Casa de Comenzi Unirea, 20 de milioane de euro pentru planul grandios al lui Daea

×
Codul embed a fost copiat

20 de milioane de euro, bani alocați deja de Ministerul Agriculturii, vor ajunge în următoarele luni la proiectul numit „Casa de Comenzi Unirea.”

Este un plan grandios al ministrului Daea, de a prelua, ca pe vremuri, recolta producătorilor mici în centre de colectare zonale.

Marfa ar urma să fie vândută apoi în magazine de stat ale Casei Unirea ori trimisă la fabrici pentru conserve. Toate acestea există acum doar pe hârtie, iar fermierii nu au încredere că vor ajunge să vadă sistemul funcțional.

95 la sută din fermierii români câştigă sub 8000 de euro pe an. Unii, pentru că produc mult şi vând ieftin.. Nu au clienţi, aşa că aruncă recolta.

Familia Nidelea din comuna Vidra vindea roşii în Piaţa Sudului din Bucureşti. Aceasta s-a închis pentru modernizare, aşa că oamenii au mers în piaţa Progresu. Peste o lună, când dă în pârg a doua recoltă, şi aceasta se va închide. 

Citește și
ministri remaniati
Nume importante din Guvern, pe "lista neagră" a lui Dăncilă. Ce test trebuie să treacă
„România chiar nu e o echipă bună, nu joacă fotbal”, declară un fost internațional român, cu 13 meciuri la națională

Conform proiectului, şi în Vidra ar trebui să apară un depozit de stat, în care ţăranii să ducă legume şi fructe proaspete.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Iată, este prima... slobozim această întâlnire cu presa pe casa de comerţ. Şi îl rog pe domnul Izvoranu să îşi intre în atribuţiunile acestea de comunicare."

Să ne întoarcem în timp, propune preşedintele Casei Unirea.

Adrian Izvoranu, președinte Casa Unirea: "În capul satului era centru de colectare pentru toate produsele agroalimentare, indiferent de calitate şi de cantitate. Acolo se întâmplă sortarea şi valorificarea fie în comerţ, fie în industrie. Lucrurile astea nu trebuiau distruse, pentru că în toate economiile există asemenea forme."

Cum va funcționa Casa de Comenzi Unirea

De la furcă la furculiţa e un concept de mare succes în ţări ca Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania, unde investitori privaţi fac mari eforturi să ducă produsele de la sursa la cumpărător în cel mai scurt timp.

Asta îşi propune şi Casa de Comerţ Unirea, cu diferenţa că aici vorbim de o societate comercială cu capital integral de stat. Care tocmai a fost majorat de la 100.000  la 93 de milioane de lei. Teoretic, adaosul comercial va fi de cel mult 30 la sută.

Pentru că patronul e statul, Casa de Comenzi nu e obligată să facă profit. Ce cumpără de la ţărani s-ar vinde doar cât să acopere cheltuielile, spune ministrul. Pentru început, în 60 de magazine şi mici pieţe volante proprii.


Între timp, Bursa de peşte din Tulcea a fost preluată de Casă de Comerţ. Oficialii susţin că Bursa ar urma să ofere preţuri bune pescarilor, chiar şi pentru plevuşcă. Apoi să îl ofere clienţilor, cu adaosul standard. Însă până acum, doar i s-a tăiat panglica. Bursa nu are congelatoare şi nici măcar un cuţit, pentru pregătirea peştelui.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Anunțul UEFA după ce croații și albanezii au scandat la unison: ”Omorâți toți sârbii!”
Anunțul UEFA după ce croații și albanezii au scandat la unison: ”Omorâți toți sârbii!”
Citește și...
Daea vrea să mai reducă din cormorani, pentru a
Daea vrea să mai reducă din cormorani, pentru a "face bine Ţării Româneşti"

Ministrul Agriculturii, ameninţat cu remanierea, insistă asupra necesităţii rezolvării problemei cormoranilor.

Nume importante din Guvern, pe
Nume importante din Guvern, pe "lista neagră" a lui Dăncilă. Ce test trebuie să treacă

După ce şi-a pus oamenii apropiaţi în fruntea partidului, Viorica Dăncilă a făcut şi o listă neagră a membrilor din Guvern.

Petre Daea, întrebat dacă a oprit grindina pentru Papa Francisc:
Petre Daea, întrebat dacă a oprit grindina pentru Papa Francisc: "Da"

Ministrul Agriculturii a vorbit marţi despre efectele produse de grindină în ultimele zile.

Recomandări
Guvernul a modificat Legea minelor și dă semnalul relansării mineritului în România: Dacă există tehnologii care nu poluează
Guvernul a modificat Legea minelor și dă semnalul relansării mineritului în România: Dacă există tehnologii care nu poluează

Guvernul a aprobat în ședința de vineri, printr-o ordonanță de urgență, o prevedere legislativă prin care anumite mine din România vor putea fi redeschise în vederea exploatării resurselor, dacă acestea respectă anumite condiții de mediu.  

Culisele unui proces controversat. Ce se poate întâmpla în cazul Mario Iorgulescu după decizia de rejudecare a dosarului
Culisele unui proces controversat. Ce se poate întâmpla în cazul Mario Iorgulescu după decizia de rejudecare a dosarului

Procesul în care Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare va fi rejudecat de Curtea de Apel București.

EURO 2024. Jucătorii români anunță că sunt gata să înfrunte Belgia, chiar dacă e ”o forță a Europei”: ”Ne-am pregătit mental”
EURO 2024. Jucătorii români anunță că sunt gata să înfrunte Belgia, chiar dacă e ”o forță a Europei”: ”Ne-am pregătit mental”

Echipa naţională de fotbal a Belgiei reprezintă o forţă a Europei, spune jucătorul Florinel Coman într-un interviu publicat de Federația Română de Fotbal pe Youtube.