Basescu i-a convins pe primarii de sectoare. Referendumul de pe 26 iunie se va anula

Ultima actualizare: 03-05-2012 20:11

Vizita surpriza a lui Traian Basescu la Primaria Capitalei nu a ramas fara efecte. Dupa plecarea sefului statului, primarii de sectoare au anuntat ca presedintele Romaniei le-a propus sa renunte la referendumul din 26 iunie.

Presedintele Traian Basescu a convocat astazi o intalnire la Primaria Capitalei cu edilul-sef si cu ceilalti primari de sectoare, pentru a discuta despre referendumul care va avea loc pe 26 iunie.

La sosire, Traian Basescu a spus ca nu trebuie discreditata ideea acestui referendum. "Nu trebuie discreditata ideea referendumului. Am venit sa vad care este finalitatea", a declarat presei seful statului.

Apoi, presedintele le-a explicat edililor lipsa de finalitate juridica a referendumului local, care ar duce la riscul ca atunci cand se va dori consultarea bucurestenilor pe probleme reale, acestia sa nu vina la vot.

"Presedintele Traian Basescu a explicat primarilor prezenti lipsa de finalitate juridica a referendumului local ce urma sa aiba loc in data de 26 iunie, precum si riscul ca prin organizarea unor astfel de consultari publice fara consecinte juridice, institutia referendumului sa se decredibilizeze in fata populatiei. Exista, de asemenea, riscul ca in momentul in care se va dori consultarea bucurestenilor, iar rezultatul sa aiba in mod real consecinte juridice, populatia sa nu se mai prezinte la urne", a precizat Prefectura Capitalei, intr-un comunicat.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a participat si el la intalnirea convocata de Traian Basescu, cu primarul general si primarii de sector, pe tema referendumului local din 26 iunie.

"In urma opiniilor exprimate de presedintele Romaniei, factorii politici decidenti de la nivelul Capitalei au hotarat, in unanimitate, abrogarea Hotararii Consiliului General prin care s-au stabilit data si temele referendumului de la sfarsitul lunii iunie", se mai arata in comunicat. Referendumul va fi organizat la o data ulterioara si va avea ca subiecte dezvoltarea zonei metropolitane Bucuresti – Ilfov, iar opinia exprimata de bucuresteni in acest sens va fi obligatorie pentru legislativ.

De altfel, si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat, la sosirea la Primaria Capitalei, ca, in opinia sa, prezenta la referendum va fi foarte slaba si ca se vor cheltui banii degeaba.

Intalnirea s-a incheiat dupa aproximativ o ora, iar seful statului nu a facut declaratii la plecarea de la sediul Primariei Capitalei. Potrivit unui comunicat al PMB, aceasta sedinta a avut loc la solicitarea sefului statului.

Pe 26 iunie, bucurestenii sunt asteptati la referendum. Ei trebuie sa raspunda la doua intrebari. Prima: daca isi doresc sau nu 7 administratii controlate de 217 consilieri alesi pe liste de partid. A doua se refera la consilierii generali, care ar putea fi desemnati prin vot uninominal ca primarii de sector.

Consilierii generali au votat, in 23 mai, proiectele de hotarare privind organizarea referendumului pentru Legea Capitalei in 26 iunie, cu cele doua intrebari propuse de PDL, bugetul alocat fiind de zece milioane de lei.

USL propusese doua intrebari, respectiv "Sunteti de acord ca primarul general sa fie ales de CGMB?" si "Sunteti de acord cu desfiintarea consiliilor locale de sector?". Acest amendament a fost respins. In 19 mai, presedintele Traian Basescu a declarat, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", ca nu este nevoie de realizarea unui referendum in Bucuresti, precizand ca s-a exagerat si ca Parlamentul este cel care decide daca se desfiinteaza sectoarele Capitalei.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO