Dăncilă, despre discuțiile din PE privind România: ”A existat multă dezinformare”

Ultima actualizare: 15-01-2019 22:47

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, referindu-se la discuţiile despre statul de drept din Parlamentul European, că trebuie prezentat ”adevărul” la Bruxelles pentru că a existat multă dezinformare.

Viorica Dăncilă a apreciat ca "total nepotrivit" discursul liderului grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, susţinut marţi, în contextul în care şefa executivului român a prezentat în sesiune plenară la Strasbourg priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE.

"Un discurs total nepotrivit (cel al lui Guy Verhofstadt, n.r.), un discurs pe care eu, ca prim-ministru, nu l-am acceptat şi nu îl accept. Am spus de fiecare dată că nu am venit aici să dau socoteală, iar ceea ce a spus liderul grupului politic ALDE mi se pare total nepotrivit şi total nerealist. Eu cred că prin ceea ce a spus Verhofstadt a adus atingere unor probleme interne, a adus multe dezinformări şi a fost o atitudine total ostilă arătată României şi românilor. Cred că acest lucru este tocmai acela care nu trebuie să se întâmple şi această atitudine este tocmai aceea care nu îşi găseşte locul în instituţiile europene", a declarat Dăncilă, marţi, pentru Antena 3, conform Agerpres.

Ea a opinat că Guy Verhofstadt a avut un discurs electoral şi că acesta a dorit să câştige vizibilitate.

"În timp ce au am vorbit de unitate, de o Europă în care să promovăm coeziunea, Verhofstadt, liderul grupului politic ALDE, a încercat să accentueze divizarea, a încercat să împartă statele în unele în care li se acceptă anumite lucruri şi altele în care aceste lucruri sunt interzise şi cred că această atitudine îi îndepărtează pe cetăţeni de calea proeuropeană şi nu îi apropie. Domnul Verhofstadt a avut un discurs electoral şi cred că interesul personal, vizibilitatea pe care a vrut să şi-o câştige, a fost în detrimentul câştigului pe care trebuie să îl aibă cetăţenii europeni", a spus premierul.

Pe de altă parte, Dăncilă a afirmat că şi unii eurodeputaţi români au lansat "dezinformări" în Parlamentul European reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

"S-a încercat să se inducă ideea că miniştrii cabinetului nu sunt pregătiţi, tocmai din partea unor deputaţi români, în condiţiile în care am văzut că atât Comisia Europeană, cât şi Parlamentul European, Secretariatul general al Consiliului UE au spus că suntem foarte pregătiţi. S-a încercat să se inducă ideea că aderarea la Spaţiul Schengen trebuie legată de justiţie, legătură pe care a făcut-o tot un eurodeputat român. S-a încercat să se inducă ideea că nu avem niciun pas făcut în direcţia aderării la zona euro, în condiţiile în care Comisia de aderare la zona euro şi-a încheiat activitatea în luna decembrie şi chiar avem un program tipărit în acest sens. Sunt lucruri cu atât mai triste, cu cât au venit din partea deputaţilor europeni români care au dovedit, nu o dată, ci de mai multe ori, care este respectul lor pentru ţara din care provin şi pentru votanţii lor", a declarat ea.

Dăncilă a adăugat că "dincolo de anumite aspecte" care au nemulţumit-o, poate da "o notă bună acestei zile" în ce priveşte impactul avut la nivelul Comisiei Europene, care şi-a arătat "toată susţinerea" pentru Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, cât şi al preşedintelui Parlamentului European.

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, a afirmat în discursul său din Parlamentul European că preşedinţia română moşteneşte două situaţii de declanşare a articolului 7 din tratat, în cazul Ungariei şi Poloniei.

"Sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastră nu va fi un nou nou articol 7, un al treilea caz. Un caz împotriva guvernului dumneavoastră. Şi trebuie să vă spun, nu sunteţi foarte departe de asta. Vă apropiaţi tot mai mult de procedura de declanşare a articolului 7 ignorând recomandările Comisiei de la Veneţia", a susţinut el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO