Iohannis contestă legea care interzice organizarea de referendum în timpul europarlamentarelor

Klaus Iohannis Cotroceni
Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, joi, CCR în legătură cu o lege adoptată de Parlament care interzice organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

"Prin conţinutul normativ, unele dispoziţii sunt contrare prevederilor constituţionale şi jurisprudenţei instanţei de contencios constituţional", arată şeful statului în sesizare, menţionând că această lege a fost transmisă de Parlament pentru promulgare pe 29 decembrie 2018.

În sesizare, Iohannis subliniază faptul că Art. 90 din Constituție prevede că ”președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național.

”Numai Președintele României are dreptul de a decide care sunt problemele de interes național și, în cadrul acestora, de a stabili, prin decret, problema ce constituie obiectul referendumului și data desfășurării acestuia, potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.” - se mai arată în sesizare.

Totodată, Klaus Iohannis precizează că intenția autorității legiuitoare de a interzice organizarea de referendumuri la aceeași dată cu data desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European a fost exprimată de-a lungul timpului prin mai multe inițiative legislative de modificare a Legii nr. 3/2000 și - de fiecare dată - Curtea Constituțională a invalidat această soluție legislativă.

Citește și
Klaus Iohannis, Theresa May
Prima reacție a lui Iohannis în criza Brexit. Mesaj pentru românii din Marea Britanie
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Astfel, prin Decizia nr. 147/2007 Curtea Constituțională, prin raportare la prevederile constituționale ale art. 90 și ale art. 95 alin. (3) a statuat că: „Din analiza celor două texte constituționale rezultă că referendumul se poate desfășura oricând în cursul anului, dacă Parlamentul a fost consultat sau a aprobat propunerea de suspendare din funcție a Președintelui României. Așadar, potrivit Constituției, nu există nicio altă condiție care să interzică organizarea și desfășurarea referendumului simultan cu alegerile prezidențiale, parlamentare, locale sau alegerile pentru Parlamentul European ori într-un anumit interval de timp anterior sau posterior alegerilor menționate. Ca atare, acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate să o facă (Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus). În consecință, condițiile stabilite de legiuitor pentru desfășurarea referendumului prin legea criticată adaugă la prevederile Constituției, ceea ce determină neconstituționalitatea acestora.

De altfel, aceste exigențe extraconstituționale cuprinse în lege împiedică organizarea oricărui referendum, în condițiile în care practic, în România, s-ar putea să se desfășoare alegeri în fiecare an, ceea ce, așa cum s-a arătat, contravine art. 2 alin. (1) din Constituție. Mai mult, în condițiile în care legea se referă la alegerile locale, fără a preciza dacă este vorba de alegeri generale sau parțiale, este cunoscut faptul că acestea din urmă pot avea loc în fiecare lună a anului.

În consecință, suprimarea referendumului prin obstacole stabilite de lege reprezintă un alt argument pe care se întemeiază constatarea că pct. 1 al articolului unic din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului este neconstituțional. De asemenea, se constată că aceste dispoziții din legea criticată pot genera blocaje constituționale, data alegerilor devenind dependentă de data desfășurării referendumului.” - se mai arată în sesizarea trimisă la CCR.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
PSD, atac la Iohannis în scandalul recursului compensatoriu: ”Nu vrea să se caute vinovații”
PSD, atac la Iohannis în scandalul recursului compensatoriu: ”Nu vrea să se caute vinovații”

Conducerea Partidului Social Democrat a avut o reacție oficială pe pagina de Facebook în scandalul provocat de deținuții eliberați mai repede prin Legea recursului compensatoriu.

Prima reacție a lui Iohannis în criza Brexit. Mesaj pentru românii din Marea Britanie
Prima reacție a lui Iohannis în criza Brexit. Mesaj pentru românii din Marea Britanie

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri o primă reacție referitoare la criza politică din Marea Britanie, după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul negociat cu UE de guvernul condus de Theresa May.

Iohannis cere Guvernului ”să vină cu soluții” la recursul compensatoriu: ”Se poate corecta”
Iohannis cere Guvernului ”să vină cu soluții” la recursul compensatoriu: ”Se poate corecta”

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni pe două teme: criza din Marea Britanie și legea privind recursul compensatoriu.

Dăncilă, despre refuzul lui Iohannis privind noii miniștri: ”Ne gândim să mergem la CCR”
Dăncilă, despre refuzul lui Iohannis privind noii miniștri: ”Ne gândim să mergem la CCR”

Viorica Dăncilă consideră că Guvernul ar trebui să sesizeze din nou Curtea Constituţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că propunerile pentru Ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale vor fi refuzate din nou.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.