Primele masuri luate de Guvernul Tudose. Fondul Suveran de Investitii si Codul Fiscal, principalele subiecte discutate
Prima sedinta a Guvernului condus de Mihai Tudose a avut loc la o zi dupa votul de incredere primit din partea Parlamentului.
Ministrii au discutat despre infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii si despre medicamentele compensate pentru pensionari.
De asemenea, ministrul Muncii a declarat ca isi doreste ca modificarile aduse Codului fiscal sa intre in vigoare in 3 luni, si nu in 6 luni cat era stabilit initial.
Desfasurarea sedintei de Guvern livetext:
UPDATE 19:00 O ordonanta de urgenta adoptata, vineri, de catre Guvern prevede reorganizarea oficiilor teritoriale pentru IMM-uri in agentii regionale care vor avea ca rol nu doar de a sprijini companiile mici si mijlocii, cat si in atragerea investitiilor si stimularea exporturilor.
Actul normativ infiinteaza noua agentii teritoriale in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Targu Mures si Timisoara, care sa poata pune in aplicare programele de sprijinire a infiintarii si dezvoltarii de intreprinderi mici si mijlocii, inclusiv Start-up Nation - Romania, lansat in 15 iunie 2017.
”Cele noua agentii vor fi infiintate prin reorganizarea celor opt oficii teritoriale pentru IMM-uri si isi vor desfasura activitatea in subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. in plus fata de arhitectura institutionala de acum, va fi infiintata o agentie in Bucuresti, care va prelua de la Oficiul teritorial pentru IMM-uri Ploiesti activitatea pentru zona Capitalei si Ilfov”, informeaza biroul de presa al Guvernului.
Agentiile vor avea atributii extinse, inclusiv in ce priveste atragerea de investitii si promovarea exporturilor. ”Pentru anul 2017, se estimeaza peste 10.000 de antreprenori care vor beneficia de programele nationale pentru IMM-uri. Prin comparatie, in anul 2016, oficiile teritoriale pentru IMM-uri au verificat, contractat, decontat si monitorizat un numar de 990 de beneficiari. De la lansarea Programului „Start-up Nation – Romania” si pana astazi, la ora 13.00, un numar de 3.172 de antreprenori au depus planuri de afaceri pentru acest program. Sesiunea de inscriere se va termina pe 14 iulie”, precizeaza sursa citata.
UPDATE 18:30 Guvernul Tudose a decis ca pensionarii care au venituri pana in 900 de lei sa aiba medicamente compensate 90%. Pana acum, plafonul era la 700 de lei.
UPDATE 18:20 Membrii Guvernului au discutat, vineri, in prima lectura, proiectul Fondului Suveran de Investitii, urmand ca el sa fie analizat in dezbatere publica si sa fie concretizat pana in septembrie in proiect de lege si trimis la Parlament.
”Acest fond este o masura de stimulare economica prin care, in urma atragerii de capital din piata financiara interna si internationala, vor putea fi constituite surse de finantare pentru proiecte de investitii profitabile si sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare in economie conducand la dezvoltare in paralel cu cresterea veniturilor bugetare”, a declarat ministrul Economiei.
Mihai Fifor a precizat ca ideea crearii Fondului Suveran de Investitii a fost agreata si de institutiile europene si internationale.
”Fondul va avea forma unei societati pe actiuni cu unic actionar statul roman pe intreaga durata de functionare si se infiinteaza prin lege care va contine si forma actului pe care il avem in prima lectura. Scopul Fondului este sa finanteze din surse proprii din fonduri atrase proiecte de investitii rentabile si sustenabile in diverse sectoare economice. Finantarea se face din venituri obtinute din dividende incasate de la societatile din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operatiuni cu instrumente financiare proprii si din cele emise de alte entitati din venituri din vanzarea de pachete de actiuni din portofoliu, din impumuturi inclusiv din emiterea de obligatiuni si din alte surse prevazute in lege”, a explicat Fifor.
El a mai precizat ca modalitatile de finantare a proiectelor vor fi prin participare directa sau prin intermediul altor fonduri de investitii precum si din administrarea activelor financiare proprii in vederea obtinerii unei rate de rentabilitate cat mai ridicate a capitalului investit.
”E important sa stim ca administrarea Fondului se face in sistem dualist de catre un consiliu de supraveghere si un directorat. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi emisi prin Hotarare de guvern avand ca mandat angajarea directoratului si organizarea activitatii Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii”, a mai spus Fifor.
UPDATE 17:00 Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, vineri, in sedinta de Guvern, ca doreste reducerea termenului de intrare in vigoare a modificarilor la Codul fiscal, de la 6 luni, la 3 luni, afirmand ca este nevoie de aceasta masura pentru a putea aplica Legea salarizarii.
”Este si o solicitare din partea noastra pentru a putea pregati aplicarea legii salarizarii, precum si reducearea impozitului pe venit si a cotelor contributiilor de asigurari sociale. Va solicitam deci modificarea unui articol din Codul Fiscal, cu precizarea ca nu e vorba de cresteri de taxe sau impozite ori de introducerea altora noi. Este vorba de reducearea unui termen, de la 6 la 3 luni de intrare in vigoare a modificarilor Codului fiscal", a spus Olguta Vasilescu, in debutul sedintei de Guvern.
Ea a afirmat ca de aceasta masura este nevoie pentru ca Legea salarizarii ar fi trebuit sa apara "la pachet" cu modificarile la Codul fiscal si trebuie "recuperata aceasta intarziere",
Articolul la care face referire ministrul Muncii este articolul 4 al Codului fiscal.
"Prezentul cod se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in Legea 227/2015. Asta inseamna ca orice modificare a Codului fiscal trebuie sa respecte acest termen, de minimum sase luni.
Masurile pregatite de Guvernul Tudose
Ministrii s-au reunit la Palatul Victoria pentru prima sedinta oficiala. Guvernul condus de Mihai Tudose a fost investit de catre Parlament joi, cu 275 de voturi favorabile si 102 "impotriva".
”Va asigur ca votul dumneavoastra va fi valorificat printr-o guvernare responsabila efectiv catre interesul cetatenilor romani. Asa sa ne ajute Dumnezeu si Dumnezeu sa ajute Romania!”, a declarat Mihai Tudose dupa anuntarea in plen a rezultatului.
Mihai Tudose a venit in fata Parlamentului cu o varianta modificata a programului de guvernare asumat anterior de catre Guvernul Grindeanu. Cele mai importante modificari sunt in domeniul fiscal.
Astfel, toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea. Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.
Masurile sunt justificate prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana.
"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania, (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", arata noul program de guvernare.
Daca va fi aplicata, masura va elimina cota unica de 16%, in vigoare din 2005, si va schimba complet modul de taxare a afacerilor din Romania.
In plus, o taxa noua va fi introdusa pentru companiile din energie. "In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse natural si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finan lul anului 2017", mai arata documentul.
Programul de guvernare prevede si alte masuri noi fata de programul initial de guvernare, din ianuarie. "Intentionam constituirea unei directii in cadrul ANAF (si cooperare cu Registrul Comertului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rand), companiilor care au cifra de afaceri nula si a creditelor acordate de actionarii privati propriilor firme cu pierderi precum si consolidarea Directiei de Preturi de Transfer din aceeasi institutie", arata documentul.
Programul PSD propune inasprirea legislatiei privind firmele, astfel ca, pana la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate sa-si reintregeasca capitalul, iar o persoana nu va mai putea infiinta o societate un anumit numar de ani dupa doua insolvente.
"Totodata, vom modifica legea insolventei cel tarziu pana la 1 noiembrie 2017 astfel incat o firma sa nu poata ramane in faliment mai mult de doi ani sau, daca nu-si respecta planul de conformare, pe o perioada mai mare de sase luni", arata noul program de guvernare.
Varianta amendata a programului de guvernare a nemultumit nu doar opozitia, ci si pe presedintele Klaus Iohannis, care a avut un discurs critic, joi seara, dupa ceremonia de depunere a juramantului de catre ministri.
Iohannis le-a atras atentia noilor ministri si liderilor PSD-ALDE, ca programul de guvernare cu care coalitia a venit in fata romanilor in alegeri a fost schimbat in "puncte esentiale", precizand ca acum majoritatea nu mai poate folosi argumentul ca este un program votat de romani.
"Gasim coalitia cu un nou Guvern si, surprinzator, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunta pentru romani, noi impozite. Dupa ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile romanilor, deja se anunta contramasuri. Programul de guvernare a fost schimbat in puncte sensibile. Nu veti mai putea merge in fata romanilor cu argumentul ca acest program de guvernare a fost votat", le-a spus Iohannis membrilor Guvernului.
El a afirmat ca este "dreptul legitim" al coalitiei de a schimbat programul de guvernare, insa a subliniat problema trecerii, in doar sase luni, de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe. De asemenea, seful statului le-a spus noilor ministri ca nu doreste sa mai vada "sincope" de genul OUG 13, cerand sa guverneze responsabil si sa respecte angajamentele Romaniei in fata partenerilor externi.
”Stimati pesedisti, aldisti, udemeristi, va rog sa terminati cu aceasta topaiala fiscal-bugetara! Taxa de solidaritate... Fiti solidari cu romanii si guvernati responsabil! Va solicit sa guvernati in asa fel in cat sa ne incadram in marja de deficit de 3%, sa guvernati in asa fel incat romanii sa aiba garantia ca Guvernul apara si promoveaza statul de drept. Nu-mi doresc niciodata sa mai avem sincope de tipul OUG 13”, s-a adresat ministrilor presedintele Iohannis.