Ministrul Tudorel Toader a anunțat ordonanță de urgență pentru modificarea legilor justiției
Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat într-o conferință de presă adoptarea a două ordonanțe de urgență ale Guvernului - una dintre acestea vizând modificarea legilor justiției.
Declarațiile ministrului Tudorel Toader au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.
Toader a anunțat că - pentru numirea șefilor marilor parchete - DNA, DIICOT, Parchetul General - va fi nevoie de un aviz de la plenul CSM, și nu de la Secția pentru procurori a CSM, cum era până acum.
De asemenea, a ministrul declarat că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile.
“Mai există o modificare destul de importantă, referitoare la funcţiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, că e procuror general, că e adjunct, că e procuror şef la DNA, DIICOT, şef de secţie, toţi ceilalţi, funcţii care, potrivit legii în vigoare, potrivit legii anterioare, deci înainte de modificare, pentru aceste funcţii se prevede un mandat fix cu o durată de trei ani, mandat care poate fi reinvestit, dar reinvestirea nu înseamnă nici prelungire, nici conferirea unui nou mandat, al doilea mandat se poate ocupa numai în condiţiile legii şi până aici nu este nimic nou. Ce aduce ordonanţa cu caracter de noutate? (…) Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă şi trebuiesc ocupate numai în condiţiile legii”, a afirmat ministrul Justiţiei.
El spune că în prezent sunt multe funcţii de conducere ocupate prin delegare, precizând că acest lucru nu este normal.
“Din păcate, astăzi când vorbim, multe funcţii de procurori, funcţii de conducere de rang înalt, sunt ocupate prin delegare ceea ce nu este normal pentru că legea spune în condiţiile legii. Sigur că astăzi când vorbim sau mâine când apare Ordonanţa în Monitor avem astfel de funcţii ocupate prin delegaţie. Avem la finalul Ordonanţei o normă tranzitorie care spune că cei delegaţi astăzi rămân în funcţie timp de 45 de zile, dar în 45 de zile ele trebuiesc ocupate prin procedura legală, în condiţiile legii”, a explicat Tudorel Toader.
El a precizat că o altă modificare se referă la faptul că acest funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public vor putea fi ocupate şi de către judecători care au fost procurori.
“Potrivit Ordonanţei, pot candida procurorii care îndeplinesc condiţiile legii, nu se poate altcumva, dar pot candida şi judecători care au fost procurori. Prin urmare cineva cu experienţă din sistemul Ministerului Public, cineva care la momentul adoptării Ordonanţei, intrării în vigoare, are roba de procuror sau a avut cândva robă de procuror adică are experienţă în managementul şi în problemă internă, în problemele de funcţionare, organizare a Ministerului public, prima modificare aşadar cu privire la potenţiali candidaţi se referă la posibilitatea ocupării funcţiilor de procuror de rang înalt şi de către judecătorii care au fost mai devreme sau mai de demult, care au fost procurori”, a spus Toader.
A doua ordonanță de urgență a Guvernului despre care a vorbit Tudorel Toader se referă la procedura de selecție a unui candidat al României pentru funcția de procuror european.
"Prima ordonanţă de urgenţă se referă la unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European. (...) Ordonanţa de urgenţă pe care Guvenul a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul-şef european. Pentru că în privinţa alegerii procurorului-şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare", a declarat Tudorel Toader, la finalul şedinţei de Guvern.
Sinteza declaratiilor ministrului Tudorel Toader:
- Prima ordonanță se referă la instituirea mecanismului de desemnare a unui procuror pentru parchetul european.
- România trebuie să selecteze 3 candidați pentru funcția de procuror european. Termenul scurt, 31 martie, justifică în opinia noastră urgența adoptării ordonanței de urgență
- Va fi ales un procuror, la nivelul Ministerului Justiției se va efectua procedura de selecție.
- Cine poate să candideze la această funcție din partea României, și va exista câte un candidat din partea fiecprui stat european, adică din partea celor 22 de state. Poate candida un procuror, dar și un judecător. Deci procurorul european poate fi un actual procuror sau judecător care va fi inclus în lista de 3, unul va fi desemnat, iar cel care va ocupa demnitatea de procuror european se va suspenda din exercițiul funcțiunii de judecător sau procuror.
- În 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial vom începe procedura de desemnare.
- A doua ordonanță are un titlu mai lung. OUG privind unele măsuri temporare privind concursul de admitere la CSM, formarea procurorilor, precum și pentru modificarea și completarea legii 303 privind statutul judecătorilor și a legii 317.2004 privind CSM - prin urmare toate cele 3 legi ale justiției.
- Propunerea de modificare a venit de la CSM. Care este urgența ordonanței de urgență. Pornind de la următoarea premisă, că admiterea la INM trebuie anunțată cu 6 luni de zile înainte de concurs, ne apropiem de 6 luni, iar CSM a făcut propuneri temporare pentru admiterea din 2019, care se referă în principal la păstrarea condițiilor de dinaintea modificării legii justiției. Stagiul să rămână de 1 an.
- Pornește de la o realitate pe care o știți și am avut uneori opinii diferite. Ce vreau să spun, că, colegiile de conducere din sistemul judiciar nu vor putea adopta regulamente prin care să adauge la lege pe motiv că legea este neclară, nu-i previzibilă. De principiu noi știm asta, că legea o face numai legiuitorul.
- Ce aduce ordonanța cu caracter de noutate. Faptul că aceste funcții privind procurorii, funcțiile de rang înalt, unde procedura se inițiază de ministrul justiției, merge la CSM de unde ia acel aviz consultativ, se adresează președintelui Republicii. Ei, aceste funcții nu pot fi delegate. Ele se ocupă și trebuie ocupate numai în condițiile legii prin procedura prin care am făcut referire. Pentru că de ce, astăzi multe funcții de conducere de procuror de rang înalt sunt ocupate prin delegare.
- În al doilea rând, tot cu caracter de noutate, funcțiile acestea, răspunsul în ordonanță este cel referitor la potențialii cnaidați și ca la competența emiterii avizului consultativ. Potrivit ordonanței, pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar și judecători care au fost procurori. Prin urmare, cineva cu experință din sistem.
- A doua modificare se referă la competența de emitere a avizului consultativ. Astăzi când vorbim, competența revine secției de procurori a CSM. Dat fiind că pe viitor, în baza ordonanței pot candida și judecători, se schimbă competența de la secia de procurori la plenul CSM.
- N-a fost propunerea mea, a fost a CSM-ului. Nu aș spune că azi am renunțat la această idee, pentru că vorbim doar de câteva funcții de rang înalt din România.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, guvern, PSD, tudorel toader, ministrul justitiei,
Dată publicare:
19-02-2019 15:17