Presedintele Traian Basescu s-a intalnit la Chicago cu vicepresedintele companiei Chevron

21-05-2012 07:26

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit duminica, la Chicago, cu vicepresedintele companiei americane Chevron, Ian MacDonald, fiind discutat subiectul exploatarilor de gaze de sist.

"Discutiile au facut referire si la insemnatatea transferului in Romania de experienta dobandita de compania Chevron in exploatarile de gaz de sist din Statele Unite, atat din punct de vedere al aspectelor de protectie a mediului, cat si din perspectiva contributiei la dezvoltarea Romaniei", informeaza un comunicat, postat, luni, pe site-ul Administratiei Prezidentiale, citat de Mediafax.


De asemenea, reprezentantul companiei Chevron, care este si presedinte al nou-infiintatului Consiliului de Afaceri Romano-American (AMRO), a vorbit despre cooperarea bilaterala in domeniul noilor tehnologii de exploatare a resurselor energetice.

"Tema, de altfel, se regaseste si printre domeniile prioritare mentionate in cadrul Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii, adoptata cu ocazia vizitei la Washington, in septembrie 2011, a domnului presedinte Traian Basescu", precizeaza comunicatul Presedintiei.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

Guvernul a aprobat in martie trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Potrivit unui comunicat din 2 aprilie al Chevron, compania va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui, iar in judetul Constanta singura activitate planificata pentru 2012 vizeaza realizarea unui studiu de fizica a pamantului, dupa care grupul va decide daca va fora cu o sonda de explorare standard.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO