Marcel Ciolacu, despre aderarea la Schengen: Vom găsi calea corectă ca România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, la Varna, că este total incorect să se pună interesele şi politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi.
Referindu-se la aderarea la Schengen, Marcel Ciolacu a spus că speră că va fi găsită calea corectă ca „România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ, total nedrept”.
Premierul a mai spus că ne aflăm într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult.
„Nu este o cerinţă a României şi a Bulgariei, este pur şi simplu un drept”, a mai spus premierul Ciolacu.
Ciolacu a arătat că speră ca în perioada următoare să aibă discuţii aplicate atât cu Comisia, cu Parlamentul European cât şi cu cele două state care până în acest moment s-au opus.
Premierul României a vorbit la Varna despre „necesitatea unui nou pod pe Dunăre, între Giurgiu şi Ruse şi necesitatea sporirii capacităţii de navigare pe Dunăre”.
„Împreună cu doamna comisar Văleanu încercăm, prin fondurile la dispoziţia Consiliului European, să ne grăbim şi să ne încadrăm în termenele necesare”, a arătat el.
„În acest moment, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice, de peste 10 ani de zile, eforturile din ultimul timp ale Bulgariei, de a închide toate dosarele, în ceea ce priveşte statul de drept, s-au finalizat, au fost recunoscute şi de către Comisie şi sperăm ca în perioada următoare să avem discuţii aplicate atât cu Comisia, cu Parlamentul European cât şi cu cele două state care până în acest moment s-au opus”, a afirmat Ciolacu.
„Îmi menţin părerea că este total incorect să punem interesele şi politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult. Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă ca România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ, total nedrept. Nu este o cerinţă a României şi a Bulgariei, este pur şi simplu un drept”, a mai spus premierul Ciolacu, conform news.ro.
El a mai spus că a discutat cu omologii din Bulgaria şi Grecia despre recentele evoluţii privind securitatea regiunii, context în care a subliniat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.
„După cum bine ştim, Federaţia Rusă atacă infrastructuri portuare ucrainene de la graniţa României, câteodată distanţa fiind de 80-100 de metri între atacuri şi frontiera României. Cred că trebuie investit în continuare şi găsită o strategie comună în cadrul NATO pentru a evita în viitor astfel de atacuri. Aş dori, de asemenea, să mulţumesc încă o dată domnului prim-ministru pentru invitaţie şi sunt ferm convins că împreună vom putea schimba viteza şi ritmul implementării proiectelor pe care ni le-am propus. Este cu certitudine nevoie de o viteză mult mai mare în decizie şi în structurile din spatele nostru, pentru a nu pierde niciun fel de oportunităţi. Costurile războiului din Ucraina ne-au atins pe toţi. Cred că este cazul ca, într-o politică comună, să reuşim să asigurăm totuşi nişte servicii şi un acces la energie pentru cetăţenii noştri din ce în ce mai ieftin”, a arătat Ciolacu.