Criză politică în România. Cîțu spune că nu a luat act de demisii: ”Încă analizez”
Masa Guvernului a rămas pentru PNL și UDMR. Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat luni seară demisiile și le-au depus marți dimineață. Se poate spune că, în acest moment, coaliția de guvernare ... s-a rupt oficial.
CITIȚI în acest articol - SINTEZA evenimentelor:
-►Dan Barna, discuție cu Iohannis la Cotroceni: „Nu au reieșit soluții, nu s-au prezentat scenarii”
-► Cîţu: Va fi foarte greu să explicăm românilor această asociere a USR cu PSD şi cu AUR
-► Florin Roman, vicepreședintele C. Deputaților: Preşedinţii Parlamentului nu pot propune un calendar al moţiunii de cenzură
-► Cîțu spune că nu a luat act de demisiile miniștrilor USR-PLUS: ”Încă analizez”
-► Președintele Iohannis: ”Vom găsi o soluţie bună şi pentru această criză” politică
-► Surse: Moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu a fost comunicată Guvernului
-► Președintele Senatului Anca Dragu (USR-PLUS): Vom trimite azi către Guvern informarea despre moţiunea de cenzură
-► PSD ajută ”tabăra Cîțu” și boicotează ședința care ar trebui să fixeze calendarul moțiunii
-► Ioana Mihăilă, după ce a demisionat de la Ministerul Sănătății: ”Eu nu am niciun orgoliu politic”
-► FOTO: Dan Barna: ”Am înregistrat și depus demisiile”
Până la 9.30, toți cei 5 miniștri demisionari împreună cu liderul USR-PLUS Dan Barna își depuseseră deja demisiile la cabinetul premierului. Dan Barna a postat chiar și un mesaj pe Facebook în care apăreau colegii săi înregistrându-și demisiile.
De acum, procedura este simplă - legislația prevede că demisiile depuse devin irevocabile din momentul în care s-a luat act de depunerea lor, în termen de cel mult 15 zile. De aici, de la Palatul Victoria, demisiile vor ajunge și pe masă președintelui Klaus Iohannis, pentru că el va da decretele de revocare din funcție.
Apoi, odată vacantate, posturile de miniștri trebuie să fie ocupate, iar PNL a stabilit deja interimarii.
În acest timp, în cel mult 45 de zile, premierul trebuie să găsească o nouă echipa pentru ministerele rămase fără conducere, trebuie să găsească miniștrii plini, dar pentru că s-a schimbat componentă politică a Guvernului, trebuie să vină în fața parlamentarilor, să ceară vot de încredere pentru noua echipă.
Între timp, azi este programată și o ședința de Guvern, una importantă, în care se discuta rectificarea bugetară, amânată de mai multe ori din cauza tensiunilor din coaliție. La această rectificare, este de așteptat ca majoritatea ministerelor și instituțiilor să primească bani în plus, cam 20 de miliarde de lei.
Pe de altă parte, Dan Barna a fost invitat la Palatul Cotroceni, pentru discuții despre... ieșirea din criză politică. Fără succes, însă.
Gestul președintelui României vine la câteva zile după izbucnirea scandalului între PNL și USR-PLUS și la o zi după ce s-a întâlnit și cu Florin Cîțu, pe aceeași temă.
De altfel, Dan Barna i-a reproșat lui Klaus Iohannis că NU și-a exercitat rolul de mediator în actuala criză și rămâne pe poziții: cere "un nou premier în cel mai scurt timp.” Pe scurt: fără Florin Cîțu.
Cronologia evenimentelor - marți, 07 septembrie - LIVE TEXT:
ora 18.00. Președintele Klaus Ioannis a încercat marți să medieze conflictul politic dintre PNL și USR-PLUS într-o discuție la Palatul Cotroceni cu copreşedintele USR PLUS Dan Barna.
Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a declarat că întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis a fost “mai degrabă formală”, în care nu s-au prezentat soluţii sau scenarii.
Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, Barna a arătat că şi-ar fi dorit ca întâlnirea cu preşedintele să aibă loc în urmă cu mai multe zile, iar Klaus Iohannis să îşi exercite rolul de mediator.
ora 16.20 Cîţu: Va fi foarte greu să explicăm românilor această asociere a USR cu PSD şi cu AUR
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, marţi, că va fi greu de explicat românilor “asocierea” USR PLUS cu PSD şi cu AUR, dar a adăugat că îşi doreşte ca situaţia actuală să fie depăşită, pentru a putea fi menţinută coaliţia de dreapta.
Liberalul Florin Roman, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat marţi că demersul preşedinţilor celor două Camere, Ludovic Orban şi Anca Dragu, de a comunica Guvernului moţiunea de cenzură "nu are niciun fel de acoperire regulamentară şi statutară".
Roman afirmă că, atât timp cât nu a fost cvorum la şedinţa Birourilor permanente reunite, ei nu pot propune un calendar al moţiunii şi, fără un calendar, aceasta nu se poate dezbate.
Roman a spus că, în urma acestui demers, în calitate de vicepreşedinte al PNL, va prezenta în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului strategia parlamentară pentru perioada următoare, propunând să negocieze cu toţi colegii parlamentari pentru "a apăra Guvernul".
Întrebat dacă la şedinţa de miercuri a conducerii PNL există posibilitatea de a fi schimbat Ludovic Orban de la conducerea Camerei, Roman a spus: "Nu ştiu ce vor stabili colegii mei, dar sunt şi eu membru al acestui BPN, ca şi vicepreşedinte al partidului. Ce pot să vă spun este că eu sunt interesat de modul în care acţionăm ca partid politic, urmare a demersurilor anunţate de preşedintele Camerei Deputaţilor, deci eu mă gândesc la strategia parlamentară".
El a adăugat că, în lipsa cvorumului la şedinţa Birourilor permanente reunite, nu există niciun calendar al moţiunii şi nu există niciun fel de moţiune.
"În ultima vreme acţionăm şi ieşim mai puţin. Ce pot să vă spun este că astăzi am refuzat din nou să participăm la şedinţa Biroului permanent reunit, practic am ales acest boicot întrucât, din punctul nostru de vedere, ieri a fost începută o procedură prin care am solicitat analiza administrativă pe semnături. Din punctul nostru de vedere, faptul că toţi colegii de la AUR şi de la USR au anunţat, verificaţi stenogramele, vorbesc în şedinţa Birourilor permanente reunite, noi liste înseamnă o recunoaştere a acuzelor pe care noi le-am adus, că acea moţiune a fost depusă în mod neregulamentar. Din punctul nostru de vedere, atât timp cât astăzi nu a existat cvorum, chiar dacă domnul Orban şi doamna Dragu vor merge mai departe, fără niciun fel de acoperire regulamentară şi statutară, dânşii nu pot propune un calendar al moţiunii şi fără un calendar al moţiunii nu se poate dezbate. Eu vă vorbesc despre regulament, eu sunt parlamentar, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi funcţionez în baza regulamentului şi a statutului. De multe ori, deciziile CCR s-au bătut cap în cap pe acelaşi tip de speţă. Din punctul nostru de vedere, în lipsa cvorumului nu există niciun calendar al moţiunii şi nu există niciun fel de moţiune", a mai spus Florin Roman, potrivit Agerpres.
Întrebat ce propune conducerii partidului în strategia parlamentară, Roman a afirmat: "În Parlament se negociază cu absolut toată lumea. Voi negocia cu toţi colegii parlamentarii, ne vom apăra Guvernul, nu cred că colegii de la PSD vor discuta cu noi. Eu voi face tot ceea ce este posibil".
El a reiterat că Florin Cîţu are, în totalitate, susţinerea BPN al PNL ca premier.
"Daţi-mi voie să analizez întâi situaţia. Încă analizez situaţia politică în care ne aflăm", a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Premierul a menţionat că mizează pe o guvernare de dreapta în România.
ora 14.00 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la întâlnirea cu diplomaţii români că ţara noastră continuă să fie o ţară stabilă şi că vor fi găsite cele mai potrivite soluţii la actuala criză politică.
Atât preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, cât şi preşedintele Senatului, Anca Dragu, au precizat anterior că Executivul va fi informat în cursul acestei zile despre moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS, demers care face parte din procedura constituţională.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS), a declarat marţi că pe parcursul zilei Parlamentul va trimite Guvernului informarea despre moţiunea de cenzură.
"Cu siguranţă, astăzi vom trimite către Guvern această înştiinţare, pentru o obligaţie legală în baza Regulamentului. Este obligaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor de a informa Guvernul. Noi analizăm aspectele juridice, încercăm să găsim o soluţie tehnică şi totuşi sunt şocată de această situaţie în care colegii de la PNL şi PSD găsesc de cuviinţă să blocheze un drept constituţional, acela de a depune o moţiune de cenzură. Aşteptările noastre în Birourile permanente reunite sunt ca PNL şi PSD să înţeleagă că trebuie să dea curs moţiunii de cenzură, să ajungă la prezentare, dezbatere şi vot", a afirmat marţi Anca Dragu, la Parlament, potrivit Agerpres.
Referindu-se la o posibilă convocare a plenului doar de către preşedinţii celor două Camere pentru citirea moţiunii de cenzură, ea a spus:
"Eu cred că am găsit soluţia să facem această convocare, dar vă vom da toate detaliile după şedinţa Bpr. (...) Noi avem o obligaţie legală de a pune în circuit moţiunea de cenzură. S-ar putea să vedem că de la Opoziţie s-ar susţine această moţiune de cenzură în Parlament".
Întrebată dacă deputaţii şi senatorii USR PLUS ar avea motive să se îndoiască de faptul că ea nu ar susţine aceeaşi cauză a moţiunii de cenzură, Anca Dragu a răspuns: "Nu. Absolut niciun motiv. Nu înţeleg de ce ar face acest lucru. Este o imensă surpriză ceea ce îmi spuneţi. Nu cred că cineva se poate îndoi de faptul că fac parte încă din USR PLUS".
ora 10.30 Ioana Mihăilă, după ce a demisionat de la Ministerul Sănătății: ”Eu nu am niciun orgoliu politic ”
ora 09.30 Anunțul lui Dan Barna de luni seara a devenit realitate: împreună cu miniștrii USR- PLUS, el a a fost la Guvern pentru depunerea demisiilor.
”În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la cabinetul premierului. Mergem mai departe.” - a scris Barna pe Facebook.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: USR, guvern, PSD, PNL, Parlament, motiune de cenzura,
Dată publicare:
07-09-2021 18:29