Ziua cand FIERBINTI-TARG a fost peste Paris, Viena si New York. In sate uitate de lume au fost mai multe urne decat in Franta

sectii de votare in strainatate

Cozi care au tinut ore la rand, oameni nervosi, organizare defectuoasa: asa a aratat primul tur al alegerilor la sectiile de votare de peste hotare. Care este explicatia?

Pentru romanii din strainatate, votul din 2 noiembrie a fost un calvar. Au stat la cozi parca fara sfarsit in Paris, Londra, Munchen, Bruxelles sau Dublin iar la ora locala 21, oficialii le-au inchis usa sectiei de votare in nas, cu toate ca sute de oameni nu apucasera sa-si exprime votul. S-a ajuns la situatii in care oamenii au intrat cu forta in incinta sectiei, cu putin timp inaintea inchiderii urnelor, ca sa fie siguri ca-si exercita dreptul la vot.

Pentru oficialii romani, Pamantul e cat Harghita
Chiar daca autoritatile nu stiu precis cati romani sunt in diaspora, estimarile oficiale se invart in jurul a circa un milion de persoane – doar in Italia, Ministerul Muncii estimna ca ar fi peste 600.000. Mai toti au drept de vot, fiindca in general copiii au ramas in tara. Cu toate acestea, autoritatile au organizat in strainatate numai 294 de sectii de votare. Adica la fel de multe cate sunt in judetul Harghita, cu o populatie de 304.000 de locuitori, dintre care un pic peste 270.000 au drept de vot.

Alegeri prezidentiale 2014, rezultate oficiale. Informatii actualizate in timp real

Un exemplu: in celebrul oras Fierbinti din judetul Ialomita au fost 3 sectii electorale la 3.892 de alegatori, potrivit datelor Biroului Electoral Central. Adica mai multe sectii decat in la fel celebrele orase Paris, New York, Berlin, Dublin, Milano sau Barcelona. E drept ca in Londra sau Roma au fost tot 3 sectii de votare, adica exact tot atatea cat in Fierbinti-Targ.

Citește și
Proteste la sediul MAE
Sute de persoane s-au strans in fata sediului MAE. Oamenii au protestat fata de proasta organizare a alegerilor in diaspora

Austria = Fierbinti-Targ, Irlanda=Lazuri
Si tot 3 sectii au fost si in Austria, o tara unde se poate deduce ca ar fi tot atatia cetateni romani cu drept de vot cat in Fierbinti, ceva mai putin de 4.000. Cu toate ca statisticile spun altceva: porivit ANOFM, la 1 ianuarie 2007 in Austria erau 31.818 cetateni romani. Asta ca nu mai socotim turistii: anul acesta, peste 140.000 de romani au mers doar la ski in Austria.

O situatia extrema s-a inregistrat si in Irlanda, unde a fost o singura sectrie de votare – cat intr-un catun izolat de munte din Romania – ceea a dus la o coada imensa la vot. In Romania, sectia de votare cu cei mai multi alegatori are 2.300 de persoane inscrise pe listele permanente si se gaseste in localitatea Lazuri (judetul Satu Mare).

Imaginile cozilor INFERNALE din strainatate. Proteste la Paris

Sectia similara din Dublin ar fi trebuit sa deserveasca o comunitate de cel putin sapte ori mai mare – ultimul recensamant indica 17.300 de romani in Irlanda, fara a mai lua in considerare turistii. Iar daca luam in considerare suprafata deservita de sectia de votare, care e importanta pentru distanta pe care trebuie sa o strabata un alegator ca sa ajunga la urne – Lazuri are 70km patrati iar Irlanda, 70.000. Pe de alta parte, spre binele locuitorilor din Lazuri, in comuna lor mai exista inca alte 5 sectii de votare.

Sectii de votare la Phenian si Harare
Ca sa revenim insa in aria judetului Ialomita, Dublin, Viena, Chicago sau Istanbul au fost depasite de comuna ialomiteana Facaeni, cu 4 sectii de votare. Peste hotare, doar trei orase in care locuiesc romani au fost considerate de autoritati ca fiind la nivelul Facaeniului si au primit tot atatea sectii: este vorba de Madrid, Bruxelles si Chisinau.

Chiar si asa, romanii de peste hotare au mers la urne in numar masiv: 161.054 au reusit sa isi exprime dreptul la vot pana la ora locala 21. Cam tot atatia oameni au votat si in judetul Vrancea, care a primit insa mai multe sectii de votare: 358. In plus, trebuie luat in considerare si faptul ca multe din sectiile de peste hotare au fost organizate in tari in care numarul romanilor e din doua cifre: de pilda Coreea de Nord (unde au votat 9 oameni), Angola (16) sau Zimbabwe (6).

De vina e „scrupulozitatea”
Ce cred oficialii despre discrepanta dintre distributia sectiilor de vot din tara si a celor de peste hotare? „Ar fi foarte important sa stim pe cine trebuie sa ne suparam sau daca avem sa ne suparam pe cineva", a spus vicepremierul Liviu Dragnea. "Ministerul de Externe nu poate fi invinovatit de absolut nimic, a pus la dispozitie tot ce era nevoie ca urmare a decizilor BEC".

Oficialii MAE se dezvinovatesc si ei printr-un comunicat de presa care afirma ca „in mod regretabil, in cateva cazuri cetatenii care, pana la ora 21.00 nu au reusit sa isi exercite votul in strainatate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare. Ministerul Afacerilor Externe constata ca acestor solicitari nu li se poate da curs intrucat aceasta ar reprezenta o incalcare directa a prevederilor legale.” Autoritatile, in frunte cu ministrul Titus Corlateanu invoca faptul ca au actionat cu „scrupulozitate” pentru a evita orice suspiciune de frauda.

Cat despre solutii pentru ca romanii de peste hotare sa-si poata exprima dreptul la vot, Ministerul de Externe a gasit o rezolvare diplomatica. Prin acelasi comunicat, „MAE adreseaza rugamintea cetatenilor romani din strainatate de a da dovada de intelegere si le recomanda sa adopte o atitudine de respect fata de deciziile autoritatii electorale din Romania precum si fata de normele locale ale statului in care se afla.”

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
"Victor Ponta pe primul loc la prezidentiale, jocul ramane deschis". Cum s-a vazut in strainatate primul tur al alegerilor

Premierul Victor Ponta a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale, potrivit exit-poll-urilor, invingandu-l pe principalul sau contracandidat, Klaus Iohannis, cu care se va confrunta in turul doi, relateaza presa internationala

Sute de persoane s-au strans in fata sediului MAE. Oamenii au protestat fata de proasta organizare a alegerilor in diaspora
Sute de persoane s-au strans in fata sediului MAE. Oamenii au protestat fata de proasta organizare a alegerilor in diaspora

Cateva sute de persoane s-au adunat duminica seara in fata sediului Ministerului Afacerilor Externe, pentru a protesta in semn de solidaritate cu romanii din diaspora, care au stat azi ore in sir la cozi interminabile.

INCIDENTE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Un sucevean a vrut sa voteze avand o copie a cartii de identitate lipita pe un carton
INCIDENTE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Un sucevean a vrut sa voteze avand o copie a cartii de identitate lipita pe un carton

StirilePROTV.ro va tine la curent, pe tot decursul procesului de vot, cu cele mai noi informatii si cu INCIDENTELE de la ALEGERILE PREZIDENTIALE 2014.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.