Parlamentarii europeni se declară îngrijorați de situația statului de drept din România

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentarii europeni au bătut din nou obrazul politicienilor de la Bucureşti. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi şefa de la Interne, Carmen Dan, au fost audiaţi în comisia de drepturi şi libertăţi a Parlamentului European.

Au fost întrebaţi direct de ce în România sunt eliberaţi criminali şi violatori, în loc să fie construite închisori pentrru ei.

Europarlamentarii i-au cerut lui Tudorel Toader să renunţe la ordonanţa prin care s-ar revizui sute de decizii ale instanțelor din 2014 şi până acum. ”Nu ne vom abate de la statul de drept”, au răspuns miniştrii cabinetului Dancila, ocolind acuzaţiile directe.

Cel puţin cât deţine preşedinţia Consiliului, România ar trebui să fie un exemplu pentru celelalte state, au atras atenţia europarlamentarii, şi l-au criticat fără menajamente pe Tudorel Toader pentru modificările aduse legilor justiţiei.

După ce miniștrii români au terminat de prezentat obiectivele pe care le au în vedere în timpul acestei președinții, la sesiunea de întrebări, reprezentanții grupurilor parlamentare europene s-au arătat foarte îngrijorați de situația statului de drept din România, în contextul ordonanței de urgență care a fost anunțată recent de ministrul Tudorel Toader. 

Citește și
Dan Nica
Europarlamentarii PSD au votat ”împotriva” înghețării fondurilor în statele cu probleme

Astfel, grupul PPE i-a asigurat pe români că nu vor fi lăsați de izbeliște și i-a cerut socoteală ministrului Justiției tudorel Toader pentru efectele negative ale legii recursului compensatoriu.

”Am văzut cum cetățenii europeni au fluturat cu pasiune stindardul european într-un frig cumplit, am văzut însă și cum Guvernul dvs. s-a lansat împotriva cetățenilor care protestau pașnic. Românii sunt mândri să fie cetățeni români, dar sunt și europeni pasionați. Asta pentru că Uniunea Europeană înseamnă protecție și garanția valorilor.

Prin urmare, aici spun foarte clar că nimeni nu-i va lăsa de izbeliște. Și trec la întrebarea mea, pentru că am văzut cum mii de deținuți au fost eliberați în ultimele luni. Și în repetate rânduri ați spus că aceste măsuri reprezintă rezultatul faptului că centrele de detenție sunt supraaglomerate. Prima mea întrebare este, ce părere aveți, considerați că închisorile supraglomerate n-ar trebui să însemne să se creeze noi facilități sau să fie îmbunătățite condițiile, în loc să fie eliberate aceste persoane?” - a spus europarlamentarul Roberta Metsola în Parlamentul European, de față cu Tudorel Toader și Carmen Dan.

De asemenea, ministrului Tudorel Toader i s-au cerut asigurări că Guvernul român va respecta recomandările Comisiei de la Veneția și că violențele din 10 august 2018 nu se vor mai repeta: ”În fața acestei comisii vă asumați că vă veți abține să mai aduceți modificări justiției fără să țineți cont de recomandările Comisiei de la Veneția? De ce recomandări ați ținut cont în așa fel încât să vă asigurați că evenimentele din august nu se vor repeta?”

De asemenea, eurodeputata Helga Stevens, reprezentantă a grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a spus că ''situaţia din România ne îngrijorează cel mai mult în prezent''.

''Vă cerem să nu luaţi nicio măsură care ar legaliza de fapt corupţia'', a insistat eurodeputata belgiană.

Ea i-a întrebat pe cei doi miniştrii români prezenţi miercuri în faţa membrilor LIBE care este reacţia guvernului român la ultimul raport elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), document elaborat în noiembrie anul trecut şi calificat de Stevens drept cel mai rău raport MCV de până acum pentru România.

În intervenţia sa, eurodeputata Monica Macovei (ECR) a afirmat că românii au nevoie de stat de drept, citând în acest sens o afirmaţie recentă a vicepreşedintelui executivului european Jyrki Katainen. Ea a spus că doreşte succesul Preşedinţiei române a Consiliului UE, dar a insistat că pentru acest obiectiv este nevoie de încredere.

Eurodeputata Gabriela Zoană (S&D) a ţinut să-i răspundă Monicăi Macovei, acuzându-o pe aceasta că a distrus sistemul judiciar din România în perioada în care a fost ministru al justiţiei.

De altfel, marți, Comisia Europeană a anunțat că urmărește cu atenție dezbaterile din România referitoare la o posibilă ordonanță de urgență privind calea extraordinară de atac (n.r. contestația în anulare) în cazurile penale, ca urmare a 2 decizii adoptate recent de CCR.

”Așa cum Comisia a spus în mod repetat, este esențial pentru România să revină pe drumul luptei anti-corupție, să asigure o justiție independentă și să evite orice alți pași înapoi, se arată în comunicat.

Sinteza declarațiilor ministrului de Interne Carmen Dan:

- Exercitarea unei președinții este un act de mare responsabilitate. Suntem conștienți de complexitatea evenimentului.

- Uniunea se confruntă în prezent cu diferite provocări, precum retragerea Marii Britanii. Calea pe care dorim să o propunem este calea către mai mult unitate și coeziune.

- Vă mărturisesc un lucru. De fiecare dată când am analizat cu colegii mei dosarele, am început discuția cu următoarea întrebare. Cum răspundem noi îngrijorărilor, temerilor cetățenilor UE? Ne apropiem cu pași repezi de alegerile pentru Parlamentul European. Cetățenii europeni trebuie să rămână în centrul preocupărilor.

- Un aspect care ne îngreunează și mai mult această sarcină este timpul. Trebuie să fim mai eficienți și mai disponibili decât de obicei.

- Vă asigur că vreau să contribuim la avansarea dosarelor.

- Globalizarea reprezintă o mare oportunitate dar și o mare provocare. Coeziunea dintre statele membre devine un pilon de bază, dincolo de declarațiile de intenție.

- Principalele repere pe care le avem în vedere, securizarea frontierelor. Am asistat la un atac la o piață de Crăciun în Strasbourg. Așteptăm cu interes continuarea cooperării. Acest subiect va fi și pe agenda JAI de la București.

- Prevenirea radicalizării reprezintă de asemenea o prioritate. Cetățenii prin interacțiunile firești din mediul social pot observa semne exteriorare de radicalizare pe care le pot semnala autorităților.

Sinteza declarațiilor ministrului justiției, Tudorel Toader:

- Mă aflu a doua oară în fața dvs. cu aceeași onoare. 

- În calitate de ministru al Justiției vreau pentru început să transmis meajul meu de profundă apreciere pentru dvs. personal. Vreau să mulțumesc președinției Austriei, cu care am colaborat bine, care ne-a facilitate pregătirea dosarelor în lucru. 

- Ne dorim în mod evident o strânsă colaborare cu dvs, comisia, cu Parlamentul European, pentru că numai împreună  putem atinge obiectivele propuse. Sigur, nu ne vom abate de la reguli. Sigur, vom apela la metoda consensului unde este posibilă, la compromisul de asemenea, unde este necesar. Trebuie să continuăm. Ce ați realizat până în prezent. În domeniul justiției și afacerior interne, astfel încât să promovăm politici îndreptate către cetăeni, să sporim încrederea cetățenilor în proiectul și viitorul UE.

- Urmează o perioadă cu provocări. Împreună sunt convins că ne vom atinge obiectivele pe care ni le-am propus. Dorim o președinție eficientă, bazată pe strânsă colaborare, orientată spre rezultate.

- Nu ne vom abate de la principiile directoare, respect față de drepturile și libertărțile fundamentale, față de statul de drept, continuă consolidarea încrederii reciproce între sistemele de justiție din statele membre.

Sesiunea de întrebări adresate celor 2 miniștri ai României

- Grupul PPE: ”Poziția grupului meu, convingerea mea este că locul României trebuie să fie în inima Uniunii Europene. faptul că aveți președinția Consiliului UE trebuie să însemne să conduci prin puterea exemplului față de valorile europene, aici și în restul lumii. De aceea, stimați miniștri, reiterez faptul, că corupția este antiteza a aceea ce înseamnă uniunea noastră Europeană. Ne îngrijorează din ce în ce mai tare situația din România. Trebuie să luptăm cu toate mijloacele. Altminteri, vom vedea cum proiectul nostru european începe să se fragmenteze nu doar în țara dvs. sau în a mea, dar pretutindeni în Uniunea Europeană.

Am văzut cum cetățenii europeni au fluturat cu pasiune stindardul european într-un frig cumplit, am văzut însă și cum Guvernul dvs. s-a lansat împotriva cetățenilor care protestau pașnic. Românii sunt mândri să fie cetățeni români, dar sunt și europeni pasionați. Asta pentru că Uniunea Europeană înseamnă protecție și garanția valorilor.

Prin urmare, aici spun foarte clar că nimeni nu-i va lăsa de izbeliște. Și trec la întrebarea mea, pentru că am văzut cum mii de deținuți au fost eliberați în ultimele luni. Și în repetate rânduri ați spus că aceste măsuri reprezintă rezultatul faptului că centrele de detenție sunt supraaglomerate. Prima mea întrebare este, ce părere aveți, considerați că închisorile supraglomerate n-ar trebui să însemne să se creeze noi facilități sau să fie îmbunătățite condițiile, în loc să fie eliberate aceste persoane?

Și acum zona judiciară, pentru că probabil aici sunt cele mai mari îngrijorări. În fața acestei comisii vă asumați că vă veți abține să mai aduceți modificări justiției fără să țineți cont de recomandările Comisiei de la Veneția? De ce recomandări ați ținut cont în așa fel încât să vă asigurați că evenimentele din august nu se vor repeta?

- Grupul ECR: România este un membru important în UE, dar ne îngrijorează cel mai tare acest stat. Am studiat îndeaproape ce s-a întâmplat, inclusiv rezoluția de anul trecut și să cerem să nu luați nicio măsură care ar legaliza de fapt corupția. Am văzut cum s-a întâmplat asta până acum. Raportul MCV a fost mai critic din toate timpurile. Dorim să aflăm cum răspundeți la aceste critici, la acest raport MCV.

- Grupul ALDE: Aș dori să-mi exprim și eu îngrijorarea cu privire la starea statului de drept în România! Cred că este esențial ca politicile dvs. interne să fie concurente cu ambițiile europene. Ne îngrijorează cu planificarea anulărilor condamnărilor penale. Ne-ar interesa ce are de gând Guvernul, are de gând să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția? Am auzit că ați vorbit de programul de drepturi și valori. 

Tot miercuri, prim-ministrul Viorica Dăncilă efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în vederea prezentării priorităţilor preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Economic şi Social European (CESE).

Un alt element important al vizitei va fi întrevederea bilaterală pe care Viorica Dăncilă o va avea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul Cartierului General al NATO din Bruxelles, cu scopul trecerii în revistă a principalelor subiecte aflate pe agenda Alianţei, cu accent pe temele de interes pentru România şi pe contribuţiile ţării noastre la implementarea politicilor şi deciziilor aliate, informează Guvernul. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Presat de Uniunea Europeană, Tudorel Toader pregătește modificarea legii anticorupție
Presat de Uniunea Europeană, Tudorel Toader pregătește modificarea legii anticorupție

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017.

Europarlamentarii PSD au votat ”împotriva” înghețării fondurilor în statele cu probleme
Europarlamentarii PSD au votat ”împotriva” înghețării fondurilor în statele cu probleme

Zece social-democraţi români au votat, joi, împotriva raportului referitor la propunerea de regulament privind protecţia bugetului Uniunii în cazul unor deficienţe generalizate în aceea ce priveşte statul de drept în ţările membre.

Iohannis contestă legea care interzice organizarea de referendum în timpul europarlamentarelor
Iohannis contestă legea care interzice organizarea de referendum în timpul europarlamentarelor

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, joi, CCR în legătură cu o lege adoptată de Parlament care interzice organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Dăncilă, despre discursul în care Verhofstadt a ameninţat cu articolul 7:
Dăncilă, despre discursul în care Verhofstadt a ameninţat cu articolul 7: "Ostil României"

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat ca "total nepotrivit" discursul liderului grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt

Dăncilă, despre discuțiile din PE privind România: ”A existat multă dezinformare”
Dăncilă, despre discuțiile din PE privind România: ”A existat multă dezinformare”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, referindu-se la discuţiile despre statul de drept din Parlamentul European, că trebuie prezentat ”adevărul” la Bruxelles pentru că a existat multă dezinformare.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.