Constitutia lui Traian Basescu este ... neconstitutionala. O spun chiar judecatorii CC

Dată publicare: 17-06-2011 17:01
Dată actualizare: 19-08-2012 07:16


Curtea Constitutionala a anuntat astazi ca anumite prevederi din proiectul Legii de revizuire a Constitutiei, trimis de presedintele Traian Basescu, sunt neconstitutionale. VEZI in text care sunt prevederile neacceptate de judecatori.

Acest proiect de revizuire a Constitutiei a fost trimis judecatorilor Curtii, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale, chiar de catre Traian Basescu.

In urma analizarii eventualelor incalcari ale drepturilor fundamentale, judecatorii constitutionali au stabilit, printre altele, ca sunt neconstitutionale prevederile referitoare la eliminarea prezumtiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentara si ministeriala si prevederea referitoare la componenta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Asociatia Magistratilor din Romania afirma ca prezumtia caracterului licit al dobandirii bunurilor este un efect logic si un corolar al prezumtiei de nevinovatie, consacrata tot printr-o norma de rang constitutional. Asadar, modificarea preconizata relativizeaza prezumtia de nevinovatie si o goleste de continut, relativizand in acelasi timp si principiul constitutional al garantarii dreptului de proprietate privata, ca drept fundamental.

Basescu: Alegerile din 2012 sa se desfasoare dupa noua Constitutie

Componenta CSM, cu probleme

Judecatorii constitutionali au considerat ca sunt incalcate drepturi fundamentale in ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, deoarece proiectul de revizuire a Constitutiei prevede ca in CSM sa fie alesi mai multi reprezentanti ai societatii civile si ca presedintele Consiliului poate proveni din randul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecator sau procuror la conducerea CSM incalca drepturi constitutionale, in opinia CC.

 AMR mai spune ca propunerea unui numar atat de mare din randul societatii civile (sase fata de doi, cat prevede actuala reglementare constitutionala-n.r.) in structura Consiliului Superior al Magistraturii reprezinta o diformitate de reglementare in privinta puterii judecatoresti, din moment ce nicio alta putere in stat nu include in structura ei reprezentanti ai societatii civile, ci ele se conduc autonom, organele lor de conducere fiind selectate din randul propriilor membri, iar raporturile cu celelalte puteri includ reguli constitutionale exprese.

Presedintele Traian Basescu a transmis, in 9 iunie, Curtii Constitutionale proiectul legii de revizuire a Constitutiei, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis impreuna cu avizul Consiliului Legislativ, a anuntat Presedintia, intr-un comunicat de presa.

Basescu: 2011 ma obliga sa promovez proiectul de revizuire a Constitutiei

Administratia prezidentiala a mai precizat ca, proiectul de revizuire insotit de avizul Cosiliului Legislativ si de decizia Curtii Constitutionale va fi inaintat Parlamentului, in vederea dezbaterii si adoptarii lui.

 De asemenea, presedintele Traian Basescu a adresat formatiunilor parlamentare invitatia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea teritoriala si revizuirea Constitutiei, USL fiind invitata de la ora 14.00, iar reprezentantii coalitiei de la ora 16.00.

In discutiile legate de revizuirea Constitutiei, presedintele Basescu s-a declarat in favoarea mentinerii imunitatii pentru seful statului. El a explicat ca acesta trebuie sa se bucure de stabilitate si este bine sa nu fie hartuit prin instante.

Intrebat, in conferinta in care a prezentat modificarile Constitutiei, despre raspunderea presedintelui in fata legii, in probleme penale, in perioada mandatului, Traian Basescu a raspuns: "Presedintele are imunitate in perioada mandatului".


VIDEO PROTVPLUS.RO