Parlamentarii au luat pauză o săptămână în timp ce proiectele de lege așteaptă în Legislativ
După ce au pus punct celei mai lungi crize politice și au investit un guvern cu atribuții depline, parlamentarii au luat pauză o săptămână.
Asta în timp ce proiectele de lege așteaptă în Legislativ. Nevoia unei legi privind certificatul verde și bugetul pe anul viitor sunt doar două dintre urgențele noii coaliții PSD-PNL-UDMR.
Cu amânări pe bandă rulantă a unui act normativ care să introducă certificatul verde la locul de muncă, liderii politici par acum că dau înapoi. Odată ce au bătut palma pentru o guvernare comună, liberalii şi social democraţii stabiliseră şi cum va arăta legea certificatului verde. Acum, pare că mai avem de aşteptat.
Nicolae Ciucă, premierul României: "Am convenit să găsim acele soluții prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament, și în momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaților să meargă la promulgare și să poată să fie aplica”.
Reporter: Deci anul viitor, cel mai probabil, ca procedură parlamentară.
Nicolae Ciucă: ”Dați-mi voie să nu estimez un timp acum".
Statul ar fi urmat să asigure testare gratuită timp de 45 de zile, după care fiecare angajat să fie obligat fie să se vaccineze, fie să aibă dovada că trecut prin boală, fie să îşi plătească singur teste efectuate din 2 în 2 zile. Toate aceste modificări mai au însă de aşteptat, mai ales că ministrul Sănătăţii ar vrea ca acest certificat verde să fie obligatoriu doar când avem o creştere a numărului de infectări.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: ”Certificatul verde se referă strict la libera circulaţie intre statele membre şi ar trebui să i spunem certificat covid sau de oprire a infecţiei covid”.
Presiune nu este doar pe Sănătate. Finanţele trebuie să găsească soluţii pentru a acoperi creşterea pensiilor, alocaţiilor şi a salariului minim. Ministrul de resort, Adrian Câciu, promite însă că nu vor fi introduse taxe noi, ci că banii vor fi recuperaţi din colectarea mai bună a taxelor şi impozitelor.
Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice: "Fiecare leu care vine din economie, de la cetăţeni, trebuie chibzuit, folosit cu grijă".
Din ianuarie însă, ar trebui să intre în vigoare creşterea pensiei minime de la 800 la 1000 de lei, toate pensiile să crească cu 10%, iar vârstnicii să primească un ajutor pentru plata utilităţilor de 1.200 lei, dacă veniturile lor sunt mai mici de 1.600 lei. Şi alocaţiile copiilor vor creşte la 600 de lei, dacă sunt mai mici de doi ani, şi la 243 de lei dacă sunt mai mari de această vârstă. În total, un impact bugetar de aproape 14 miliarde de lei, adică 1,2% din produsul intern brut.
Proiectul de buget ar trebui adoptat până la sfârşitul anului şi ar trebui să ne încadrăm în ţinta de deficit agreată cu Comisia Europeană, de sub 7%. Parlamentarii îşi reiau activitatea abia de săptămâna viitoare.