Criză guvernamentală, după ruperea coaliției PNL-USR-UDMR. Ce se va întâmpla în continuare
Masa Guvernului a rămas pentru PNL și UDMR. Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat luni seara demisiile și le depun marți dimineață. Se poate spune că, în acest moment, coaliția de guvernare ... s-a rupt.
"Premierul și-a pierdut cinstea obrazului", a spus Dan Barna. Copreședintele USR-PLUS l-a acuzat pe Florin Cîțu că a încălcat toate prevederile protocolului semnat în decembrie, când au dat mâna pentru formarea Guvernului.
"S-au comportat că niște copii răsfățați", a fost replica prim-ministrului. Florin Cîțu a lăsat de înțeles că speră într-o împăcare, dar a strâns liberalii - luni seara - la o vilă de protocol, unde s-a stabilit cine preia interimatele.
Dan Barna, copreședinte USR-PLUS: "Florin Cîțu a dinamitat conștient și perfect responsabil această coaliție, nu mai poate fi premier și de aceea miniștri se retrag. Am decis că nu putem merge mai departe cu un premier care nu are un minim respect, premierul și-a pierdut cinstea obrazului".
Florin Cîțu, prim-ministru: "Era normal când depui o moțiune cu AUR să-ți dai demisia. S-au comportat că niște copii răsfățați, pentru că în perioada asta trebui să aprobăm legea consumatorului vulenarabil. Ca ministru al Sănătății, cum să pleci în plină pandemie?"
Cei de la USR PLUS au anunțat că vor vacanta cele cinci portofolii - transportul, sănătatea, investițiile și proiectele europene, economia și cercetarea, la care se adaugă funcția de vicepremier a lui Dan Barna. Și-au anunțat demisiile după o ședința care a fost mai degrabă o formalitate, pentru că decizia s-a luat o dată cu cea privind depunerea moțiunii de cenzură.
Dan Barna, copreședinte USR PLUS: ”La nivel personal, poți să-mi reproșez că am fost prea împăciuitor și că această cumsecădenie a USR poate să fie privită ca un partener. Au fost încălcate toate clauzele din protocol, nu una, toate.”
Odată cu anunțul privind ieșirea de la guvernare, Dan Barna l-a acuzat pe Florin Cîțu că are înțelegeri ascunse cu PSD-ul lui Marcel Ciolacu, pentru a-și asigura susținerea în Parlament și, implicit, funcția de la Palatul Victoria.
Dan Barna, co-președinte USR PLUS: "Faptul că echipa câștigătoare a reușit transferul PSD la ei e un lucru spectaculos. Avem o majoritate Florin Cîțu - Marcel Ciolacu, majoritate care dacă funcționează dă o față despre ce șanse are România."
Deși premierul lasă de înțeles că speră la o împăcare, și-a convocat luni seară susținătorii la o vila de protocol, pentru a stabili locțiitorii miniștrilor demisionari. Fondurile Europene vor fi preluate chiar de Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu va gestiona Transporturile, ministrul Dezvoltării Cseke Attila preia Sănătatea, Sorin Cîmpeanu adaugă Cercetarea domeniului Educației, iar Virgil Popescu de la Energie preia Economia.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: "Noi mergem înainte și guvernăm România, pentru că suntem un partid respunsabil, o echipa responsabilă. Suntem socați de iresponsabilitatea colegilor noștri de guvernare. Este absolut incredibil să abandonzi România.”
Prin decizia de a părăsi Guvernul, cei de la USR-PLUS lasă în Cabinet doar miniștrii PNL și UDMR. Iar Constituția prevede că premierul trebuie să ceară un vot de încredere Parlamentului dacă se schimbă componența politică a Executivului.
Peste cel mult 45 de zile, Florin Cîțu va avea nevoie de 234 de voturi, în condițiile în care PNL și UDMR au doar 163 de parlamentari, iar mulți dintre aleșii liberali ar putea trăda, fiind apropiați de Ludovic Orban.