May a dat vina pe parlamentari pentru eşecul nerespectării termenului de BREXIT

Ultima actualizare: 21-03-2019 14:10

"Responsabilitatea amânării BREXIT-ului îi revine parlamentului", a declarat miercuri seară premierul Marii Britanii.

Theresa May a spus că britanicii "sunt obosiți de lupte și jocuri politice" și au nevoie ca "politicienii să ia o decizie fără întârziere", în privința pașilor următori. Șefa guvernului susține că nu vrea o întârziere și mai mare, dincolo de 30 iunie.

Acesta e răgazul pe care l-a cerut, printr-o scrisoare oficială, președintelui Consiliului European. Este "posibilă" o scurtă amânare, însă doar dacă parlamentul britanic va aproba acordul ieşirii deja negociat, a venit răspunsul lui Donald Tusk.

Theresa May s-a declarat "hotărâtă" să ducă la bun sfârşit Brexitul, făcând un apel solemn la adresa parlamentarilor pentru ca aceştia să o susţină, după ce Camera Comunelor a respins de două ori acordul de retragere negociat cu UE.

"Sper din tot sufletul ca deputaţii să susţină acordul pe care l-am negociat cu UE", s-a adresat miercuri lidera conservatoare naţiunii britanice, într-un discurs televizat de la reşedinţa sa din Downing Street nr. 10, după ce solicitase oficial în cursul aceleiaşi zile amânarea Brexitului, prevăzut pentru 29 martie, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.

Premierul britanic a deplâns miercuri situaţia creată, făcându-i răspunzători pe parlamentari pentru eşecul nerespectării termenului de 29 martie.

"Membrii Parlamentului nu au reuşit să se pună de acord asupra unei modalităţi de aplicare a retragerii Marii Britanii (din UE). În consecinţă, nu vom ieşi la timp, cu un acord, pe 29 martie", a afirmat Theresa May, potrivit dpa.

"Această amânare este o chestiune pe care o regret personal foarte mult", a declarat premierul, potrivit Agerpres.

În contextul absenţei unui consens la Londra despre cum - sau în anumite cazuri dacă - să se producă Brexitul şi pe măsură ce frustrarea creşte la Bruxelles, May a afirmat că "tot ceea ce parlamentarii au fost dornici să spună a fost ceea ce nu doresc".

Premierul britanic a anunţat că nu este "pregătită să mai amâne Brexitul" şi că nu intenţionează să accepte o amânare care să depăşească trei luni.

Anterior, ea a comunicat parlamentarilor britanici că nu doreşte o amânare care ar implica participarea ţării la alegerile europarlamentare de la sfârşitul lunii mai, pentru că aceasta ar însemna un eşec al respectării rezultatelor referendumului din 2016, când 52% din votanţi au decis retragerea Marii Britanii din UE.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO