Iohannis, atac dur la adresa coalitiei dupa juramantul Guvernului. "Ati bagat tara in criza, terminati cu topaiala bugetara"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul Mihai Tudose a fost investit de Parlament cu 275 de voturi favorabile, insa presedintele Iohannis nu s-a aratat deloc incantat de schimbarea executivului.

UPDATE 19:30 Presedintele Klaus Iohannis a spus, dupa ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Cabinet, ca PSD-ALDE au bagat tara in criza, dupa primele sase luni de guvernare, si nu au stiut sa guverneze. "Ati bagat tara in criza fiindca nu ati stiut sa guvernati", a spus Iohannis.

"Domnule prim-ministru, onorati ministri, va doresc mult succes. Noi, romanii, si dumneavoastra, Guvernul, avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia sase luni de cand ne-am intalnit aici pentru a investi un Guvern PSD-ALDE dupa ce au fost castigate alegerile parlamentare de catre aceasta coalitie. O formula scurta, foarte scurta, care ar caracteriza aceste prime sase luni ar putea suna - ati bagat tara in criza fiindca nu ati stiut sa guvernati. Ca a fost vina sau ca este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din pacate nu a stiut sa plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiza pe care trebuie sa o fac eu sau romanii", a spus seful statului, dupa ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El a mai spus ca Guvernul Grindeanu nu va ramane in istorie pentru mandatul scurt, ci pentru Ordonanta 13: "Fostul guvern nu va ramane in istorie pentru scurtimea mandatului, ci va ramane in istorie pentru nefericita Ordonanta 13, iar coalitia PSD - ALDE prin faptul ca si-a demis prin motiune de cenzra propriul guvern".

Presedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului sa inceteze ”topaiala fiscal-bugetara” si sa respecte toate angajamentele pe care Romania si le-a asumat fata de tarile partenere si aliate din Uniunea Europeana si NATO.

Citește și
liviu pop
Liviu Pop, senatorul care s-a operat la "genunche", propus sa preia Educatia pentru a doua oara in cariera

”Va rog sa terminati cu aceasta topaiala fiscal-bugetara! Taxa de solidaritate... Fiti solidari cu romanii si guvernati responsabil! Va solicit sa guvernati in asa fel in cat sa ne incadram in marja de deficit de 3%, sa guvernati in asa fel incat romanii sa aiba garantia ca Guvernul apara si promoveaza statul de drept. Nu-mi doresc niciodata sa mai avem sincope de tipul OUG 13”, s-a adresat ministrilor presedintele Iohannis in discursul ce a urmat ceremoniei depunerii juramantului de catre noul guvern.

Conform lui Iohannis, noi taxe se anunta pentru romani, noi impozite. "Dupa ce am promulgat legea prin care cresc salariile, deja se anunta contramasuri", a afirmat presedintele, care a remarcat ca programul de guvernare este schimbat in puncte sensibile.

"In sase luni schimbam de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la cresteri de salarii, la taxa de solidaritate. Un astfel de comportament cu certuitudine nu se incadreaza in ceea ce se cheama predictibilitate fiscala", a subliniat Iohannis.

El i-a indemnat pe noii ministri sa actioneze astfel incat angajamentele pe plan extern ale tarii noastre sa fie respectate. ”Va rog sa faceti tot ce este necesar pentru a arata partenerilor din NATO, din Uniunea Europeana, aliatilor nostri ca suntem oameni seriosi si o tara serioasa, cu toate sincopele poitice, si ca stim sa ne respectam angajamentele. Dovediti ca stiti sa ne respecatm angajamentul de cheltui 2% din PIB pentru aparare, asa cum am promis aliatilor din NATO, ca suntem capabili sa tinem deficitul sub control, sa avem crestere economica asa cum ne-am angajat fata de partenerii din UE”, a spus seful statului.

”Fie ca aceasta a doua incercare de guvernare sa aiba mai mult succes decat prima. Eu mi-o doresc, romanii si-o doresc si sper foarte tare ca si voi va doriti acelasi lucru!”, a adaugat presedintele Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis i-a atentionat, joi, pe noii ministri, ca nu doreste sa mai vada "sincope" de genul OUG 13, cerand ca ei sa guverneze responsabil si sa respecte angajamentele Romaniei in fata partenerilor externi.

"Va solicit sa guvernati in asa fel incat sa ne incadram in marja de deficit de 3%. Va solicit sa guvernati in asa fel incat romanii sa aiba garantia ca Guvernul Romaniei apara si promoveaza statul de drept. Nu-mi doresc niciodata sa mai avem sincope de tipul Ordonantei 13", a spus Iohannis, la ceremonia de depunere a juramantului.

El le-a cerut ministrilor sa faca "tot ce este necesar" pentru a arata partenerilor din NATO, din UE "ca suntem oameni seriosi, suntem o tara serioasa".

"Dovediti ca stim sa respectam angajamentul de 2% pentru cheltuieli de Aparare, asa cum am promis aliatilor din NATO. Dovediti ca suntem capabili sa tinem deficitul bugetar sub control, sa promovam investitii publice si private, sa avem in continuare crestere economica, asa cum ne-am angajat fata de partenerii din UE", a mai spus Iohannis.

"Fie ca aceasta a doua incercare de guvernare sa aiba mai mult succes decat prima. Eu mi-o doresc, romanii si-o doresc si pot doar sa sper foarte tare ca si dumneavoastra va doriti acelasi lucru", a incheiat presedintele.
 

UPDATE 19:00 Membrii Guvernului depun juramantul la Palatul Cotroceni. Ceremonia este LIVE pe pagina noastra de Facebook.

UPDATE 17:40 Ceremonia de depunere a juramantului de catre Guvernul Tudose, la Palatul Cotroceni, va avea loc, joi, la ora 19.00, informeaza Administratia Prezidentiala. Anuntul a fost facut dupa finalizarea votului pentru Guvernul Tudose.

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost investit de catre Parlament cu 275 de voturi favorabile, au anuntat surse din conducerea Parlamentului.

UPDATE 17:30 Guvernul condus de Mihai Tudose a fost investit de catre Parlament cu 275 de voturi favorabile, au anuntat surse din conducerea Parlamentului.

UPDATE 17:20 Votul s-a terminat, se astepta rezultatul.

UPDATE 17:15 Un numar de opt parlamentari PSD nu au fost prezenti la votul privind investirea Guvernului Tudose, printre care si Victor Ponta si Liviu Plesoianu, care au anuntat ca nu vor sustine acest Executiv.

Potrivit anunturilor secretarilor celor doua Camere, care au facut numaratoarea si au impartit bilele pentru vot parlamentarilor prezenti, din PSD au lipsit deputatii Marina Coste, Camelia Gavrila, Mihaela Hunca, Liviu Plesoianu si Victor Ponta, precum si senatorii Adrian Nicolae Diaconu, Cristian Dumitrescu si Vasile Ilea. Victor Ponta si Liviu Plesoianu au anuntat ca nu vor vota Guvernul Tudose.

UPDATE 16:40 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la sedinta plenului reunit in care urmeaza sa se acorde votul de incredere guvernului Tudose, ca parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania vor sustine cabinetul, dar acest vot nu este un cec in alb, in conditiile in care nu pot fi de acord cu mai multe modifcari din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri si cel pe venitul global.

„Azi, pe baza protocolului de colaborare, vom da un vot pozitiv pentru investirea guvernului condus de Mihai Tudose. Acest vot nu este un cec in alb, am vazut cateva modificari substantiale ale programului de guvernare, care necesita mai multe explicatii si mai multe discutii”, a afirmat deputatul UDMR.

El a mai spus ca parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania nu sustin impozitul pe cifra de afaceri si cel pe venitul global.

„Va spun de acum, nu vom putea sustine introducerea impozitului pe cifra de afaceri si ar trebui sa stim la ce se refera taxa de solidaritate. Cum nici impozitul pe venitul global nu mi se pare o initiativa care ar schimba ceva in bine”, a subliniat liderul UDMR.

In incheiere, Kelemen Hunor a afirmat ca parlamentarii UDMR asteapta „un dialog din partea guvernului, un dialog sincer pe toate temele care vor intra in circuitul decizional”.

 

 

 

UPDATE 16:00 Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta nu va sustine in niciun fel modificarea cotei unice prin cresterea impozitarii, indiferent sub ce nume va veni initiativa, ci doar daca este vorba despre o scadere a impozitarii.

"In ce priveste cota unica, nu trebuie sa facem nicio concesie. Noi, ALDE, credem ca important este relaxarea fiscala. Daca va exista o discutie privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispusi sa discutam, dar orice modificare a cotei unice in sensul cresterii impozitarii, indiferent cum ii spunem acestei abateri de la cota unica, nu va gasi in ALDE un partener", a spus Vosganian.

"PSD este partid de stanga si are agenda sa. ALDE e partid de dreapta si are agenda sa. Intre cele doua agende exista un element comun: apararea democratiei, a drepturilor si libertatilor fundamentale, apararea statului de drept si echilibrului puterilor in stat", a spus Vosganian. Deputatul ALDE a spus ca prioritatea formatiunii sale este legata de drepturile cetatenilor, si va astepta masuri de la Guvern in acest sens, cu "onestitate". "Onestitatea inseamna insa parteneriat, discernamant. Domnule Tudose, va incredintam ca spriijinul nostru va fi cu discernamant, conditionat de aceasta agenda pe care o avem, statul de drept", a spus el.

Vosganian s-a referit la modificarea codurilor penale, redefinirea abuzului in serviciu, separarea conflictului de interese de lobby si statutul functionarului public. El a precizat ca Executivul va fi "monitorizat sever". Deputatul a adaugat ca spera in succesului acestui Guvern: "Daca acest Guvern va performa, va fi argumentul decisiv pentru motiunea de cenzura".

 

UPDATE 15:50 Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, de la tribuna plenului reunit in care urmeaza sa se acorde votul de incredere guvernului Mihai Tudose, ca, in urma motiunii de cenzura impotriva cabinetului Grindeanu, Parlamentul este mai puternic si a revenit pe locul pe care il merita in raport cu puterea executiva, in conditiile in care, mult timp, Legislativul a fost tratat ca o anexa a Guvernului.

"Dupa aproape sase luni de guvernare, coalitia PSD-ALDE vine in fata dumneavoastra cu o noua formula de guvern si cu un nou prim-ministru pentru a cere din nou votul de incredere al Parlamentului. Este intr-adevar o premiera in politica romaneasca ca o majoritate parlamentara sa-si schimbe prin motiune de cenzura premierul pe care l-a investit. Da, este pentru prima data cand se intampla acest lucru, dar eu spun cu toata convingere ca este un lucru bun ca aceasta clasa politica a utilizat si aceasta optiune pe care nu a folosit-o nicio alta majoritate parlamentara”, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

Liviu Dragnea a sustinut ca, in urma adoptarii motiunii de cenzura impotriva guvernului Grindeanu, Parlamentul a devenit mai puternic.

"Le spun tuturor ca azi, in urma motiunii de cenzura adoptata impotriva fostului guvern, Parlamentul este mai puternic si a revenit pe locul pe care il merita in raport cu puterea executiva. Mult timp, Parlamentul a fost tratat ca o anexa a Guvernului, ca o masina de vot care trebuia sa aprobe pe banda rulanta OUG emise de guvern”, a completat liderul PSD.

El a sustinut ca, pentru prima data, Guvernul „a primit un semnal clar ca in Parlament se afla puterea politica si legitimitarea data de votul romanilor”.

"Lucrurile au inceput sa se schimbe serios in aceasta noua legislatura. In primul rand, numarul de ordonante a fost redus considerabil si am vazut legi importante care s-au dezbatut serios in Parlamentul Romaniei, au fost dezbateri parlamentare reale, incarcate cu legitimitatea politica primita prin vot”, a subliniat presedintele PSD.

"Ii transmit domnului prim-ministru desemnat, Mihai Tudose, ca vom urmari cu mai multa atentie, dar in acelasi timp vom fi si mai aproape ca termenele din programul de guvernare sa fie respectate (...) Atrag atentia viitorului cabinet ca angajamentul pe care noi, oamenii politici, ni l-am asumat in fata cetatenilor a fost de a creste veniturile pentru toti romanii, nu doar pentru cei care lucreaza in sectorul public”, a spus Liviu Dragnea.

"Domnul Mihai Tudose e un manager pe care il consider bun, pe care il desemnam azi sa puna in aplicare strategia noastra de dezvoltare a Romaniei pentru urmatorii ani. Am credinta ca va fi un manager bun, ramane insa sa demonstreze prin felul in care va gestiona actul de guvernare”, a completat liderul PSD.

Liviu Dragnea si-a exprimat increderea ca guvernul Tudose va fi mai performant, eficient si determinat in realizarea prevederilor din programul de guvernare.

UPDATE 15:30 Premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat, in sedinta de plen a Parlamentului in care se va da votul de investire ca Romania nu are nevoie de un guvern relaxat, ci de unul in stare permanenta de alerta.

Mihai Tudose a spus, in discursul sustinut in fata Parlamentului, ca noul guvern va trebui sa depaseasca starea de ”normalitate relaxata” a guvernului condus de catre Sorin Grindeanu.

Cred ca Romania are nevoie de un guvern nerelaxat, aflat in stare de alerta, de efort permanent, preocupat de termene si realizari (...) Cine vrea sa normalitate, sa-si ia un loc de munca cu program fix”, a spus Tudose.

El i-a asigurat pe parlamentari ca se va angaja ”cu toata energia” in atingerea programului de guvernare, care a fost modificat pentru corecta intarzierile din ultimele doua luni.

Am fost propus de presedintele PSD, Liviu Dragnea, si acceptat de presedintele Iohannis pentru a da un curs cerintei de crestere a fondurilor la buget si nu vreau sa insel increderea acordata”, a mai spus Mihai Tudose.

La sedinta de plen sunt prezenti 329 din 465 de senatori si deputati.

Invitati la sedinta sunt Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu si patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel.

Toti ministrii propusi de catre Mihai Tudose au primit avizul comisiilor de specialitate care i-au audiat in cursul acestei dimineti.

Guvernul Tudose va fi investit daca va primi voturile favorabile a jumatate plus unu din numarul total al deputatilor si senatorilor. In acest caz, membrii cabinetului vor merge la Cotroceni pentru a depune juramantul in fata presedintelui, cel mai probabil in cursul serii de joi.

Update 15:20 Sedinta plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului in care guvernul condus de Mihai Tudose cere votul de incredere al Parlamentului a inceput. La sedinta sunt prezenti 329 din 465 de senatori si deputati.

Invitati la sedinta sunt Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu si patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, patriarhul Daniel.

Toti ministrii propusi de catre Mihai Tudose au primit avizul comisiilor de specialitate care i-au audiat in cursul acestei dimineti.

Guvernul Tudose va fi investit daca va primi voturile favorabile a jumatate plus unu din numarul total al deputatilor si senatorilor. In acest caz, membrii cabinetului vor merge la Cotroceni pentru a depune juramantul in fata presedintelui, cel mai probabil in cursul serii de joi.

Update 15:10 Petre Daea a primit joi aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament, cu 19 voturi “pentru”, cinci “impotriva” si trei abtineri, pentru a prelua din nou functia de ministru al Agriculturii.

”Eu nu sunt surprins, nu am fost surprins si stiu un singur lucru: ca eu am venit la munca. Am spus-o de la bun inceput, ca nu o sa particip prea de multe ori la televizor si am facut acest lucru, m-am tinut de cuvant si vin atunci cand am ceva de transmis pentru tara, de fiecare data cand am avut realizari si am avut ceva de transmis ceva tarii”, a declarat Daea la finalul audierilor, intrebat daca a fost surprins atunci cand i s-a propus sa preia aceasta functie.

Intrebat de jurnalisti daca i s-a reprosat vreodata limbajul ”usor exotic, care aduce aminte de America Latina sau de Romania anilor 80", Daea a raspuns: ”Vad ca dumneavoastra o faceti si este bine ca o faceti. Inseamna ca exist!".

Ministrul a spus ca nu a fost afectat de criza politica din ultimele saptamani si ca a venit la birou in fiecare zi.

”Daca lucrez astazi, inseamna ca sarbatoresc. Eu in fiecare zi cand lucrez si am rezultate pentru mine este o sarbatoare. Ca este si Sfantul Patru, cu atat mai mult", a afirmat Daea, intrebat daca mai are timp sa isi sarbatoreasca ziua de nume.

In cadrul audierilor, acesta a declarat iar ca nu intra in categoria ”celor care critica oaia seara, iar dimineata mananca branza”.

"Sa stiti ca nu intru in categoria celor care critica oaia seara si dimineata mananca branza. Intru in categoria acelora care abordeaza cu seriozitate acest domeniu si pe care il gestionez cu echilibru, in asa fel incat aceasta specie, care a avut o crestere importanta in ultima perioada, sa isi pastreze ascensiunea efectivului, in asa fel incat sa putem valorifica cele 4,8 milioane hectare de pajisti din Romania care inseamna deopotriva Olanda, Belgia si Elvetia la un loc", a spus Daea.

Update 15:08 Ionut Misa a fost avizat joi de comisiile reunite de buget-finante in functia de ministrul al Finantelor cu 19 voturi pentru si 6 impotriva. El a afirmat ca ministerul vrea sa reduca perioada maxima de insolventa pentru firmele din Romania de la 5 la 2 ani, in paralel cu introducerea unor conditii, iar cele care nu vor respecta aceste conditii vor intra in faliment.

Misa sustine ca vrea o imbunatatire a legislatiei insolventei in 2017, in conditiile in care 98% dintre firmele care intra in insolventa nu mai ies din aceasta procedura. In plus, ministrul desemnat are in vedere masuri de recapitalizare a firmelor cu capital negativ si intarire a disciplinei financiare, in conditiile in care aproape 250.000 de firme din Romania au capital negativ, ceea ce influenteaza negativ mediul de afaceri.

”In procedura de insolventa apar multe credite fata de cele stabilite initial, ceea ce accentueaza si mai mult datoria la buget. In colaborare cu colegii de la Justitie, vrem sa stopam evaziunea din aceasta zona”, a afirmat Misa. In plus, ministrul desemnat considera necesara reducerea numarului de ani in care o companie poate sta in procedura de insolventa.

”Vreau sa reducem numarul de ani in care o firma poate sta in insolventa. In foarte multe situatii, s-a depasit termenul de cinci ani prevazut de lege. Dorim ca aceste firme sa treaca in faliment pentru a nu mai crea hemoragii la bugetul de stat. Vrem sa introducem conditionalitati in privinta ratelor pe perioada procedurii de insolventa. Daca nu respecta acest calendar, firma va intra in faliment si stopam posibilitatea unei companii de a crea noi datorii la bugetul de stat”, a afirmat ministrul.

El a afirmat ca se ia in calcul o perioada maxima de 2 ani pentru procedura de insolventa. In plus, Misa are in vederea masuri privind transferarea contributiei de la angajat la angajator, in paralel cu reducerea cotei de contributii la asigurari sociale de la 39,25% la 35%. In plus, aceasta va fi corelata cu reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, doua masuri pentru a aduce efecte benefice la nivelul salarizarii unitare, in opinia ministrului desemnat.

Update 15:05 Tudorel Toader a primit aviz pozitiv joi din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului cu 53 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR), 28 ”impotriva” (PNL si USR) si 2 abtineri (Alina Gorghiu si Catalin Predoiu), pentru a-si continua mandatul de ministru al Justitiei si in guvernul Tudose.

Toader a spus in fata senatorilor si deputatilor ca prioritatile sale sunt modificarea legilor Justitiei si a codurilor, precum si transpunerea in lege a deciziilor CCR privind impunerea unui prag pentru abuzul in serviciu.

”Prioritatea Ministerului astazi este aceea de prezentare a proiectului de lege pentru modificare celor trei legi ale Justitiei: legea 303, 304 si 317. Toate cele trei legi sunt din 2004, de 13 ani de zile (...) Al doilea pas se refera la legile Justitiei pe care le punem spre avizare al CSM, dupa care trebuie sa pregatim pachetul de masuri pentru transpunerea cerintelor deciziei pilot pronuntata de CEDO”, a declarat Tudorel Toader.

El a spus ca o alta prioritate a sa ca ministru va fi transpunerea deciziei pilot emisa de CEDO impotriva Romaniei din cauza conditiilor necorespunzatoare din penitenciare.

”Pentru transpunerea deciziei pilot, lucram la masuri normative, pe de o parte, masuri de imbunatatire a conditiilor din penitenciare, pe de alta parte. Am initiat proiectul de hotarare de Guvern pentru penitenciarul de la Berceni, asteptam clarificari pentru penitenciarul de la Caracal”, a explicat ministrul Justitiei.

Nu in ultimul rand, Tudorel Toader a spus ca la toamna va incepe modificarea codurilor.

”Am demarat un amplu proces de evaluare a celor patru coduri fundamentale: Codul penal, procedura penala, civil si procedura civila (…) Avem in vedere ca in conditii si evolutii normale, in toamna, sa propunem un pachet de masuri de modificare a celor patru coduri”, a mai spus el.

In ceea ce priveste MCV, Toader a spus ca, daca ar fi dupa el, l-ar ridica si maine, dar sunt state din UE care inca se opun acestui lucru. El a precizat insa ca, la nivelul Uniunii, ”se accepta ideea” ca anul 2019, adica preluarea de catre Romania a presedintiei UE, ”sa nu ne gaseasca sub MCV”.

Update 14:50 Sevil Shhaideh a fost avizata favorabil de comisiile de specialitate reunite din Parlament cu 29 de voturi ”pentru” si 9 ”impotriva” pentru functia de vicepremier si ministru al Dezvoltarii, audierile din comisii desfasurandu-se printre certuri si reprosuri intre reprezentantii opozitiei si cei ai puterii.

Audierile ministrului desemnat al Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh, au inceput cu certuri intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei, marul discordiei fiind numarul de intrebari adresate ministrului.

”Am inceput aceasta chestiune prin a va propune sa faca doamna ministru o sinteza cat mai scurta ca sa ramana posibilitatea colegilor sa puna intrebari, dar, de asemenea, va propuneam sa punem doua sau trei intrebari din partea fiecarui grup politic astfel incat sa aiba fiecare posibilitatea sa i se raspunda de catre doamna ministru”, a afirmat vicepresedintele Comisiei pentru administratiei publica a Camerei, social-democratul Ion Calin, dupa ce liberalii au cerut sa adreseze mai multe intrebari decat reprezentantii majoritatii.

”Daca dumneavoastra nu doriti ca opozitia sa puna intrebari ne spuneti sa ne ridicam si plecam ca sa nu va deranjam”, a afirmat liberalul Florin Roman.

”Parctica asta am vazut-o si dimineata la cateva comisii, domnule Roman. Din cate stiti dumneavoastra, si lucram impreuna de cateva luni bune la Comisia de administratie, s-a lucrat pe regulamentul Camerei si pe regulamente comune, am avut colaborare buna cu ministerul Dezvoltarii si reprezentare de fiecare data la nivel de secretari de stat si va rog sa nu uitati acest lucru”, a replicat Ion.

Update 14:35 Deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu a fost avizata favorabil joi, de comisiile de specialitate, cu 32 de voturi „pentru”, 8 „impotriva” si o „abtinere”, aceasta tinand sa precizeze, in cadrul audierii, ca Guvernul nu doreste sa darame pilonul de pensii al statului ca sa-l ajute pe cel privat, prin masura prin care le da posibilitatea persoanelor cu activitati independente sa opteze catre ce pilon doresc sa cotizeze.

Intrebata despre posibilitatea renuntarii la obligativitatea contributiilor la sistemul de pensii al statului, ministrul desemnat al Muncii a tinut sa precizeze ca masura vizeaza doar persoanele care au venituri din activitati independente.

„Aceasta masura se refera doar la cei care au venituri din activitati independente si, la ora actuala, trebuie sa plateasca si la pilonul I de pensie, care este al statului si la pilonul III de pensii care este privat. Suma care se colecteaza de la aceste persoane este in jur de 200 milioane lei, este o suma aproape nesemnificativa si prin programul de guvernare i-am lasat sa opteze pentru unul dintre cele doua piloane de unde pot sa si primeasca pensie”, a explicat Olguta Vasilescu.

Deputatul PSD a tinut sa precizeze ca Guvernul nu doreste sa darame pilonul statului ca sa-l ajute pe cel privat.

„Este vorba doar pentru cei care au venituri din activitati independente, pentru toti ceilalti nu s-a schimbat absolut nimic, adica nu vrem sa daramam pilonul statului ca sa ajutam piloanele de pensii care sunt private”, a conchis Lia Olguta Vasilescu.

Update 14:30 Florian Bodog a fost avizat favorabil de comisia pentru sanatate publica pentru functia de ministru al Sanatatii, cu 16 voturi „pentru”, sapte „impotriva” si o abtinere. El a spus ca „orice interventie chirurgicala inceputa trebuie finalizata” si ca are nevoie de curaj pentru a-si continua mandatul, raspunzand astfel acuzatiilor senatorilor USR, care l-au numit incompetent si au afisat in timpul discutiilor mesaje precum „O rusine” si „30 de minute pentru audierea unui ministru care s-a declarat incompetent”.

„Sunt chirurg si cred ca orice interventie chirurgicala inceputa trebuie finalizata. (..) In ceea ce priveste setul de intrebari cu echipa incompentena, cu acuzatiile de minciuna si curaj, da, am nevoie de curaj pentru a continua mandatul si fiecare dintre noi, cei care suntem in echipa ministerului Sanatatii, avem nevoie de curaj pentru a trece peste absolut toate problemele care sunt ridicate si pe care le stiti, dar o parte dintre dumneavoastra le treceti cu vederea si considerati ca ministrul este raspunzator penntru tot ceea ce se intampla. Cred ca trebuie sa fim constructivi si sa incercam sa facem lucruri pentru sistemul de sanatate”, a declarat Florian Bodog in cadrul comisiei.

Update 13:30 Lucian Sova, propus pentru conducerea Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 13 voturi ”pentru” si sapte voturi ”impotriva”, nicio abtinere.

Intrebat de jurnalisti, la finalul audierilor, daca stia ca Boris Golovin, cu era era partener de afaceri, face parte din spionajul armatei ruse, el a raspuns ca nu cunostea acest detaliu in momentul asocierii.

Ministrul desemnat a sustinut ca este mai greu sa desfiintezi o firma decat sa o infiintezi, intrebat fiind de jurnalisti de companiile la care este actionar.

”Exista doua firme, aproape ca nici nu mai stiu cum le cheama, sunt pe Registrul Comertului. Regional Romlines este una, iar cealalta nu mai sin minte. Nu am mai putut sa le desfiintez. Sunt mai multi asociati, una este un SA, cealalta este un SRL. Fiind mai multi asociati care la momentul respectiv si-au dorit sa participe la componenta aceasta de activitate economica de transport, au ramas firmele spanzurate acolo. Stiti ca este mai greu sa desfiintezi o firma decat sa o infiintezi”, a afirmat Sova, la iesirea de la audierile din comisiile de specialitate reunite din Parlament.

El sustine ca nu a mai vorbit cu Golovin de zece ani.

Ziarul Adevarul a scris in anul 2015 ca Sova a fost partener de afaceri cu rusul Boris Golovin in firma Regional Romlines SA Bucuresti, care se ocupa cu transportul rutier.

Golovin este fost colonel in trupele Spetnatz – GRU – serviciul de spionaj al armatei ruse, stabilit in Romania dupa 1990, fiind cel care a infiintat, alaturi de oameni de afaceri rusi, Nova Bank dar si Centrul de Afaceri Romano- Rus.

Update 13:05 Lucian Romascanu, propus pentru portofoliul Cultura si Identitate Nationala, a primit, joi, avizul comisiilor de Cultura reunite ale Parlamentului cu 17 voturi "pentru", 3 "impotriva" si 3 "abtineri".

La audieri, senatorul Lucian Romascanu a vorbit despre proiectele pe care vrea sa le continue, despre Legea cinematografiei, Arhiva Nationala de Film, dar si cazul "Cumintenia Pamantului".

Ministrul desemnat pentru portofoliul de la Cultura are o experienta de 27 de ani in mediul privat. "Decizia partidului de a ma propune a fost de a merge pe alegerea unui om cu profil de management sau pe un om cu profil cultural pur-sange. S-a ales varianta unui om cu pregatire in management. Cred ca am un profil care se potriveste", a spus Lucian Romascanu.

Update 12:55 Liviu Pop a fost avizat favorabil de comisiile reunite pentru functia de ministru al Educatiei, cu 19 voturi „pentru” si 11 „impotriva”. El a spus ca sunt anumite masuri intarziate in programul de guvernare, dar acestea vor fi recuperate in vacanta parlamentara.

„Sunt masuri intarziate in programul de guvernare, dar impreuna cu colegii din minister vom incerca sa le recuperam in cele doua luni de vacanta parlamentara, dar in perioada reluarii activitatii parlamentare vor fi dezbateri si in Parlament, pentru ca este nevoie de fiecare opinie care sa duca la imbunatatirea sistemului de educatie. (...) Cu siguranta, in zona aceasta avem de continuat lucrurile bune pe care domnul ministru Nastase le-a facut si de recuperat unele lucruri care nu s-au facut la timp”, a declarat Liviu Pop in cadrul prezentarii din comisie.

Liviu Pop a subliniat ca pana in 15 septembrie problema manualelor va fi rezolvata, iar elevii vor beneficia de ele.

„Sunt convins ca vom reusi in 15 septembrie sa avem manuale, dar nu am rezolvat fondul problemei. Legea manualului scolar o avem scrisa in programul de guvernare si vom reusi sa o adoptam”, i-a raspuns Pop.

Noul ministru al Educatiei a spus ca trebuie rezolvata mai intai Legea manualelor pentru a rezolva si problema greutatii ghiozdanului, urmand ca pe perioada vacantei de vara sa transmita graficele cu implamentarea manualelor scolare pentru clasa a cincea.

Update 12:25 Senatorul PSD Adrian Tutuianu a fost avizat pozitiv joi, cu 22 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) si 10 voturi ”impotriva” (PNL, USR), de catre comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua functia de ministru al Apararii, el spunand ca va fi un ministru serios, care stie carte si ca vrea sa lase urme pe acolo pe unde trece.

”In primul rand ne intereseaza ca in perioada 2017 – 2020 sa dezvoltam capabilitatile de aparare nationala, capabilitati robuste si moderne. In al doilea rand, sa crestem credibilitatea strategica in cadrul NATO si al UE, sa consolidam parteneriatele strategice (…), sa dezvoltam relatiile de cooperare internationala in plan bilateral, regional si in cadrul organizatiilor internationale (…) Este extrem de important in programul nostru de guvernare sublinierea misiunilor generale ale armatei Romaniei”, a spus Adrian Tutuianu despre prioritatile Ministerului Apararii in perioada urmatoare.

El a explicat ca in prezent se deruleaza opt programe principale de inzestrare a armatei romane, ca procedurile de achizitie publica au fost demarate si se afla in diverse stadii de implementare. Tutuianu a afirmat ca va fi foarte ferm in a respecta termenele prevazute de lege in ceea ce priveste acest subiect si ca va face tot posibilul pentru recuperarea intarzierilor.

”Sunt opt programe principale de inzestrare a armatei: corveta multifunctionala, sistemul de instalatii mobile de lansare rachete antinava, modernizarea masinii de lupta MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8x8 si 4x4, sisteme C4 cu capabilitati de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare, sistemul integrat de arme SHORAD etapa I si sistemul lansator multiplu de rachete cu bataie mare”, a precizat ministrul desemnat al Apararii.

Adrian Tutuianu a dat asigurari ca cele 2% din PIB alocate Apararii vor fi cheltuite in conformitate cu angajamentele luate si ca nu va da bani altcuiva deoarece este un angajament pe care Romania si l-a asumat si pe care trebuie sa-l respecte.

”Va asigur ca voi fi un ministru foarte serios, foarte aplecat pe subiectele care tin de activitatea ministerului, prezent de la 7:30 dimineata in institutie si probabil ca undeva la 9:00 – 10:00 seara o sa-mi inchei programul. Sunt ambitios si vreau sa las urme pe unde trec (…) Conteaza sa stii carte si eu cred ca stiu”, a sustinut Tutuianu.

In ceea ce priveste armata europeana comuna, ministrul desemnat al Apararii a spus ca trebuie sa tinem cont ca Romania este atat membru NATO, cat si UE, iar capabilitatile de aparare europene trebuie sa fie complementare celor ale Aliantei Nord-Atlantice

Update 12:00 Razvan Cuc a fost avizat joi pentru functia de ministru al Transporturilor de comisiile reunite ale Senatului cu 32 de voturi pentru si 12 impotriva. El a subliniat ca isi mentine estimarea initiala, ca vor fi finalizati 90 de kilometri de autostrada in acest an, si a spus ca vor fi lansate proiecte pentru circa 600 de kilometri de autostrada si drumuri nationale pana la finalul anului.

Razvan Cuc a declarat, in luna februarie, ca firmele de constructii vor termina in acest an 90,23 kilometri de autostrada. Dupa finalizarea audierilor din Senat, el a subliniat ca isi mentine estimarea pentru acest an.

”Raman la acelasi rezultat pe care l-am dat prima data, 90 de kilometri de autostrada finalizati in acest an. 15 au fost deja finalizati in martie, sectiunile A, B si C, lotul 2 din Lugoj-Deva. Urmeaza sa fie finalizate loturile 3 si 4 din Lugoj-Deva, loturile 3 si 4 din Sebes-Turda si cei trei kilometri de la intrarea in Bucuresti (parte din autostrada A3 Bucuresti-Ploiesti – n.r.)”, a afirmat Cuc.

El spune ca vor fi lansate licitatii pentru 600 de kilometri de autostrada si drumuri de mare viteza pana la finalul anului.

”Pana acum am lansat proiecte pentru 93 de kilometri de autostrada si 121 de kilometri de drumuri de mare viteza: Pitesti-Sibiu, centura de sud a Bucurestiului, drumul de mare viteza Pitesti-Craiova. Urmeaza sa lansam licitatii pentru sectiunile Suplacu de Barcau-Bors, Suplacu de Barcau – Mihaiesti pe autostrada Transilvania, sectiunile 2, 3 si 4 din Sibiu-Pitesti, centura de nord a Capitalei la profil de autostrada, autostrada Targu Mures-Ditrau-Iasi-Ungheni, proiectare si executie, pana la sfarsitul anului”, a afirmat Cuc.

Update 11:40 Mircea Dobre a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 36 voturi ”pentru” si 10 ”impotriva”, nicio abtinere, pentru a prelua functia de ministru al Turismului.

Update 11:25 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost avizata favorabil pentru a prelua din nou portofoliul Internelor, ea explicand jurnalistilor ca in evaluarea PSD, care a aratat ca nu a avut realizari la minister, a aparut o "greseala de comunicare" si nu este reflectata realitatea.

"Masurile pe care dvs. le considerati neindeplinite (...) sunt masuri care se afla in diferite stadii de implementare, unele sunt chiar in procedura de avizare. O singura masura a fost trecuta ca neindeplinita", a spus Carmen Dan, intrebata despre evaluarea PSD.

Intrebata cum isi explica insa acea evaluare, si daca poate fi vorba de o greseala de comunicare, ea a confirmat.

"Eu cred ca este o greseala de comunicare. Nu vorbim neaparat de domnul Valcov, vorbim de o echipa care a facut aceasta evaluare asumata de la bun inceput pentru sase luni de zile, care a trecut in revista obiectivele programului de guvernare si a dispus, inserat, acele rezultate", a explicat ministrul.

Carmen Dan a fost audiata aproximativ 50 de minute, la final fiind avizata cu 23 de voturi "pentru" si 10 "impotriva".

Update 10:50 Ilan Laufer a fost avizat joi de comisiile reunite ale Senatului pentru functia de ministru pentru Mediul de Afaceri cu 35 de voturi pentru si 11 impotriva. El a subliniat ca vrea ca ministerul pe care il conduce sa fie in topul celor mai bune trei ministere si daca i se va cere sa plece, pentru orice motiv, va pleca.

”Targetul meu este ca acest minister sa fie in top trei. (...) Stiu ca urmeaza sacrificii. Imi setez targeturi mari. (...) Daca mi se va cere sa plec din orice motiv, ca nu am sapca, orice, voi pleca”, a afirmat Laufer.

Legat de pozele aparute in revista Men’s Health, ministrul desemnat a declarat ca erau in timpul sau liber si le considera chiar o realizare personala.

”Eram in timpul meu liber, era acum cinci ani, nu aveam nicio functie publica, mi s-a parut ceva foarte misto. Nu regret. Sunt demn. (...) Faptul ca merg la mare si fac niste poze nu vad nimic grav. De cand sunt in functie, nu am mai facut astfel de poze. Am facut-o de placere si cred ca este o realizare”, a afirmat Laufer.

Referitor la faptul ca este unul dintre cei mai bogati ministri desemnati, el a amintit ca a copilarit in Israel, intr-o mentalitate de afaceri care l-a ajutat ulterior.

”Mi-am dorit foarte de mic sa reusesc. Am crescut in Israel pana la 14 ani, am crescut cu o mentalitate de afaceri. Faptul ca mi-am dorit foarte mult, am lucrat foarte structurat, asta e cheia succesului meu”, a afirmat Laufer.

Update 10:06 Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a fost avizat joi de comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru functia de ministru al Afacerilor Europene, cu 16 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR, PMP) si 7 abtineri (PNL, USR).

In cadrul audierilor, care au durat aproximativ jumatate de ora, Victor Negrescu le-a spus parlamentarilor ca Ministerul Afacerilor Europene este o prioritate pentru Guvernul Romaniei in perspectiva pregatirii presedintiei romane a Uniunii Europene.

Negrescu a mai spus ca dosarele Schengen si MCV sunt subiecte importante de care se va ocupa cu foarte mare atentie in timpul mandatului sau.

Update 10:04 Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a fost avizata pozitiv de comisia de specialitate cu 15 voturi ”pentru” si 8 ”impotriva”, parlamentarii care nu i-au acordat votul de incredere fiind cei din opozitie, respectiv PNL, USR si PMP. Audierea Rovanei Plumb a fost marcata de critici venite din partea lui Victor Ponta si Eugen Teodorovici, nemultumiti ca Ministerul Fondurilor Europene nu este unul de sine statator fiind in subordinea Ministerului Dezvoltarii.

”Obiectivul pentru anul 2017 este acela de a aduce 5,2 miliarde de euro. Un alt obiectiv este acela de a deschide toate liniile de apeluri. In momentul de fata avem deschidere in ceea ce priveste alocarea financiara de 58%, de aceea ne-am propus ca pana la sfarsitul anului sa avem 100%, iar in ceea ce priveste contractarea, preluata la 5%, in momentul de fata suntem la 8,57% si vom continua. Un alt obiectiv pe care il avem pe intreg cadrul multianual financiar in ceea ce priveste simplificare este acela de a facilita participarea beneficiarilor la fondurile europene. Acestea sunt in mare obiectivele propuse atat pe termen scurt, cat tot ceea ce inseamna absorbtie pana in anul 2020 la un procent de aproape 70%, urmand ca pana in 2023 sa ajungem la 100%. Va asigur ca putem sa facem lucrul acesta pentru ca l-am demonstrat in perioada anterioara de programare, cat am fost la guvernare, ca am reusit de la 7% sa ajungem la o absorbtie de 90,44%”, a afirmat Rovana Plumb in deschiderea audierilor din comisiile reunite de afaceri europene.

Deputatul Victor Ponta i-a reamintit Rovanei Plumb ca in perioada 2012-2013 in care a fost atinsa o ”absorbtie uriasa” a existat un minister de sine statator al Fondurilor Europene si a intebat-o daca in calitate de ministru delegat isi va putea indeplini obiectivele,

”Ar fi fost mult mai eficient daca ar fi fost un cadru institutional separat care sa gestioneze fondurile europene, dar avand in vedere ca s-a intrat in procedura de acreditare s-a dorit sa se evite orice risc in ceea ce priveste intarzierea pe proceduri”, a raspuns Rovana Plumb, subliniind ca atributiile sale vor fi stabilite clar prin ordonanta de urgenta si va deveni ordonator principal de credite pe toata activitatea pe care o desfasoara.

”Imi plac raspunsurile pe care nu le credem niciunul”, a replicat Victor Ponta.

Audieriile Rovanei Plumb au fost pline de ironii din partea tuturor reprezentantiilor partidelor, dar si de momente care au generat amuzamentul celor prezenti.

Deputatul USR Dan Barna a vrut sa evidentieze criticile venite din partea lui Victor Ponta la adresa Rovanei Plumb care pana de curand era cunoscuta ca fiind o apropiata a acestuia.

”Am observat cu placere ca reprezentantii majoritatii au punctat elemente mai bine decat o s-o facem noi ca opozitie”, a afirmat Barna.

La randul sau, deputatul PNL Roberta Anastase nu a ezitat sa adreseze cateva ironii catre social-democratul Eugen Teodorovici, membru in comisie, care afirmase ca el poate lua cuvantul pentru ca e ”avizat” dupa ce intrerupsese un alt membru al comisiei care ii adresa o intrebare Rovanei Plumb.

”Sigur nu am sa intru in detalii tehnice, domnul Teodorovici aici a acoperit tot acest domeniu. Grupul PNL nu va va vota doamna ministru, argumentele spuse aici la masa sunt destul de relevante. S-a facut apel si la acea analiza facuta chiar in interiorul PSD, dar din pacate nu va ajuta sa treceti clasa si ati contribuit important la caderea guvernului Grindeanu in sensul ca si-a pierdut sustinerea in interiorul PSD, va aflati pe acesta lista – iata, pentru oameni pregatiti ca domnul Teodorovici nici nu a existat un loc in Guvern, pentru dumneavoastra exista (...) Ati vorbit despre iubirea de tara si domnul secretar general la momentul respectiv, domnul Ponta, spunea ca este foarte important sa existe o sedinta a guvernului si spunea ca pana la 1 iulie trebuie facuta o sedinta de guvern pentru ca trebuie acreditate agentiile de management si organismele intermediare. Intrebarea este: de ce nu ati participat la acea sedinta pentru ca va viza direct?”, a spus Roberta Anastase.

”Pentru ca nu s-a facut”, a raspuns Rovana Plumb.

”Trebuie sa o apar eu pe doamna ministru si sa va spun ca nu putea sa participe la sedinta de guvern, deoarece doamna ministru Sevil Shhaideh ii luase atributiile si a participat la pregatitoare doamna Shhaideh. O acuzati pe nedrept de doamna Plumb”, a spus Ponta.

Update 10:00 Toma Petcu, propus de ALDE, a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 36 voturi ”pentru” si 16 ”impotriva”, nicio abtinere, pentru a prelua functia de ministru al Energiei.

Despre sectorul de minerit, Petcu a spus, in cadrul audierilor, ca a gasit la minister o decizie a Comisiei Europene, negociata cu fostul Guvern, de inchidere a minelor Lonea si Lupeni, cu oprirea exploatarilor in 2017 si inchidere pana in 2020.

”Am reluat negocierile, am discutat cu sindicatele din minerit de la Hunedoara, ei mi-au spus ca ei nu au fost consultati la aceasa decizie, lucru care m-a deranjat. Am discutat cu ei, le-am spus ca voi face toate diligentele la Comisia Europeana, sa modificam aceasta perioada de inchidere. E clar ca de anulare a unei decizii a CE nu se mai putea pune problema”, a afirmat Petcu, in cadrul audierilor din comisiile de specialitate reunite din Parlament.

El afirma ca a discutat pentru prelungirea cu un an a perioadei de oprire a exploatarii si cu cinci ani pentru fiecare mina pentru perioada de inchidere.

”Am obtinut acest acord al Comisiei si ca atare am elaborat o Hotarare de Guvern care sa faca referire la aceste inchideri si la alocarea sumelor necesare pentru aceste inchideri, cu relocare si cu marirea capacitatii pe celelalte mine”, a mai spus Petcu, subliniind ca a facut acest lucru cu acordul sindicatelor.

Update 9:55 Parlamentarii PMP au parasit sedinta Comisiilor reunite de politica externa, in care era audiata ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastarnac, dupa ce ea a fost intrerupta de presedintele comisiei din expunerea prioritatilor mandatului sau pentru a se putea incadra in termenul de 30 de minute alocat de conducerea Parlamentului.

Parlamentarii PMP au acuzat ca la audieri are loc "o mascarada" si au parasit lucrarilor.

Andreea Pastarnac a vorbit aproximativ 10 minute, fiind apoi intrerupta de Rozalia Biro (UDMR), presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, pe motiv ca trebuie alocat timp si pentru intrebari.

Anterior, in Comisie a fost audiat Teodor Melescanu, el avand la dispozitie tot 30 de minute, astfel incat unii parlamentari nu au putut pune intrebari, iar alte intrebari au ramas fara raspuns de la ministrul desemnat.

Update 9:45 Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a fost avizat favorabil de comisiile de politica externa, el explicand parlamentarilor ca il califica pentru acest post "faptul ca e calificat in domeniu", iar evaluarea PSD, in care are doar cateva masuri realizate, nu era o evaluare care se concentra pe masuri specifice, ci pe "actiuni strategice", care au fost si vor fi urmate.

"Am fost intrebat ce ma califica. Ma califica faptul ca sunt calificat in acest domeniu", le-a spus Melescanu parlamentarilor care l-au intrebat despe evaluarea PSD asupra capitolului politicii externe, unde sunt doar doua obiective indeplinite.

El a spus ca exista o "specificitate" a politicii externe, unde este greu de facut evaluari pe masuri obiective.

"Ca politica externa e un capitol care implica directii de actiuni strategice. Nu e vorba de masuri specifice, intr-un fel sau altul, ci directii strategice pe care va trebui sa le urmam si pe care le-am urmat", a explicat Melescanu.

In privinta prioritatilor sale la minister, Melescanu a spus ca este nevoie de "continuitate", facand referire la contributia Romaniei in UE si NATO, participarea la misuni externe si parteneriatul cu SUA, "mai ales dupa vizita presedintelui Iohannis, prima si singura vizita de pana acum a unui presedinte din Europa de est", care "a deschis oportuntati importante".

El a subliniat si relatia cu Republica Moldova ca o prioritate, dar si parteneriatele strategice cu Franta, Germania, Polonia si Turcia.

Teodor Melescanu a fost avizat cu 21 de voturi "pentru", 17 voturi "impotriva" si o abtinere. El ar urma sa isi inceapa al patrulea mandat in fruntea MAE.

Update 9:20 Senatorul PSD Mihai Fifor a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 37 de voturi „pentru” si 17 „impotriva”, pentru a prelua functia de ministru al Economiei, social-democratul tinand sa precizeze ca nu este filosof de meserie, el fiind familiarizat cu problemele din minister. In cadrul audierii, Fifor a sustinut ca acele companii aflate in insolventa, cu datorii „istorice”, nu se vor inchide, ele urmand sa intre intr-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica.

„Consideram ca se impune ca element central reindustrializarea Romaniei, in cadrul careia statul sa actioneze ca manager performant, producator si furnizor de servicii si ca investitor prudent in economie, respectand regulile si principiile economiei de piata. Companiile din portofoliul Ministerului Economiei, aflate in situatii financiare precare, companii aflate in insolventa, cu datorii istorice mari, nu se vor inchide. Ele vor intra intr-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica, avand ca scop final readucerea acestora in parametrii de profitabilitate, inclusiv prin cooptarea unor investitori privati, acolo unde acest fapt este posibil”, a sustinut Mihai Fifor.

Ministrul desemnat al Economiei a precizat ca Traian Basescu are un mod aparte de a adresa intrebari, dar, la urma urmei, este „un senator ca oricare altul”.

„Domnul Basescu are un mod aparte de a adresa intrebari, deja sunt obsinuiti cu modul acesta de abordare, dar eu cred ca este un senator ca oricare altul, care are dreptul sa-si puna intrebarile. Am incercat sa ii raspund, nu stiu daca domnia sa a fost multumit sau nu cu raspunsurile pe care i le-am adresat”, a completat social-democratul.


Foto: Mihai Fifor

In cadrul audierii din comisiile de specialitate, Traian Basescu i-a oferit cateva explicatii cu privire la Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, in conditiile in care senatorul PSD este „filosof”.

„Vreau sa intelegem ca acest fond (Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii – n.r.) e o poveste prost pornita. Vizeaza aducerea dividentelor din companie intr-un fond care sa faca investitii. Ce profituri aduc investitiile? FSDI trebuie sa genereze profituri. Va spun chiar daca sunteti specializat in filosofie”, a aratat senatorul PMP.

In anul 1994, Fifor a absolvit Facultatea de Litere si Istorie, specializare Filosofie, la Universitatea Craiova, iar in 1995 a urmat Masterul in "Literatura romana".

Update 8:00 Audierile au inceput.

Ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, le-a spus jurnalistilor, joi, inaintea audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului care incercau sa il fotografieze ca "arata ingrozitor", explicandu-le ca a "dormit foarte putin".

Inaintea audierilor din Comisiile parlamentare, jurnalistii s-au apropiat de Laufer pentru a-l fotografia, el zambind la camere, apoi spunandu-le fotografilor: "Cred ca arat ingrozitor. Am dormit foarte putin".

Audierile ministrilor propusi pentru guvernul Tudose au inceput, joi, la ora 8, primii audiati fiind Rovana Plumb (Ministerul Fondurilor Europene) si Mihai Fifor (Ministerul Economiei).

Fiecare ministru va avea la dispozitie 30 de minute pentru prezentarea programului sau si pentru intrebari, potrivit programului decis de Birourile Permanente.

Primii care vor fi audiati sunt Rovana Plumb pentru Ministerul Fondurilor Europene si Mihai Fifor pentru Ministerul Economiei, iar ultimii, de la 13.30, sunt Gabriel Petrea (Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social) si Tudorel Toader (Ministerul Justitiei).

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ, lista ministrilor propusi de Mihai Tudose urmand sa fie supusa in bloc votului Parlamentului.

La ora 15.00 este convocat plenul reunit al celor doua Camere, unde premierul desemnat Mihai Tudose isi va prezenta programul de guvernare si va cere votul de incredere al parlamentarilor. Noul guvern are nevoie de voturile a cel putin jumatate plus unu din numarul total al deputatilor si senatorilor.

Pe langa voturile parlamentarilor PSD si ALDE, Tudose poate conta si pe voturile UDMR. ”Posibilitatea de a sustine guvernul maine a ramas una foarte directa, deschisa. Am votat in unanimitate. Colegii mei au sustinut ca, daca nu apar maine in comisii surprize neplacute, atunci vom vota investirea guvernului, ceea ce nu inseamna ca vom fi de acord cu toate masurile pe care le va lua guvernul in perioada urmatoare”, a declarat Kelemen Hunor miercuri, la finalul unei sedinte cu parlamentarii UDMR.

De asemenea, este probabil ca si parlamentarii minoritatilor nationale sa sustina noul cabinet, in conditiile in care acestia sustin in mod traditional majoritatea deja constituita.

Dupa vot, care este estimat sa dureze aproximativ doua ore si jumatate, noul cabinet va fi asteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea juramantului. Ora ceremoniei este incerta deocamdata, depinzand atat de durata sedintei plenului comun, cat si de programul presedintelui Iohannis care prevede, de la ora 18, participarea la o receptie organizata de catre ambasada Canadei la Bucuresti.

Lista ministrilor nominalizati pentru a face parte Cabinetul condus de Mihai Tudose a fost prezentata miercuri de catre liderul PSD Liviu Dragnea.

Prin urmare, alaturi de Mihai Tudose, joi, se vor prezenta in fata Parlamentului Sevil Shhaideh-vicepremier, ministrul Dezvoltarii Regionale; Gratiela Gavrilescu-vicepremier, ministrul Mediului; Rovana Plumb-ministru delegat pentru Fondurile Europene; Mihai Fifor-ministrul Economiei; Teodor Melescanu-ministrul Afacerilor Externe; Carmen Dan-ministrul Afacerilor Interne; Petre Daea-ministrul Agriculturii; Adrian Tutuianu-ministrul Apararii Nationale; Lucian Romascanu-ministrul Culturii; Liviu Pop-ministrul Educatiei; Lucian Georgescu-ministrul Cercetarii; Toma Petcu-ministrul Energiei; Ionut Misa-ministrul de Finante; Tudorel Toader-ministrul Justitiei; Doina Pana-ministrul Apelor si Padurilor; Lia Olguta Vasilescu-ministrul Muncii; Lucian Sova-ministrul Comunicatiilor; Florian Bodog-ministrul Sanatatii; Razvan Cuc - ministrul Transporturilor; Marius Dunca-ministrul Tineretului si Sportului; Gabriel Petrea-ministrul delegat pentru Dialog Social; Viorel Ilie-ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul; Ilan Laufer-ministrul pentru Mediul de Afaceri; ministrul Turismului-Marius Dobre; Andreea Pastarnac-ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni; Victor Negrescu - ministrul Afacerilor Europene; Marcel Ciolacu-vicepremier fara portofoliu.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Doina Pana s-ar putea intoarce in Guvern la 3 ani de la episodul
Doina Pana s-ar putea intoarce in Guvern la 3 ani de la episodul "Ce faci fa, Doina, aveai chef de niste inundatii?"

Doina Pana, nominalizata sa conduca Ministerul Apelor si Padurilor, are 60 de ani, este vicepresedinte PSD si se afla la al doilea mandat de deputat de Bistrita-Nasaud.

Liviu Pop, senatorul care s-a operat la
Liviu Pop, senatorul care s-a operat la "genunche", propus sa preia Educatia pentru a doua oara in cariera

Senatorul PSD, Liviu Pop, preia pentru a doua oara portofoliul Educatiei.

Mihai Tudose, intrebat daca se va retrage atunci cand Dragnea va putea deveni premier:
Mihai Tudose, intrebat daca se va retrage atunci cand Dragnea va putea deveni premier: "Evident". Reactia liderului PSD

Premierul desemnat, Mihai Tudose, a declarat, miercuri, ca in mod "evident" se va retrage din functia de sef al Executivului daca, legal, Liviu Dragnea va putea deveni prim-ministru, pentru ca asa este normal.

Ce scrie presa internationala despre desemnarea lui Mihai Tudose drept premier.
Ce scrie presa internationala despre desemnarea lui Mihai Tudose drept premier. "Nu vedem o schimbare a politicilor"

Presa internationala scrie despre desemnarea lui Mihai Tudose in functia de premier, notand ca astfel se prefigureaza o solutie rapida la criza politica din Romania, ce risca sa submineze increderea investitorilor.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.