Klaus Iohannis: Îi încurajez pe părinți să-și trimită copiii la școală. Lucrurile vor funcționa

Ultima actualizare: 09-09-2020 18:42
Klaus Iohannis: Îi încurajez pe părinți să-și trimită copiii la școală
Pro TV

Preşedintele Klaus Iohannis susţine miercuri o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Declarațiile LIVE TEXT ale președintelui Klaus Iohannis:

Iohannis, despre începutul anului școlar 2020-2021

 

- Școala începe pe 14 septembrie, în condiții diferite de anii trecuți.

- În acest moment, avem doar câteva localități în care educația se va desfășura doar în sistem online.

- Autoritățile centrale și locale au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de răspândire a virusului. Nu putem reduce riscul de infectare la 0, dar este important să conștientizăm că prin respectarea regulilor de bază, fiecare contribuie la siguranța comunității.

- Decizia de a deschide școlile, deși nu este ușoară, este corectă și necesară.

- Mă adresez părinților, care sunt îngrijorați. Vă încurajez să-i trimiteți pe copii la școală și să le explicați că, pentru un timp, școala va fi diferită, dar dacă vor respecta regulile, vom depăși cu bine această situație.

Iohannis, despre alegerile locale

 

- Au fost luate măsuri care permit desfășurarea alegerilor astfel încât cetățenii care vin la vot să fie protejați.

- Provizoratul și lipsa de legitimitate a aleșilor dăunează atât comunităților locale, cât și democrației în ansamblu.

- Fac un apel la decență politică, crearea de false așteptări sau contestarea unor măsuri sanitare sunt practici electorale toxice, care fac rău oamenilor.

Klaus Iohannis răspunde întrebărilor jurnaliștilor:

- Este firesc să ne îndreptăm atenția și asupra excepțiilor. Dar mii și mii de școli din România au lucrat și au rezolvat problemele. Marea majoritate a copiilor vor merge la școală, lucrurile vor funcționa.

- Sunt convins că și pentru aceste excepții, unde problemele nu sunt rezolvate, se vor găsi soluții în zilele următoare.

- Cred că se pot organiza și forme de protest. În măsura în care s-ar respecta toate normele în vigoare, chestiunea s-ar putea discuta.

- Pentru mărirea punctului de pensie n-ar fi existat bani nici în condițiile în care nu aveam pandemie și criză economică. Și eu, și Guvernul am dorit o mărire a punctului de pensie. Este regretabil că PSD nu a înțeles nimic și continuă să dea impresia unor persoane că s-ar fi putut mai mult. Aceste încercări ale PSD de a corecta prin Parlement ceva ce nu se poate este pur și simplu jalnică, populistă, electoralistă, care nu le face cinste.

- Finanțele publice nu pot fi extinse cât ne dorim.

- Nu s-a vehiculat niciodată o reducere a salariilor sau pensiilor, este exclus așa ceva, este o prostie PSD-istă. Este de preferat ca bugetul pentru anul viitor să fie discutat și aprobat de noul Parlament, care va fi decis la alegerile din decembrie.

- Nu am de gând să fac o evaluare a miniștrilor din Guvernul Orban nici acum, nici altă dată.

- Trebuie să ne uităm la ce a spus OMS referitor la oprirea testelor pentru vaccinul cumpărat de Comisia Europeană. 

- În măsura în care nu s-a realizat achiziția de tablete pentru elevi, ne confruntăm cu o situație care nu este satisfăcătoare. Dacă nu toți copiii vor avea tablete, atunci și Guvernul, și autorităților locale trebuie să lucreze pentru ca elevii să primească totuși aceste tablete. Trebuie să fim realiști, dacă lucrurile sunt rezolvate în marea majoritate, atunci și Guvernul, și autorităților se vor concentra pe situațiile care trebuie rezolvate.

- După părerea mea, aceste festivități de început de an școlar nu trebuie organizate în acest an. Este greu de controlat accesul, vin copiii care vin prima dată la școală, este posibil să se înghesuie și atunci să avem efectul opus. Părerea mea, nu sunt ministru al Educației, că nu este bine să se organizeze astfel de festivități. Deci, nu voi participa la nicio festivitate pentru început de an școlar.

- Mă aștept, la alegerile locale, la un rezultat record din partea PNL. PSD-ul ocupă peste jumătate din administrația locală și mă aștept ca PSD să nu mai ocupe atât după alegerile locale. Este bine să avem așteptări rezonabile, ca PNL să obțină cele mai multe mandate pe care le-a obținut vreodată.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO