Planul prin care PNL vrea să mai câştige 500 de primari. "Fake prim-miniştri"
Ca să ajungă la alegeri anticipate, liberalii vor cu tot dinadinsul să provoace o moţiune de cenzură.
Premierul nu a făcut public planul prin care urmăreşte să declanşeze alegerile înainte de termen, dar surse din partid susţin că Ludovic Orban nu ar vrea să îşi dea demisia, ci mai degrabă să-i determine pe social-democraţi să demită guvernul. Iar singurul proiect pentru care PSD şi UDMR vor iniţia răsturnarea Executivul este cel privind alegerea primarilor în două tururi.
Planul liberalilor este că până la jumătatea lunii februarie Guvernul să meargă de cel puţin două ori în parlament. Ar intenţiona să îşi angajeze răspunderea pentru a desfiinţa astfel pensiile speciale şi secţia de investigarea a magistraţilor. Legea privind alegerea primarilor în dou tururi ar putea fi de asemenea subiectul unei angajări, precum şi motivul ce ar duce la răsturnarea executivului prin moţiune de cenzură.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liberalii au în acest moment 1.080 de primari. Estimează că ar avea aproape 500 în plus dacă s-ar ajunge la alegeri locale în două tururi. Măsura dezavantajează însă PSD şi mai ales UDMR.
"PSD nu va accepta niciodată schimbarea regulilor în timpul jocului şi va depune imediat moţiune de cenzură", spune Daniel Suciu.
Este şi ceea ce îşi urmăresc liberalii pentru că demiterea cabinetului Orban ar duce, automat, la declanşarea procedurilor privind organziarea alegerilor anticipate. Potrivit constituţiei, majoritatea parlamentară trebuie să desemneze de două ori un premier care să fie de fiecare dată respins de aleşi. În termen de 60 de zile de la prima solicitare, şeful statului poate cere dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor.
"Îşi dă demisia Orban şi vine cu un fake prim-ministru, asta e procedura, de fapt doi fake prim-miniştri, nu, nu îi votăm. Credeaţi că îi votăm ca să rămână ei?”, a declarat Victor Ponta.
Nici Călin Popescu-Tariceanu, nu crede că există „un motiv serios, solid, care să justifice o astfel de procedură, decât nişte planuri care sunt mai degrabă electorale"
Liberalii îşi doresc aceste alegeri anticipate încurajaţi de rezultatul alegerilor europarlamentare şi de succesul de la prezidenţiale. În acest moment, PNL deţine 19% dintre parlamentari, iar fiecare proiect important trebuie negociat cu toate cele şapte formaţiuni politice. Dacă ar aştepta alegerile la termen, ar putea să scadă în sondaje mai ales pe fondul guvernării. Restul aleşilor, care sunt şi majoritari, nu au fost însă niciodată dispuşi să îşi dea demisia pentru un posibil viitor mandat. De aceea nu s-au organizat până acum în România alegeri anticipate.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, alegeri anticipate, ludovic orban, Parlament, motiune de cenzura, primari, vot, dezbatere, tariceanu, alegeri locale,
Dată publicare:
13-01-2020 18:10