USL vrea alegeri anticipate. Basescu catre Antonescu: M-am obisnuit cu suficienta dumneavoastra

21-06-2011 10:02

Liderii USL s-au contrazis cu presedintele Traian Basescu pe tema reorganizarii judetelor, dar si din cauza revizuirii Constitutiei. Cei doi lideri din opozitie au cerut alegeri anticipate la sfarsitul acestui an si au propus un guvern tehnocrat.

La intalnirea cu seful statului, din delegatia USL au facut parte doar Victor Ponta si Crin Antonescu, chiar daca, initial, conducerea Uniunii a anuntat ca vor fi 15 oameni. De asemenea, din delegatie a lipsit presedintele PC, Daniel Constantin, desi conservatorii fac parte din USL.

Sinteza discutiei dintre Crin Antonescu, Victor Ponta si Traian Basescu:

-► Traian Basescu: "Avizul Curtii constitutionale va sosi in cursul zilei de maine, din promisiunile pe care le am de la Curte, si voi transmite imediat proiectul de revizuire a Constitutiei la Parlament. Vreau sa stiti ca sunt hotarat sa nu renunt la problema legata de prezumtia automata ca averile sunt licite, cu atat mai mult cu cat o astfel de prevedere contravine deciziilor UE, deciziei din 2005 prin care se stabileste un regim de confiscare rapida a averilor ilicite, sigur, cu binecuvantarea justitiei".

 -► Presedintele Traian Basescu le-a propus liderilor USL realizarea unui "compromis", precizand ca cere sprijinul opozitiei pentru revizuirea Constitutiei si pentru reorganizarea administrativ-teritoriale a tarii. "Nu mai putem sa mergem pe ideea: hai sa amanam pentru un an, pentru doi", a spus Traian Basescu.

-► Presedintele Traian Basescu: "De ce am considerat ca trebuie discutat si cu opozitia? Pentru ca am observat multe puncte comune anuntate si am crezut ca este locul unui compromis, plecand de la faptul ca sunt si cateva lucruri asupra carora nu se pot face compromisuri, ca spre exemplu votul legat de numarul de parlamentari. Insa am observat ca ati prezentat un program care vizeaza crearea celor opt regiuni, practic a opt judete conform actualei Constitutii, si am observat ca sunteti de acord cu numarul de 300, ceea ce lasa loc compromisului, cu atat mai mult cu cat pe pe fondul reorganizarii administrative ideea dumneavoastra de reprezentare a teritoriului intr-o Camera separata mi se pare rezonabila atat timp cat se respecta numarul de 300 de parlamentari pentru care populatia a dat un vot".

 -► Presedintele Traian Basescu: "Nu fuge nimeni de referendum, sunt un pasionat al referendumurilor organizate corect. Orice propunere de vulnerabilizare a stabilitatii politice este exclusa. Mi se pare ca impingerea clasei politice in campanie va strica echilibrele obtinute cu costuri uriase. Eu va propun sa nu impiedicati procesul de reformare a tarii. Alegerile anticipate inseamna intrarea in criza politica. Solicit sprijinul opozitiei in miscarea proiectelor de revizuire a Constitutiei si de reorganizare."

-► Presedintele Traian Basescu: "Vom incerca sa anticipam care vor fi efectele deprecierii situatiei unor state din zona euro asupra Romaniei."

-► Presedintele Traian Basescu: "Comunitatile nu mai sunt puse in valoare acum. Prin organizarea in 8 judete mari procesul de descentralizare ar fi mult mai profund si real."

 -► Crin Antonescu: "Am venit aici pentru ca si noi consideram ca situatia tarii este foarte grava. Cunoasteti raspunsurile noastre si ele sunt legate de revizuirea Consitutiei. Parlamentarii nostri vor aborda acest subiect in Parlamentul urmator. Asta inseamna o amanare, dar este un spor de legitimitate, mai bun decat o graba."

-► Crin Antonescu: "In privinta reorganizarii, cunoasteti de asemenea, punctul nostru de vedere. Nu vorbim si nu vom face si nu vom vota desfiintarea judetelor. Si nu acceptam sa o discutam sau sa o votam in functie de interese. Dvs. ca initiator al acestei teme trebuie sa va opriti, pentru ca are consecinte foarte grave, nefaste. Nu acceptam nici varianta cu 16 judete in loc de 8, si nici sa apara pe harta conturul tragic al dictatului de la Viena."

-► Crin Antonescu: "Venim cu o serie de propuneri,  pe care le punem in fata dumneavoastra ca sef al statului si nu ca presedinte al PDL."

 -► Crin Antonescu: "Cu judetele, pana la urma nu are rost sa intram in detalii. Dumneavoastra, intr-o seara, ati trecut pe la Guvern, ati gasit acolo 7-8 amici si le-ati spus cate judete, cum, ce fel. Insuficient pentru noi. Atunci raspunsul punctual este: «Stop». Deci, noi nu votam nicio formula, hotarata de o singura persoana in doua saptamani, de reorganizare administrativa".

-► Presedintele Traian Basescu: "Domnule Antonescu, cred ca faceti erori mari, dar m-am obisnuit cu suficienta dumneavoastra sa faceti afirmatii de genul: «o singura persoana». Nu, sunt oameni care gandesc. Sa nu va imaginati ca monopolul gandurilor inteligente este numai la dumneavoastra".

Conform programului, reprezentantii USL au fost invitati la Palatul Cotroceni de la ora 14.00, iar PDL, UDMR, UNPR si minoritatile (coalitia guvernamentala), de la ora 16.00. In invitatie, presedintele a precizat ca fiecare delegatie poate avea cinci reprezentanti.

Conducerea USL a anuntat luni ca, la intalnirea de astazi, ii va transmite presedintelui Traian Basescu pozitia sa referitoare la revizuirea Constitutiei, care ar trebui aplicata abia in Legislativul viitor. De asemenea, USL considera ca desfiintarea actualelor judete este inacceptabila.

De asemenea, UDMR s-a pronuntat deja impotriva actualului proiect de reorganizare a tarii, propus de PDL, amenintand cu iesirea de la guvernare, daca proiectul Uniunii nu va fi luat in seama. Liderul Kelemen Hunor a declarat ca nu exclude posibilitatea ca oamenii sa iasa in strada.

 Nu in ultimul rand, Victor Ponta a anuntat ca USL se va prezenta la Cotroceni cu 15 reprezentanti, cate cinci pentru fiecare partid component.

In schimb, PDL a anuntat prin purtatorul sau de cuvant, Sever Voinescu, ca asteapta motivatia Curtii Constitutionale pe tema revizuirii Constitutiei, pentru a vedea ce puncte pot fi reformulate si reajustate pentru a se ridica la exigentele Curtii.

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca sunt neconstitutionale anumite prevederi din proiectul legii de revizuire a Constitutiei trimis de seful statului.


VIDEO PROTVPLUS.RO