Din cauza avariilor RADET, bucureștenii se duc la sălile de sport pentru a face duș
„A venit apa caldă? A venit, dar e rece!"
Această glumă amară se face în multe familii din București, care trăiesc în aceste zile, ca în anii '80. Problema este cu atât mai mare, cu cât noul ministru al Economiei a anunțat că Radet ar putea intra de luni, în faliment.
În replică, primarul Capitalei susține că problemele sunt trecătoare și sunt legate de lucrările de la începutul iernii.
Potrivit Gabrielei Firea, un eventual faliment nu-i va afecta pe locuitori.
Cei care locuiesc în zona Dristor din Sectorul 3 al Capitalei spun că au apă caldă cu porția: 2, 3 zile pe săptămână.
Femeie: „Este cam ca la țară."
Problema este că atunci când ajunge la robinet, apa nu este fierbinte.
Bărbat: „Acum este pe caldă, dar este rece în continuare. Ar trebui să se încălzească, să fie destul de caldă deja."
Femeie: „Pe vremea lui Ceaușescu aveam niște ore, dar acum rece, rece. Am lăsat cu orele să curgă și o plătim ca apă caldă. Nu ne dă voie să ne rupem de la asta. Zice dacă nu vrea tot blocul și unul este contra, nu-ți dă voie."
Potrivit responsabililor de la Radet, legea nu le permite cetățenilor să se debranșeze iarna. Nu aveți voie să vă debranșați nici vara, dacă vecinii se opun sau dacă nu există cel puțin un apartament în această situație.
Reglementările au fost impuse pentru că debranșările în masă ar crește poluarea, iar sistemul de distribuție a gazului nu ar face față consumului iarna, spun reprezentanții regiei. Între timp, oamenii care nu au apă caldă improvizează.
O soluție ingenioasă identificată de unii bucureșteni care nu au apă caldă și căldură acasă este să-și facă abonament la sălile de sport, pentru că sălile de fitness din Bucureșți au de regulă centrală.
Instructor: „Avem clienți care chiar dacă nu reușesc să ajungă pentru sport la sală, vin pentru a face duș, a face toaleta, ceea ce nu reușesc să facă acasă."
În această situație ministrul Economiei are o veste proastă.
Virgil Popescu, ministrul Economiei și Energiei: „S-ar putea ca luni, instanța să declare falimentul Radetului. Trebuie să fie pregătită inclusiv Primăria București, pentru că în cazul în care Radetul nu poate să funcționeze, să găsească soluția cine să cumpere pentru bucureșteni."
La rândul ei, Gabriela Firea spune că un eventual faliment nu-i va afecta pe oameni pentru că Primăria va cumpăra direct de la Elcen, compania care are 4 termocentrale mari în București.
Gabriela Firea, primarul Capitalei: „De unde știe ministrul Energiei, de unde știe premierul ce se va întâmpla luni? Cum se va înfăptui justiția? În această iarnă se va vedea că acolo unde din cauza unor incidente vor apărea avarii, acestea vor fi tratate imediat. Într-adevar în această perioadă de debut a sezonului rece au fost opriri câteva zile sau ore de apă caldă pentru că se lucrează."
Nemulțumită de relația cu cei de la Elcen, Gabriela Firea susține că va merge să cumpere agent termic pe bursă. Ce-i drept, în acest moment, doar Elcen poate furniza suficientă apă caldă Capitalei, iar eventualele investiții private mari ar putea apărea abia anii următori.
Potrivit Radet, cele mai mari probleme le au locuitorii din cartiere Titan, Colentina și Aviației.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!