Marea Britanie nu mai iese din UE pe 29 martie. Ar putea fi activată ”opțiunea nucleară”

Dată publicare: 20-03-2019 13:23
Dată actualizare: 20-03-2019 16:29


Prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat că i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie.

'I-am scris în această dimineaţă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie', a declarat şefa guvernului britanic.

Un oficial european a confirmat, pentru Reuters, că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit-ului.

Potrivit unor surse din Downing Street 10, reşedinţa oficială a premierului, ”doamna May împărtăşeşte frustrarea britanicilor faţă de eşecul parlamentului de a prezenta o viziune clară legată de Brexit”. Asta după ce preşedintele Camerei Comunelor a anunţat că nu va permite premierului să supună la vot pentru a treia oară acordul agreat de ea cu Uniunea Europeană.

Atmosfera este tensionată la Bruxelles, înaintea summitului decisiv, care începe joi

Corespondent CNN: ”Miniştrii importanţi din Uniunea Europeană s-au întâlnit înaintea summitului de joi, în care cei 27 de lideri UE trebuie să decidă dacă îi vor acorda Marii Britanii o prelungire. Mesajul de astăzi de la Bruxelles a fost "Nu presupuneţi că prelungirea vine automat".

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a spus-o şi mai clar.

Michael Barnier: ”Care este scopul şi care va fi rezultatul unei prelungiri? Şi cum putem fi siguri că la finalul perioadei de prelungire, nu ajungem înapoi în situaţia de azi? Toată lumea ar trebui să îşi finalizeze planurile pentru un Brexit fără acord. Noi, la Uniunea Europeană, suntem pregătiţi.

Acelaşi pesimism este împărtăşit şi de comentatorii politici de la Londra.

Jurnalist ITV: ”Nu cred că la Consiliul European de joi şi vineri vor fi de acord cu o prelungire.

Jurnalist Sky News: ”Pericolul este că, dacă parlamentarii vor vota o prelungire pe termen lung, ceea ce e foarte plauzibil, pentru că pur şi simplu nu există un acord "pe masă", doamna May intra într-o zonă periculoasă, în care susţinătorii Brexitului din Partidul Conservator vor încerca să o dea jos.

Ba chiar se vorbeşte tot mai des de implicarea Reginei Elisabeta în acest proces.

Corespondent CNN: ”Este aşa numita opţiune nucleară, pe care toată lumea o discută, adică suspendarea activităţii Parlamentului, caz în care ar interveni Regina, o idee foarte controversată.

Aşa că doamna May are doar câteva opţiuni reale. Se va întoarce la Bruxelles, la un summit unde va avea avea o presiune imensă pentru a încerca să mai obţină concesii, pentru a solicita un nou vot asupra acordului, înainte de 29 martie.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO