Mai puțini români vor primi ajutor pentru plata facturilor la energie în 2025. Cei mai mulți bani vor fi alocați pensiilor
Bugetul pentru anul acesta este aproape gata, spune ministrul Finanțelor. Tanczos Barna anunță un buget cumpătat și realist, care să asigure echilibrul finanțelor țării.
Vor fi tăiate cheltuieli la ministere și instituții de stat, dar vor fi păstrate ajutoarele pentru achitarea facturilor la energie și cele pentru vârstnicii cu venituri modeste, completează premierul. Calculele sunt făcute în contextul în care statul trebuie să-și revină după deficitul uriaș de anul trecut.
Bugetul pe anul acesta este construit pe o creștere economică de 2,5% față de anul trecut, dar deficitul bugetar se va menține la cote înalte.
TANCZOS BARNA: „Ne vom încadra într-un deficit de 7%, vom continua investițiile.”
MARCEL CIOLACU: „Mergem pe inflația de 3,8% până la sfârșitul anului.”
Chemați la Guvern să discute despre buget, reprezentanții sindicatelor și patronatelor spun că nu au văzut datele, dar au primit asigurări.
Radu BURNETE, Confederația Concordia: „Mesajul oficial pe care l-am primit este că anul acesta nu mai cresc taxele, în ce măsură e un mesaj realist în care putem avea încredere având în vedere ultimele experiențe, din nou judecați și dvs.”
Cei mai mulți bani din buget vor fi alocați pensiilor - în total de 182 de miliarde de lei.
Într-un comunicat, premierul Marcel Ciolacu a transmis că vor fi menținute ajutoarele pentru pensionari și pentru plata facturilor la energie.
Bugetul include 2 miliarde de lei, care să fie acordați pensionarilor cu venituri mici si medii. Deocamdată, nu sunt stabilite sumele exacte pe categorii de venituri. O variantă este ca ele să ajungă de două ori pe an la vârstnicii cu venituri cuprinse între 1.300 si 3.000 de lei. În acest caz, am vorbi despre aproape 3 milioane de beneficiari. O decizie urmează să fie luată în luna februarie.
Pe de altă parte, numărul beneficiarilor de ajutor pentru plata facturilor la energie va fi redus.
DUMITRU COSTIN, BLOCUL NAȚIONAL SINDICA: „Măsura se menține, dar nu pentru toată lumea, și pentru un număr mai mic de cetățeni, probabil ținând cont de veniturile pe familie.”
Dintre ministere, câteva vor avea bugetele suplimentate semnificativ. Sănătatea, de pildă, ar putea primi fonduri cu 50% mai mari. Și Educația și Transporturile vor avea bugete majorate cu 10, respectiv 20 de procente.
În schimb, ministerele și instituțiile de stat trebuie să taie 5% din cheltuielile cu personalul și cu achizițiile de bunuri și servicii.