre privind creşterea valorii salariului minim pe economie, şeful Guvernului afirmând că majorarea afectează companiile care sunt nevoite să crească şi alte salarii şi că aceasta nu trebuie să aibă la bază "calcule meschine".

Violeta Alexandru a anunţat că a format un grup de lucru care discută şi situaţia celor care se pensionează din sistemul public, după care se angajează din nou în sistem.

Fonduri Europene:

 

Noua guvernare PNL a constatat nereguli și la ministerul Fondurilor Europene.

Potrivit vicepremierului Raluca Turcan, situaţia în care se află România în momentul de faţă este incredibilă, cu un risc de dezangajare de 300 de milioane de euro.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Orban, clarificări despre salariul minim. „Drumul spre iad e pavat cu bune intenții”
Orban, clarificări despre salariul minim. „Drumul spre iad e pavat cu bune intenții”

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că Guvernul va creşte salariul minim, dar trebuie făcute ''analize serioase'' în acest caz.

Orban: „Deficitul bugetar este mult mai mare în realitate, până acum a fost mascat”
Orban: „Deficitul bugetar este mult mai mare în realitate, până acum a fost mascat”

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că deficitul bugetar la zece luni este, ''în realitate'', mult mai mare de 2,8% din PIB.

Eliberări din funcţie semnate de Orban. Ion Ghizdeanu, schimbat de la şefia Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză
Eliberări din funcţie semnate de Orban. Ion Ghizdeanu, schimbat de la şefia Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză

Premierul Ludovic Orban a semnat mai multe decizii de eliberare din funcţie în cazul mai multor secretari de stat, consilieri şi secretari generali adjuncţi.

Concedieri în masă la Guvern. Câți secretari de stat au fost dați afară
Concedieri în masă la Guvern. Câți secretari de stat au fost dați afară

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seară, că a semnat eliberarea din funcţie a ”aproape 40 de secretari de stat PSD”, iar în cursul zilei de vineri va continua.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

Franța acuză Rusia că angajează mii de influenceri din Europa pentru a face propagandă pro-rusă. Parisul dă exemplul României
Franța acuză Rusia că angajează mii de influenceri din Europa pentru a face propagandă pro-rusă. Parisul dă exemplul României

Rusia încearcă să manipuleze influenceri în ţările europene, inclusiv în Franţa, a denunţat miercuri ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot.  

Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului
Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului

Un incendiu s-a produs, joi dimineață, la Spitalul Colentina din București. La fața locului au fost trimise, printre altele, zece autospeciale de stingere și cinci ambulanțe SMURD.