Titus Corlatean A DEMISIONAT: "Am decis sa-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe"

Ultima actualizare: 18-11-2014 12:35
Victor Ponta, Klaus Iohannis

Scandalul voturilor romanilor din diaspora in primul tur al alegerilor prezidentiale a provocat deja doua victime: romanii care nu au putut vota si Titus Corlatean, care si-a dat demisia din functia de ministru al Afacerilor Externe.

Luni, dupa izbucnirea protestelor in marile orase din toata lumea, dar si in Romania, Titus Corlatean a renuntat la functie, sustinand ca nu doreste sa fie implicat in jocul electoral al "domnilor Basescu si Iohannis". El a explicat ca daca ar fi acceptat infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, in turul 2, ar fi incalcat legea, oferind astfel un motiv de anulare a alegerilor.

"Nu pot sa accept si nu accept sa incalc legea si legalitatea, nu pot accepta ca institutia MAE sa fie fortata, obligata sa incalce legea si legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Basescu si Iohannis si nu pot accepta sa ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidentiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a infiintarii de noi sectii de votare in strainatate. In consecinta, pentru ca doresc sa respect legea, am decis sa imi depun mandatul de ministru al Afacerilor de Externe", a conchis Corlatean.

Cum vad cei doi candidati acest scandal, in conditiile in care ei sunt vizati in mod direct de rezultatul turului 2

Liderul PSD, Victor Ponta, a oferit cateva informatii surprinzatoare despre reactia fostului ministru de Externe, Titus Corlatean, in relatia cu seful statului. Invitat intr-o emisiune televizata premierul a declarat ca presedintele Traian Basescu l-a sunat pe Titus Corlatean pentru a insista pe tema suplimentarii numarului sectiilor de vot in strainatate, dar ca ministrul nu i-a raspuns. "L-a si sunat. Domnul Corlatean mi-a spus si nu a vrut sa-i raspunda", a afirmat Ponta, conform Mediafax, care citeaza Romania TV.

El a aratat ca, dupa apelul telefonic fara succes catre Corlatean, presedintele Basescu a sustinut declaratii publice si a transmis comunicate in care insista pentru suplimentarea numarului de sectii de vot in strainatate. Ca si Corlatean, Ponta a sustinut ca, prin aceasta procedura despre care Basescu ar sti ca nu este acoperita de lege, se urmarea un motiv de contestare ulterioara a rezultatului votului la turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Ponta a mai sustinut ca Basescu incearca astfel sa devina seful opozitiei si sa il delegitimeze pe viitorul presedinte. "Modificarea legii intre turul I si turul II este cea mai grava incalcare a drepturilor democratice", a mai sustinut Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior, dupa ce Titus Corlatean a demisionat din functia de ministru al Afacerilor Externe, ca exista si o latura politica, care deturneaza sensul campaniei electorale si al alegerilor, si a facut referire la "presiuni inadmisibile si inacceptabile facute de catre presedintele Traian Basescu si candidatul Klaus Iohannis care solicita institutiilor statului sa incalce legea in scopul evident ca, duminica, sa poata fi contestat rezultatul votului".

In schimb, Klaus Iohannis sustine ca schimbarea ministrului de Externe Titus Corlatean cu Teodor Melescanu nu rezolva problema suplimentarii sectiilor de votare din strainatate. In opinia sa, Guvernul ar putea emite o ordonanta de urgenta, asa cum a emis, "peste noapte", pentru migratia primarilor.

"Este un scandal imens ceea ce s-a intamplat pe 2 noiembrie in diaspora. Mii de oameni, deci nu cativa, mii de oameni au fost impiedicati sa voteze, mii de oameni, mii de romani, nu au putut sa-si dea votul candidatului lor. (...) Daca se dorea, se putea face bine. Asa cum Guvernul Ponta a putut sa vina peste noapte cu tot felul de ordonante, si OUG 45 si OUG 55 care legaliza migratia primarilor, de ce nu au putut sa vina cu ordonanta de urgenta tot asa peste noapte, sa creeze un cadru care este extrem de limpede? Se putea face acest lucru, va spun, ca sa avem un numar mai mare de sectii de votare. Eh, Guvernul Ponta a vrut sa gaseasca un pion de sacrificiu. Ceea ce s-a intamplat acum nu este demisia ministrului Corlatean, este decizia primului ministru, candidatul Victor Ponta ... a fost trimis acasa, domnul Corlatean a fost trimis acasa ca sa para in fata lumii ca cineva a fost gasit vinovat pentru acest scandal care s-a produs cu votul in diaspora. Nu cred in aceasta masura. Daca cineva trebuia sa demisioneze astazi, acel cineva este chiar primul ministru Ponta", a declarat Iohannis, conform Mediafax, care citeaza Realitatea TV.

Liderul PNL a afirmat ca nu crede ca Teodor Melescanu va putea sa rezolve problema sectiilor suplimentare deoarece "este foarte tarziu". "Solutia este foarte simpla, nu este nimic complicat aici. Guvernul putea sa creeze cadrul foarte usor, se putea mari numarul sectiilor de votare. (...) Aceste lucruri nu sunt in regula, este destul de dificil din opozitie sa faci ceva ce Guvernul trebuie sa faca. Dar noi in continuare, pana in ultimul moment, vom atrage atentia ca lucrurile nu sunt in regula. Sunt convins ca deja multi romani din diaspora care vor sa voteze vor veni mult mai de dimineata pentru a preveni acea situatie care s-a intamplat in 2 noiembrie", a mai spus Iohannis.

"Guvernul, daca chiar doreste, asa cum auzim ca doreste, daca doreste sa rezolve problema, atunci nu are decat sa gaseasca caile cele mai bune si sa o rezolve, nu sa o povesteasca. (...) Ministerul de Externe putea prin ordin al ministrului sa retraga prima lista, sa dea alta lista cu sectii de votare, mai multe in locurile in care sunt mai multi doritori sa voteze", a mai spus liderul PNL.

Romanii #yeslavot! Arata ca mergi la vot si pune-ti judetul pe primul loc! Selecteaza-ti judetul sau zona diaspora si coloreaza harta cu prezenta ta la vot! Judetul tau poate urca in top cu fiecare nou vot. TU alegi viitorul! Iar cu un SHARE iti inviti si prietenii la vot.

Noul ministru al Afacerilor Externe nu prea vede o rezolvare a problemei numarului de sectii de votare in strainatate

Intr-un final, numarul sectiilor de votare care vor fi organizate in turul 2 pare sa ramana acelasi ca in turul 1.

Marti dimineata, dupa o vizita scurta la BEC, noul ministru al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu a declarat ca "in mare masura, pe legislatia actuala nu este posibil (sa se infiinteze noi sectii -n.r.). Se vor face derogari, daca se vor gasi modalitati de modificare, atunci putem discuta. Daca nu, ne vom concentra pe masurile care privesc fluidizarea votului”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO