Donald Tusk: ”E posibilă o scurtă amânare a Brexit-ului”. Anunţul făcut de Theresa May

×
Codul embed a fost copiat

Este "posibilă" o scurtă amânare a Brexit-ului, însă doar dacă parlamentul britanic va aproba acordul ieşirii Regatului Unit din UE, a declarat miercuri Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

UPDATE 23:00 În discursul ţinut miercuri seară, May a insistat că Parlamentul trebuie să voteze acordul negociat de ea cu Uniunea Europeană. Premierul a spus că este cel mai bun acord pe care îl putea obţine şi că e timpul ca parlamentarii să se decidă. De asemenea, May a precizat că nu vrea să amâne Brexit dincolo de data de 30 iunie. 

Cu nouă zile înaintea datei prevăzute pentru Brexit, 29 martie, premierul britanic Theresa May le-a cerut miercuri liderilor europeni o amânare până la 30 iunie, cu scopul ca ţara sa, incapabilă să se adune în jurul unui acord de separare, să evite o ieşire fără o plasă de siguranţă.

Premierul conservator şi-a afirmat de asemenea intenţia de a "prezenta încă o dată Camerei Comunelor" tratatul de retragere încheiat cu Bruxelles-ul, "cât mai repede posibil".

Citește și
John Bercow
Planul pentru Brexit, oprit de o lege din 1604. May va cere amânarea ieşirii din UE

Theresa May a dorit să ceară săptămâna aceasta încă o dată un vot al deputaţilor pentru acordul deja respins de două ori, dar preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a estimat că guvernul nu poate supune pentru a treia oară votului acestei camere a parlamentului acordul privind Brexitul, cu excepţia cazului în care acest document va fi revizuit substanţial.

Cu 9 zile rămase până la data oficială a Brexitului, Theresa May a cerut, printr-o scrisoare trimisă spre Bruxelles, amânarea ieşirii din Uniunea Europeană, până la sfârşitul lunii iunie. Asta, în condiţiile în care mulţi parlamentari ar prefera o dată mult mai îndepărtată.

Potrivit unor surse din Downing Street 10, reşedinţa oficială a premierului, doamna May împărtăşeşte frustrarea britanicilor faţă de eşecul parlamentului de a prezenta o viziune clară legată de Brexit.

Tensionată este atmosfera nu doar la Londra, ci şi în capitala Europei. Scrisoarea Theresei May va ajunge pe masa şefilor de stat ori de guvern, care se vor întâlni joi pentru reuniunea de primăvară.

Corespondent CNN la Bruxelles: ”Miniştrii importanţi din Uniunea Europeană s-au întâlnit înaintea summitului de joi, în care cei 27 de lideri UE trebuie să decidă dacă îi vor acorda Marii Britanii o prelungire. Mesajul de astăzi de la Bruxelles a fost: nu presupuneţi că prelungirea vine automat".

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a spus-o şi mai clar: ~Care este scopul şi care va fi rezultatul unei prelungiri? Şi cum putem fi siguri că la finalul perioadei de prelungire, nu ajungem înapoi în situaţia de azi? Toată lumea ar trebui să îşi finalizeze planurile pentru un Brexit fără acord. Noi, la Uniunea Europeană, suntem pregătiţi."

Pesimismul este împărtăşit şi de comentatorii politici de la Londra.

Robert Peston, editor politic ITV: "Nu cred că la Consiliul European de joi şi vineri vor fi de acord cu o prelungire."

Beth Rigby, editor politic Sky News: "Pericolul este că, dacă parlamentarii vor vota o prelungire pe termen lung, ceea ce e foarte plauzibil, pentru că pur şi simplu nu există un acord "pe mas[", doamna May intră într-o zonă periculoasă, în care susţinătorii Brexitului din Partidul Conservator vor încerca să o dea jos."

Mai mult, iniţiaţii vorbesc tot mai apăsat de implicarea reginei Elisabeta în acest proces.

Corespondent CNN: "Este aşa numita opţiune nucleară, pe care toată lumea o discuta, adică suspendarea activităţii Parlamentului, caz în care ar interveni Regina, o idee foarte controversată. Aşa că doamna May are doar câteva opţiuni reale. Se va întoarce la Bruxelles  la un summit unde va avea avea o presiune imensă pentru a încerca să mai obţină concesii, pentru a solicita un nou vot asupra acordului, înainte de 29 martie."

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Marea Britanie nu mai iese din UE pe 29 martie. Ar putea fi activată ”opțiunea nucleară”
Marea Britanie nu mai iese din UE pe 29 martie. Ar putea fi activată ”opțiunea nucleară”

Prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat că i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie.

Planul pentru Brexit, oprit de o lege din 1604. May va cere amânarea ieşirii din UE
Planul pentru Brexit, oprit de o lege din 1604. May va cere amânarea ieşirii din UE

Când mulţi credeau, că nu se poate mai rău, Brexit-ul s-a adâncit în haos. Preşedintele Camerei Comunelor a anunţat că nu va permite premierului să supună votului pentru a treia oară acordul respins vehement de aleşi, în 2 rânduri.

Brexit: Theresa May îi va trimite lui Donald Tusk o cerere pentru amânarea ieşirii din UE
Brexit: Theresa May îi va trimite lui Donald Tusk o cerere pentru amânarea ieşirii din UE

Premierul britanic Theresa May îi va trimite marţi sau miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, o scrisoare ce va conţine solicitarea unei amânări a Brexitului. 

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină

În timp ce noi încă luptăm cu birocrația, în Estonia o mașină poate fi cumpărată și înmatriculată online în doar câteva minute. Cetățenii stau comod acasă, aleg modelul și rezolvă totul pe internet.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni, demers considerat ilegal de către România, Uniunea Europeană şi NATO.

Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League
Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League

FCSB a fost învinsă, joi, de Silkeborg, în deplasare, scor 0-5, într-un meci disputat în Grupa B a Conference League.