New York Times: Liviu Dragnea a gasit un premier considerat "maleabil, care-l va lasa sa conduca din culise"


Ultimul update: Luni 03 Iulie 2017 07:11
Data publicarii: Vineri 30 Iunie 2017 08:14
Categorie: Stiri Politice
Mihai Tudose

Un fost ministru al Economiei, putin cunoscut si care a renuntat la doctorat in urma unor acuzatii de plagiat a fost confirmat in functia de nou premier al Romaniei, o decizie care-i dezamageste pe reformatori, scrie The New York Times.

Mihai Tudose, in varsta de 50 de ani, este succesorul lui Sorin Grindeanu, dat afara saptamana trecuta in urma unei sciziuni in partidul de guvernare, al carui lider, Liviu Dragnea este considerat liderul de facto, in pofida faptului ca nu poate ocupa functia de premier dupa ce a fost condamnat de frauda, scrie ziarul, conform news.ro.

Coruptia este cea mai mare problema in Romania, comenteaza NYT, care evoca cele mai ample proteste de la caderea comunismului in 1989, in iarna, in urma incercarii Guvernului de a impune propuneri legislative in acest domeniu.

Tudose, parlamentar din 2000 si ministru ale Economiei in doua randuri din 2014, este relativ necunoscut, iar numirea sa si a Cabinetului sau ii dezamageste pe unii observatori, avand in vedere ca presedintele Klaus Iohannis a solicitat ca viitorul premier sa fie integru si competent.

”Plagiat, fraude, nicio legatura cu domeniul pe care se presupune ca-l vor conduce”, apreciaza, referindu-se la Guvern, Oana Suciu, o profesoara asociata de stiinte politice la Universitatea din Bucuresti.

In Tudose, Dragnea a gasit un premier considerat ”maleabil, care-l va lasa sa conduca din culise”, comenteaza NYT, un aranjament care poate face Guvernul vulnerarabil la luptele interne din Partidul Social Democrat (PSD).

”Exista o tensiune structurala care conduce la situatii ca cea pe care am vazut-o, de conflict intre Dragnea si Grindeanu”, apreciaza Paul Ivan, un analist la European Policy Center, un centru de reflectie de la Bruxelles.

Un caz in care Dragnea este acuzat de abuz de putere si instigare la fals urmeaza sa continue in septembrie, noteaza ziarul.

NYT scrie ca analisti sunt sceptici cu privire la intentia noului Executiv de a introduce noi taxe si de a modifica programul cu privire la pensii, apreciind ca partidul incearca sa stranga bani pentru a-si acoperi promisiunile din campanie cu privire la cresterea salariilor bugetarilor.

De asemenea, observatori sunt sceptici cu privire la vreun impact al noului Guvern asupra economiei, care se bazeaza pe fonduri de la Uniunea Europeana (UE) si investitii, noteaza cotidianul.

NYT scrie ca, dupa protestele din iarna, este putin probabil ca noul Guvern sa incerce sa modifice legislatia anticoruptie si il citeaza pe Ivan care apreciaza ca ar putea sa faca totusi acest lucru ”prin pasi mai mici, fara sa atraga atentia publicului”, ceea ce face sa planeze spectrul unor noi proteste.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO