Președintele nu uită ce s-a întâmplat în 2014. Surse: Iohannis nu-l va accepta pe Corlățean

Ultima actualizare: 29-05-2019 17:57
Klaus Iohannis
Administraţia Prezidenţială

Potrivit unor surse politice, președintele Klaus Iohannis nu va accepta nominalizarea făcută miercuri de premierul Viorica Dăncilă pentru ca Titus Corlățean să ocupe funcția de vicepremier.

 

Principalul motiv este faptul că Titus Corlățean a fost implicat în organizarea scrutinului electoral  din 2014, când mii de români din străinătate nu și-au putut exercita dreptul de a vota.

Corlățean a fost salvat de imunitate

În noiembrie 2018, procurorii DNA au tras cortina într-unul din cele mai controversate scandaluri iscate în timpul alegerilor prezidențiale de acum 4 ani: dosarul votul diasporei din 2014.

Anchetatorii au fost nevoiți să claseze cercetările.

Două ar fi principalele motive pentru care s-a decis clasarea dosarului Corlățean. Pe de o parte este vorba despre refuzul Senatului de a-i ridica imunitatea lui Titus Corlățean, care era ministru de Externe la vremea respetivă.

El a fost ținta a numeroase sesizări, făcute în legătură cu votul diasporei, nu mai puțin de 70 la număr. Procurorii DNA nu au putut să continue cercetările despre modul în care Corlățean a organizat secțiile de votare din străinătate, pentru că acesta beneficiază în continuare de imunitate parlamentară.

În ciuda mai multor apeluri, fostul ministru de Externe nu a suplimentat numărul de secții de votare, iar românii care și-ar fi dorit să voteze fie au fost nevoiți să stea la cozi foarte mari fie nu au mai putut.

O altă motivație explicată de procurorii DNA este legată de o decizie a Curții Constituționale, care a tranșat faptul că procurorii, oricare ar fi ei, DNA sau Parchetul General, nu mai au dreptul să facă investigații în legătură cu atitudinea politico-legislativă a celor care guvernează.

La ambele tururi ale alegerilor prezidențiale din 2 și 16 noiembrie 2014, în mai multe capitale europene cozile au fost uriașe la secțiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Titus Corlățean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, din cauza problemelor la votul din diaspora.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO