Constitutia lui Traian Basescu este ... neconstitutionala. O spun chiar judecatorii CC

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constitutionala a anuntat astazi ca anumite prevederi din proiectul Legii de revizuire a Constitutiei, trimis de presedintele Traian Basescu, sunt neconstitutionale. VEZI in text care sunt prevederile neacceptate de judecatori.

Acest proiect de revizuire a Constitutiei a fost trimis judecatorilor Curtii, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale, chiar de catre Traian Basescu.

In urma analizarii eventualelor incalcari ale drepturilor fundamentale, judecatorii constitutionali au stabilit, printre altele, ca sunt neconstitutionale prevederile referitoare la eliminarea prezumtiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentara si ministeriala si prevederea referitoare la componenta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Asociatia Magistratilor din Romania afirma ca prezumtia caracterului licit al dobandirii bunurilor este un efect logic si un corolar al prezumtiei de nevinovatie, consacrata tot printr-o norma de rang constitutional. Asadar, modificarea preconizata relativizeaza prezumtia de nevinovatie si o goleste de continut, relativizand in acelasi timp si principiul constitutional al garantarii dreptului de proprietate privata, ca drept fundamental.

Basescu: Alegerile din 2012 sa se desfasoare dupa noua Constitutie

Citește și
Victor Ponta si Crin Antonescu
PSD si PNL il ameninta iar pe Basescu cu suspendarea
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Componenta CSM, cu probleme

Judecatorii constitutionali au considerat ca sunt incalcate drepturi fundamentale in ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, deoarece proiectul de revizuire a Constitutiei prevede ca in CSM sa fie alesi mai multi reprezentanti ai societatii civile si ca presedintele Consiliului poate proveni din randul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecator sau procuror la conducerea CSM incalca drepturi constitutionale, in opinia CC.

 AMR mai spune ca propunerea unui numar atat de mare din randul societatii civile (sase fata de doi, cat prevede actuala reglementare constitutionala-n.r.) in structura Consiliului Superior al Magistraturii reprezinta o diformitate de reglementare in privinta puterii judecatoresti, din moment ce nicio alta putere in stat nu include in structura ei reprezentanti ai societatii civile, ci ele se conduc autonom, organele lor de conducere fiind selectate din randul propriilor membri, iar raporturile cu celelalte puteri includ reguli constitutionale exprese.

Presedintele Traian Basescu a transmis, in 9 iunie, Curtii Constitutionale proiectul legii de revizuire a Constitutiei, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis impreuna cu avizul Consiliului Legislativ, a anuntat Presedintia, intr-un comunicat de presa.

Basescu: 2011 ma obliga sa promovez proiectul de revizuire a Constitutiei

Administratia prezidentiala a mai precizat ca, proiectul de revizuire insotit de avizul Cosiliului Legislativ si de decizia Curtii Constitutionale va fi inaintat Parlamentului, in vederea dezbaterii si adoptarii lui.

 De asemenea, presedintele Traian Basescu a adresat formatiunilor parlamentare invitatia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea teritoriala si revizuirea Constitutiei, USL fiind invitata de la ora 14.00, iar reprezentantii coalitiei de la ora 16.00.

In discutiile legate de revizuirea Constitutiei, presedintele Basescu s-a declarat in favoarea mentinerii imunitatii pentru seful statului. El a explicat ca acesta trebuie sa se bucure de stabilitate si este bine sa nu fie hartuit prin instante.

Intrebat, in conferinta in care a prezentat modificarile Constitutiei, despre raspunderea presedintelui in fata legii, in probleme penale, in perioada mandatului, Traian Basescu a raspuns: "Presedintele are imunitate in perioada mandatului".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Basescu vrea imunitate pentru seful statului.
Basescu vrea imunitate pentru seful statului. "Pentru ca trebuie sa ramana un pilon de stabilitate"

In discutiile legate de revizuirea Constitutiei, presedintele Traian Basescu s-a declarat in favoarea mentinerii imunitatii pentru seful statului. El a explicat ca acesta trebuie sa se bucure de stabilitate si este bine sa nu fie hartuit prin instante.

PSD si PNL il ameninta iar pe Basescu cu suspendarea
PSD si PNL il ameninta iar pe Basescu cu suspendarea

Cei din opozitie au gasit si pretextul. Potrivit lor, Traian Basescu ar fi incalcat Constitutia, prin amestecul in treburile interne ale partidului de guvernamant.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.