Emil Boc: In cazul in care se face reorganizarea administrativa, actele isi pastreaza valabilitatea
Intalnirea de la Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si reprezentantii puterii, in care au fost discutate teme legate de revizuirea Constitutiei si reorganizarea teritoriala, s-a incheiat. Discutiile au durat o ora si jumatate.
Basescu catre Antonescu: M-am obisnuit cu suficienta dumneavoastra! USL vrea alegeri anticipate
Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, dupa consultarile de la Cotroceni
Cristian Diaconescu a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta sprijina "cele doua procese fundamentale": revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativ-teritoriala.
"Dorim ca aceste procese sa fie duse la bun sfarsit. Este un moment oportun, ca oricare altul. Ar fi fost foarte bine ca la 1 ianuarie 2007 aceste procese de modernizare si restructurare a functionarii statului de drept sa fi fost finalizate", a declarat Diaconescu.
El a mai spus ca "s-a generat birocratie si s-a generat coruptie".
"Este un proces care, in mod clar, merge impotriva agendei cetateanului. Ceva trebuie facut. Eficientizarea administrativa, descentralizarea, functionarea institutiilor statului cat mai aproape de cetatean reprezinta principalele teme pe care reorganizarea si implicit procesul ceva mai larg al schimbarii Constitutiei trebuie sa le aibe in vedere. In mod categoric, elemenetele care tin de agenda cetateanului pot fi duse mai departe de clasa politica din Romania. In mod clar aceste doua procese, foarte complicate, poate cele mai determinante decizii care s-au luat in Romania in ultimii 20 de ani, ne vor arata daca avem oameni de stat capabili sa consuca tara asa cum trebuie si sa modernizeze Romania", a mai spus liderul UNPR.
Premierul Emil Boc, dupa consultarile de la Cotroceni
Premierul Emil Boc a declarat, marti, dupa discutiile de la Cotroceni cu seful statului, ca in coalitie vor continua pana la inceputul saptamanii viitoate discutiile pe tema reorganizarii administrative, pentru a se lua o decizie.
"Am convenit la nivelul coalitiei ca pana luni sa continuam discutiile, pentru a lua o decizie in consecinta la inceputul saptamanii viitoare, pe diversele formule pe care le avem, in sensul continuarii discutiilor", a spus Boc, la finalul discutiilor.
El a mentionat ca PDL a precizat, la Cotroceni, ca sustine modificarea Constitutiei, precum si reorganizarea administratiei tarii.
Emil Boc sustine modificarea Constitutiei si a legii in sensul ca in cazul unor condamnari pentru infractiuni grave statul sa poata recurge la o confiscare a averilor.
Boc a spus ca actuala Constitutie constituie o bariera pentru confiscarea averilor in cazul unor condamnari pentru infractiuni deosebit de grave, cum ar fi traficul de droguri.
"Acum faci un an, doi, trei inchisoare pentru trafic de droguri sau alte infractiuni si mai grave, dar ramai cu averea intacta", a spus Boc.
El a mentionat ca Romania este singura tara din UE care nu si-a modificat legislatia in spiritul Directivei CE, inclusiv Bulgaria modificand prevederile legate de caracterul licit al averii.
Cat despre reorganizarea administrativ-teritoriala, Emil Boc a declarat ca aceasta "trebuie facuta" pentru a atrage mai multe fonduri si nu reprezinta niciun fel de cheltuiala in plua pentru cetatean. Actele isi pastreaza valabilitatea pana in momentul in care acestea trebuie schimbate prin lege.
Emil Boc a comentat si declaratiile liderilor USL Crin Antonescu si Victor Ponta, spunand ca "e usor sa critici cand ai doar solutii populiste".
"Am vazut astazi si declaratiile domnilor Antonescu si Ponta. Cu cata nonsalanta privesc aceste aspecte fara niciun fel de analiza reala. E usor sa critici cand aid oar solutii populiste – sa creasca salarii, pensii, sa marim devficite… Intrebarea este ca acesi bani trebuie sa-I aduci de undeva. Dupa ce ca in 2008 au facut ceea ce au facut, iar noi timp de doi ani de zile a trebuit sa curatim finantele tarii, sa ajustam cheltuielilebugetare si sa ajungem la o stabilitate macroeconomica. Acum invitatia lui Antonescu si Ponta e din nou la deficite bugetare mari, la cheltuieli nejustificate, ca din nou tara sa ajunga in pragul colapsului, cum au lasat-o in 2008", a spus Boc.
Premierul a mentionat ca deficitul de maxim 3% si indatorarea publica de maxim 60% din PIB vor fi doua conditii sanatoase introduse in Constitutie pentru ca niciodata politicienii sa nu mai faca ce au facut in 2008 – "sa pape banii din vanzarea BCR, sa duca pomeni electorale pentru a castiga alegerile, dupa care sa lase tara nepregatita, in pragul crizei economice, dupa care populatia sa fie nevoita sa suporte".
Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marti, la finalul consultarilor de la Cotroceni, ca reorganizarea administrativ-teritoriala nu va presupune niciun cost suplimentar pentru oameni, iar acestia nu vor trebui sa se deplaseze la alte institutii.
Boc a spus ca reorganizarea administrativ-teritoriala se impune pentru ca noile structuri sa atraga sume mai mari din fondurile europene, sa dezvolte politici coerente si pentru ca, astfel, cheltuielile statului cu aparatul bugetar vor fi reduse.
El a subliniat ca reorganizarea nu presupune niciun cost suplimentar pentru cetateni, intrucat niciun fel de act de identitate nu va trebui schimbat decat la expirare. Boc a spus ca reorganizarea nu va presupune nici deplasari pe distante mai mari din partea populatiei pentru obtinerea actelor sau avizelor.
"Nu se va face niciun kilometru in plus, pentru ca vor circula hartiile, nu oamenii", a mentionat el.
Presedintele PDL a precizat ca, in cazul reorganizarii, in fiecare resedinta a actualelor judete vor fi pastrate oficii ale principalelor servicii – pensii, sanatate, invatamant – care vor avea insa dimensiuni reduse.
De asemenea, Boc a afirmat ca actualele centre de eliberare a actelor de identitate sau a centrelor APIA, fiecare in numar de 410, vor functiona si dupa reorganizare, astfel ca populatia nu va fi nevoita la deplasari sau costuri suplimentare.
Declaratiile premierului Emil Boc la inceputul discutiilor cu Traian Basescu
Presedintele PDL, Emil Boc, a reafirmat, marti, in cadrul consultarilor de la Cotroceni, ca Guvernul si PDL sustin ambele procese de reforma, respectiv revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei.
"Guvernul, in parteneriat cu Presedintia, in acesti ani si-a asumat greutatile procesului de reformare a statului si de a reusi sa mentina Romania intr-o stabilitate macroeconomica. Am reusit acest lucru cu greutatile aferente proceselor de reforma", a spus Boc la inceputul consultarilor.
El a mai spus ca acest proces de reformare a statului nu poate fi finalizat fara "inca cel putin doua reforme care ar aseza Romania pe un temei sigur in viitor - reforma Constitutiei, initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului si de procesul de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii".
"Aceste doua reforme nu au un scop politicianist, de a obtine avantaje politice, e vorba de a duce pana la capat un proces de reforma a statului in beneficiul cetatenilor romani. De aceea, Guvernul si-a asumat aceasta sustinere, iar PDL, in forul de decizie, a stabilit atat sustinerea procesului de revizuire a Constitutiei, cat si acela de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii. Spun asta in contextul in care, daca am fi urmat ceea ce azi liderii opozitiei sustin, Romania ar fi ajuns la un deficit de minus 14%. In contextul crizei economice, va dati seama ce ar fi insemnat acest lucru", a mai spus Boc.
El a sustinut ca iesirea din recesiune este o prima etapa spre iesirea din criza si ca Romania are stabilitate macroeconomica si pregatirea bugetului anului 2012 pe un deficit de 3%.
"Asta evident ca inseamna responsabilitate in raport cu interesele tarii, nu responsabilitate in raport cu interesele unor politicieni. De aceea, Guvernul ramane angajat si PDL in sustinerea ambelor procese de reforma in coordonatele pe care le vom discuta in continuare", a mai spus presedintele PDL.
Seful statului le-a multumit apoi jurnalistilor prezenti, care au fost invitati sa paraseasca sala in care au loc consultarile.
Traian Basescu a amintit, la inceputul intalnirii, ca a avut o prima runda de consultari pe tema revizurii Constitutiei si a reorganizarii teritoriale cu reprezentantii USL, mentionand ca nu va caracteriza la acest moment intrevederea. Dupa interventia premierului Emil Boc, dupa cateva minute, presa a fost invitata sa paraseasca sala.
Presedintele Basescu a precizat ca intalnirea anterioara cu liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta a fost publica in intregime la solicitarea acestora.
La intalnirea de la Palatul Cotroceni participa, din partea PDL, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, Elena Udrea, Ioan Oltean.
Intre reprezentantii UNPR se numara Gabriel Oprea, Marian Sarbu, Cristian Diaconescu, Neculai Ontanu, intre cei ai UDMR Kelemen Hunor si Marko Bela, iar intre parlamentarii minoritatilor nationale Varujan Pambuccian.