Planul prin care PNL vrea să mai câştige 500 de primari. "Fake prim-miniştri"


Ultimul update: Marti 14 Ianuarie 2020 10:21
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie 2020 18:10
Categorie: Stiri Politice

Ca să ajungă la alegeri anticipate, liberalii vor cu tot dinadinsul să provoace o moţiune de cenzură.

Premierul nu a făcut public planul prin care urmăreşte să declanşeze alegerile înainte de termen, dar surse din partid susţin că Ludovic Orban nu ar vrea să îşi dea demisia, ci mai degrabă să-i determine pe social-democraţi să demită guvernul. Iar singurul proiect pentru care PSD şi UDMR vor iniţia răsturnarea Executivul este cel privind alegerea primarilor în două tururi.

Planul liberalilor este că până la jumătatea lunii februarie Guvernul să meargă de cel puţin două ori în parlament. Ar intenţiona să îşi angajeze răspunderea pentru a desfiinţa astfel pensiile speciale şi secţia de investigarea a magistraţilor. Legea privind alegerea primarilor în dou tururi ar putea fi de asemenea subiectul unei angajări, precum şi motivul ce ar duce la răsturnarea executivului prin moţiune de cenzură.

Liberalii au în acest moment 1.080 de primari. Estimează că ar avea aproape 500 în plus dacă s-ar ajunge la alegeri locale în două tururi. Măsura dezavantajează însă PSD şi mai ales UDMR.

"PSD nu va accepta niciodată schimbarea regulilor în timpul jocului şi va depune imediat moţiune de cenzură", spune Daniel Suciu.

Este şi ceea ce îşi urmăresc liberalii pentru că demiterea cabinetului Orban ar duce, automat, la declanşarea procedurilor privind organziarea alegerilor anticipate. Potrivit constituţiei, majoritatea parlamentară trebuie să desemneze de două ori un premier care să fie de fiecare dată respins de aleşi. În termen de 60 de zile de la prima solicitare, şeful statului poate cere dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor.

"Îşi dă demisia Orban şi vine cu un fake prim-ministru, asta e procedura, de fapt doi fake prim-miniştri, nu, nu îi votăm. Credeaţi că îi votăm ca să rămână ei?”, a declarat Victor Ponta.

Nici Călin Popescu-Tariceanu, nu crede că există „un motiv serios, solid, care să justifice o astfel de procedură, decât nişte planuri care sunt mai degrabă electorale"

Liberalii îşi doresc aceste alegeri anticipate încurajaţi de rezultatul alegerilor europarlamentare şi de succesul de la prezidenţiale. În acest moment, PNL deţine 19% dintre parlamentari, iar fiecare proiect important trebuie negociat cu toate cele şapte formaţiuni politice. Dacă ar aştepta alegerile la termen, ar putea să scadă în sondaje mai ales pe fondul guvernării. Restul aleşilor, care sunt şi majoritari, nu au fost însă niciodată dispuşi să îşi dea demisia pentru un posibil viitor mandat. De aceea nu s-au organizat până acum în România alegeri anticipate.

Orban nu demisionează. Cum vrea PNL să forțeze PSD-ul să ajungă la alegeri anticipate
Liderul deputaţilor PNL: ”PSD fuge ca dracu de tămâie” de alegerile anticipate
Președintele interimar al PSD:
VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47