Iohannis, la Bruxelles: ”Teoretic este încă foarte posibil să avem un Brexit ordonat”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, înaintea începerii reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, că o ieșire ”ordonată” a britanilor din UE este încă posibilă.
”Cam toți dorim să-i ajutăm, dar ei trebuie să ajungă o dată la o concluzie”, a spus președintele României despre criza politică din Marea Britanie, provocată de BREXIT.
În opinia sa, deși timpul de decizie al britanicilor aproape că s-a finalizat, încă mai există posibilitatea ca BREXIT-ul să se producă împreună cu un acord agreat de ambele părți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Teoretic este foarte posibil încă să avem un Brexit ordonat, dar trebuie să fim foarte sinceri, mingea este clar în curtea britanicilor, nu este la noi și spreăm că din ce în ce mai mulți vor înțelege acest lucru.” - a spus Iohannis.
Președintele român a mai spus că, în acest moment, există 3 variante legate de BREXIT: ”Acestea sunt variantele pe care le discutăm astăzi. Sunt 3 variante: 22 mai, înainte de europarlamentare, 30 iunie, varianta solicitată de Marea Britanie, și o extindere pe o perioadă mai lungă.”
Theresa May va avea o întâlnire cu Emmanuel Macron înainte de summitul UE, pe tema BREXIT
Theresa May se va întâlni cu preşedintele francez Emmanuel Macron joi înainte de Consiliul European în cadrul căruia premierul britanic va cere amânarea Brexitului până pe 30 iunie, a declarat o purtătoare de cuvânt citată de Reuters, potrivit Agerpres.
Miercuri, Franţa a ameninţat cu respingerea cererii lui May de amânare a Brexitului dacă nu va putea furniza suficiente garanţii că parlamentul britanic va putea aproba acordul său de divorţ.
Purtătoarea de cuvânt a mai declarat presei că ea "respinge categoric" orice sugestie că un discurs susţinut de Theresa May miercuri seară i-ar pune în pericol pe parlamentari, după ce ea a afirmat că publicul s-a săturat de disputele şi jocurile politice.
La începutul oficial al summitului, Theresa May îi va informa pe cei 27 de omologi ai săi despre intenţiile guvernului britanic, înainte ca aceştia să discute cererea ei de amânare a Brexitului, notează dpa.
Între timp, liderul opoziţiei Jeremy Corbyn a efectuat şi el o vizită la Bruxelles pentru a căuta sprijin pentru o alternativă la acordul de Brexit al lui May care să păstreze Marea Britanie într-o legătură mai strânsă cu UE.
"Întâlnirile de azi dimineaţă au fost pozitive", le-a spus Corbyn jurnaliştilor după discuţii cu negociatorul şef pentru Brexit al UE Michel Barnier şi mai mulţi lideri naţionali.
"Am făcut ceea ce cred că ar trebui să facă guvernul în loc să readucă în Parlament un acord respins de două ori, respectiv să caute o alternativă constructivă", a spus el.
Surse: Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se pregătesc să respingă data de 30 iunie
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se pregătesc să respingă data de 30 iunie solicitată de premierul britanic Theresa May pentru o amânare a ''divorţului'' dintre Londra şi blocul comunitar, în timpul summitului de joi şi vineri de la Bruxelles, orientându-se către o amânare de mai scurtă durată, au declarat joi mai multe surse diplomatice, citate de AFP.
Ambasadorii celor 27 de state membre care vor rămâne în UE după ieşirea Regatului Unit au avut o reuniune informală miercuri seara, în ajunul summitului european şi cu câteva ore după ce primiseră scrisoarea premierului May prin care şefa executivului de la Londra solicita această amânare.
''Chestiunea datei va fi o decizie a şefilor de stat'', a subliniat o sursă europeană, însă ''orientarea'' care s-a conturat în timpul reuniunii de miercuri este de a refuza data de 30 iunie şi de a fi privilegiată o prelungire mai scurtă. Ambasadorii celor 27 de state membre au propus data de 22 mai, adică înaintea alegerilor europene, care se vor desfăşura între 23 şi 26 mai.
O a doua sursă a declarat pentru AFP că această dată a adunat ''o largă majoritate'', precizând totodată că mai mulţi reprezentanţi nu primiseră încă instrucţiuni din partea capitalelor lor.
''O majoritate a spus nu pentru 30 iunie'', a indicat o a treia sursă, pentru ''a nu se crea un conflict cu alegerile'', adăugând că ''mai multe opţiuni'' au fost discutate pentru o dată anterioară zilei de 30 iunie.
Încă de la primirea solicitării formulate de Theresa May, Comisia Europeană a avertizat cu privire la data în cauză, deoarece, potrivit executivului european, o amânare de trei luni ''ar antrena riscuri grave juridice şi politice pentru UE'', din cauza scrutinului european.
Însă Theresa May susţine că data de 30 iunie ar permite Regatului Unit să obţină o prelungire fără ca Londra să fie nevoită să participe la alegerile europene, lucru pe care şefa executivului britanic nu-l doreşte pentru ţara ei, în condiţiile în care noul Parlament European îşi va începe mandatul la 2 iulie.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, bruxelles, consiliul european, brexit,
Dată publicare:
21-03-2019 15:31