Solutia de pace a lui Ponta agita apele in USL. Criza le-ar putea aduce conservatorilor un loc la masa vicepremierilor

×
Codul embed a fost copiat

Coalitia aflata la guvernare risca sa se rupa din cauza neintelegerilor dintre Victor Ponta si Crin Antonescu. Liderii Uniunii Social Liberale nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la restructurarea Cabinetului Ponta.

Ponta a anuntat ca Antonescu refuza propunerea ca ministrul Agriculturii sa devina si vicepremier. Liderul liberal a refuzat sa participe la conferinta de presa in care Victor Ponta a anuntat esecul negocierilor, iar in PNL se vorbeste tot mai insistent despre iesirea de la guvernare.

Dupa mai bine de doua ore de negocieri cu Crin Antonescu, premierul a anuntat singur esecul discutiilor. Crin Antonescu a refuzat sa vina la conferinta de presa organizata de liderul PSD. Marul discordiei a fost, de data aceasta, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, care ar urma sa devina si vicepremier, la propunerea lui Ponta.

Potrivit unor surse liberale, Crin Antonescu a refuzat aceasta propunere. Asta in conditiile in care premierul a acceptat toate propunerile de schimbari ale unor ministri de la PNL, inclusiv instalarea lui Klaus Iohannis ca vicepremier.

Numai ca, in formula prezentata de premier, Iohannis ar fi vicepremier pe probleme economice, dar si ministru de Interne in coordonarea directa a vice-prim-ministrului pe probleme de securitate, Gabriel Oprea.

Citește și
Victor Ponta, Klaus Iohannis
Razboiul nervilor la Vila Lac. Ponta il accepta pe Iohannis la MAI, dar vrea sa discute in USL despre functia de vicepremier
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Tin mult la ideea de USL. Nu vreau sa semanam cu Alianta D.A. sau CDR", a spus Ponta.

Potrivit acelorasi surse, Crin Antonescu ar fi spus ca nu are ce negocia in legatura cu instalarea lui Daniel Constantin ca vicepremier. In aceste conditii, daca premierul insista cu formula guvernamentala prezentata marti, coalitia guvernamentala s-ar putea destrama, iar PNL ar trece in opozitie.

Imediat dupa discutiile din USL soldate cu un nou esec, Crin Antonescu a venit la sediul USL pentru a cauta solutii.

Surse din partid sustin ca liderul PNL este dispus la continuarea negocierilor, insa doar cu conditia ca Victor Ponta sa renunte la ideea de a numi un vicepremier din partea Partidului Conservator.

Supararea lui Antonescu pe conservatori vine dupa ce PNL si PC au constituit o alianta, pentru ca mai apoi ministrul Daniel Constantin si partidul pe care il conduce sa bata palma cu PSD, alaturi de care va candida la alegerile europarlamentare.

In schimb, am aflat chiar de la Victor Ponta ca nu se opune niciunei nominalizari facute saptamana trecuta de PNL pentru patru ministere. Mai mult, Ponta a anuntat ca este de acord ca Iohannis sa fie vicepremier pe probleme economice si sa conduca, in acelasi timp si Ministerul de Interne.

Asistam, deocamdata la un blocaj total in interiorul coalitiei guvernamentale, iar declaratiile celor doi lideri USL din ultima vreme o confirma.

Crin Antonescu si Victor Ponta, in dezacord total

In ultimele 24 de ore, Victor Ponta si Crin Antonescu s-au comportat ca aprigi adversari politici, nicidecum aliati la Guvernare.

Nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru functia de vicepremier in Cabinetul Ponta a fost criticata dur de premier.

"Domnul Antonescu nu stie cum functioneaza un guvern, de aceea de altfel a si propus, vineri, sa fie vicepremier si ministru de Interne (Klaus Iohannis - n.r.) nestiind ca trebuie, de fapt, sa mergi in Parlament pentru vot", a spus Ponta, potrivit Mediafax, care citeaza un post de televiziune.

Raspunsul liderului PNL a fost si mai taios, comparandu-l pe premier cu un chelner.

"Nu eu, a doua zi dupa o victorie coplesitoare, m-am dus sa inchei pact cu Traian Basescu. Nu eu, a doua zi dupa ce sapte milioane jumatate de romani au votat intr-un fel, m-am dus sa-mi dea Barroso lista de comenzi ca la chelneri", a spus Antonescu.

"De cand e prieten cu Basescu, are acelasi limbaj. Cred ca prima data cand il va intalni Antonescu pe Barroso, o sa-i transmita aceste lucruri si e suficient, eu nu intentionez sa ii raspund nici lui Basescu, nici lui Antonescu la acest gen de declaratii. Eu am foarte multa treaba, iar dansii au foarte mult timp", a fost replica lui Ponta.

Iritarea celor doua tabere vine in contextul in care negocierile pentru intrarea lui Klaus Iohannis in Guvern, ca mana dreapta a lui Victor Ponta s-au blocat. Surse parlamentare sustin ca PSD ar dori sa le ia liberalilor Ministerul de Interne, la sefia caruia premierul ar vrea sa il instaleze pe vicepremierul Gabriel Oprea.

"Daca vor sa dea liberalii (Internele - n.r.), acceptam. Nu am cerut pentru ca nu stiam ca vor sa dea. Daca ne dau cei de la PNL, primim cu placere. Nu trebuie neaparat sa dam ceva in schimb", a spus Ponta.

Iar ca argument, cei de la PSD vorbesc deja de o noua majoritate in Parlament, fara PNL. Noua alianta electorala infiintata ieri - Uniunea Social Democrata - are, in acest moment, 273 de parlamentari. Iar cu sprijinul UDMR si al minoritatilor nationale, Guvernul Ponta si-ar asigura o majoritate de 316 voturi din totalul celor 568 din Parlament.

Zvonurile scoaterii PNL-ului de la guvernare au fost comentate ironic de Antonescu.

"Este o alianta formata din aliati ai nostri. Nu ma deranjeaza, ca am cazul bun, daca nu imi pun ochelari de vedere", a spus Antonescu.

Esecul discutiei dintre Antonescu si Ponta este sinonim cu ruperea USL.

Sedinta USL s-a terminat fara o decizie finala

17:57 Liderii PNL se afla la aceasta ora in sedinta la sediul partidului, pentru a discuta despre propunerile facute de premierul Victor Ponta in reuniunea USL, unde nu s-a ajuns la un consens, au declarat pentru Mediafax surse din PNL.

La sediul PNL se afla la aceasta ora in discutii mai multi lideri ai partidului, intre care presedintele PNL, Crin Antonescu, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis si vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu.

Discutiile au in vedere propunerea facuta de Victor Ponta in ceea ce priveste instituirea unei noi functii de vicepremier pentru Partidul Conservator.

Declaratiile lui Victor Ponta, de la sediul USL, au fost transmise LIVE pe StirilePROTV.

"Am avut o discutie privind restructurarea Guvernului. Nu avem o decizie. A existat o propunere din partea mea ca premier ca Guvernul sa mearga in Parlament intr-o noua formula, care sa-l includa pe Iohannis ca ministru MAI si vicepremier si alti trei vicepremieri care sa reprezinte celelalte partide din USL. PNL, PSD, UNPR, PC.

Trebuie sa evitam pe viitor ca un partid din coalitia de guvernare sa se opuna deciziilor luate. Am propus ca inainte de sedinta de guvern, alaturi de cei patru vicepremieri, sa avem o discutie politica si ceea ce decidem sa fie sustinut. Nu a existat un consens in cadrul USL.

A ramas sa discutam in continuare pentru a gasi solutia cea mai buna", a spus Ponta

"Iohannis nu va fi subordonat nimanui, va avea coordonarea ministrilor PNL. Trebuie sa folosim acest prilej pentru a indeparta ce nu a functionat bine in acest Guvern. Nu poti daca esti la guvernare sa critici tot timpul deciziile guvernamentale.

Nu am vrut sa luam niciun portofoliu sau ministru de la PNL si nu am vrut sa dam niciun portofoliu. Nu se schimba raportul intre membrii guvernului reprezentand partide diverse.

Imediat ce avem un consens putem sa cerem Parlamentului un nou vot pe structura guvernamentala. Eu am propus ca toate cele patru partide sa fie reprezentate la nivel de vicepremier. Am considerat neproductiv discutiile in care guvernul adopta ceva iar apoi unul din cele patru partide sa spuna ca nu este de acord cu ce a hotarat guvernul", a adaugat premierul.

17:18 Reuniunea liderilor USL, de la Vila Lac 1, s-a incheiat dupa aproximativ doua ore, fiind asteptate in scurt timp declaratii la sediul Uniunii.

Iohannis a dat asigurari ca va pleca de la Primaria Sibiu, daca va fi numit in Guvern

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marti, ca USL "se poate rupe" daca negocierile privind preluarea unui post de vicepremier si a portofoliului de la Interne "merg prost" si nu se va mai realiza remanierea.

Totodata, Iohannis a dat asigurari ca, daca va fi numit in Guvern, va demisiona de la Primarie cu cinci minute inainte de a depune juramantul de investitura. El a mai precizat ca negocierile din USL pentru schimbarile din Guvern incep la ora 14.30 si "nu vor fi nici simple, nici scurte".

Iohannis a afirmat ca discutiile despre noua constructie politica - USD - "ingreuneaza dialogul". "Daca negocierile vor merge bine si ne intelegem, o sa trecem si peste acel semnal dat de USD. Voi merge la minister si o sa indeplinesc conditiile cerute de lege. In momentul acesta, calea este clara, dar are doua solutii care depind in mica masura de optiunea mea privata. Depind de cum merg negocierile in USL", a spus Iohannis.

Intrebat ce l-ar putea face sa renunte la ideea de a prelua cele doua functii, Iohannis a raspuns: "Sa nu ne intelegem la negocieri si sa nu se realizeze remanierea". Prim-vicepresedintele PNL a precizat ca nu accepta cele doua posturi din lipsa de activitate, "asa cum au inteles chiar si unii oameni politici", ci pentru ca asa s-a decis in PNL.

"Eu nu merg la Bucuresti pentru ca nu am ce face aici. Am cel mai bun job si-mi place cel mai mult. Eu merg acolo pentru ca asa s-a hotarat in PNL. S-a hotarat sa merg pentru ministru de Interne si vicepremier. Eu nu discut despre altceva, nu discut alta configuratie", a spus Iohannis. El a precizat ca, "in varianta optimala", calendarul urmatoarelor zile ar putea fi acesta: "Azi (marti - n.r.) negocieri, maine mers in Parlament, poimaine introducerea in functie. Eventuala demisie apare cu cinci minute inainte de depunerea juramantului".

Intrebat daca negocierile s-ar putea prelungi, Iohannis a afirmat ca, cu cat acestea vor fi mai lungi, vor scadea sansele de realizare a proiectului. "Sansele scad exponential daca nu terminam astazi. sansele unei reusite pe aceasta negociere scad. in situatia optimala, situatia ar trebui rezolvata saptamana asta, in cel mai rau caz saptamana viitoare. Daca va fi dupa saptamana viitoare, nu va mai fi", a spus Iohannis.

Intrebat daca USL s-ar putea rupe daca negocierile actuale esueaza, Iohannis a raspuns: "Daca negocierile merg prost, se poate".

Victor Ponta a promis ca il va sustine pe Iohannis

Prezent la un forum care a avut loc marti dimineata la Palatul Parlamentului, premierul Victor Ponta a fost intrebat de jurnalisti daca sustine nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru functia de vicepremier. "Categoric da, il voi sustine si pentru functia de vicepremier, altfel nu am merge in Parlament. Eu cred ca e un lucru bun sa fie vicepremier, insa mergand in Parlament acest lucru presupune o schimbare. Pentru ca un ministru de Interne sa fie si vicepremier trebuie sa mergem in Parlament." a spus premierul.

La randul sau, presedintele PNL Crin Antonescu a declarat marti dimineata, inainte de inceperea sedintei liderilor USL, ca se incearca gasirea unei solutii amiabile pentru rezolvarea situatiei Iohannis: "Nimeni nu cauta un motiv de scandal in aceste discutii, ci o forumula eficienta de rezolvare."

Luni, presedintele PSD a declarat ca USL va redesena in sedinta programata pentru marti atributiile vicepremierilor, ca urmare a propunerii PNL de nominalizare a lui Klaus Iohannis in functia de vicepremier, dupa demisia lui Daniel Chitoiu.

Victor Ponta a precizat insa ca PSD nu va opera modificari in structura Guvernului si ca Dan Nica va fi singurul social-democrat care va parasi Executivul. Intrebat daca se redeseneaza atributiile vicepremierilor in sedinta USL de marti, Ponta a precizat: "Da, e o solutie. Asta discutam maine".

El a spus ca PSD nu va face schimbari de persoane in Guvern. "PSD nu face modificari de oameni la ministere, singurul care va pleca va fi Dan Nica, va candida la PE, dar nu pleaca chiar acum, ci probabil inanite de campanie", a spus Ponta.

  De asemenea, a precizat ca Gabriel Oprea nu va fi retras din functia de vicepremier. "Nu-l retragem pe Gabriel Oprea. Cum sa-l retragem, de ce sa-l retragem?", a spus Ponta.

Premierul a mai fost intrebat de un jurnalist care au fost termenii discutiilor de luni din USL, avand in vedere ca nu s-a inteles acest lucru din declaratiile facute de Klaus Iohannis. Ponta a replicat: "Am urmarit si eu declaratiile domnului Iohannis si a explicat in modul cel mai clar si mai concret si mai evident ce se intampla si chiar vreau sa-i multumesc pentru modul extrem de corect si clar in care a prezentat discutiile pe care le-am avut azi".

"Ce nu s-a inteles? Ca eu cred ca toti am inteles ce a zis si sustin suta la suta tot ce a prezentat domnia sa", a spus Ponta.

El a precizat ca marti se va discuta despre structura Guvernului. "Maine asta discutam, pentru ca nu se poate, in baza hotararii 45 din 2012 a Parlamentului - functia de viceprim-ministru e legata de cea de ministru de Finante, ori in momentul in care se leaga de cea de ministru de Interne, trebuie o noua hotarare a Parlamentului", a spus Ponta, luni. El a aratat ca se va merge in fata Parlamentului pentru a se vedea ce se poate imbunatati in functionarea Guvernului.

"Ideea nu e sa mergem in fata Parlamentului doar ca sa trecem functia de viceprim-ministru de la Finante la Interne, ci sa vedem ceea ce putem sa imbunatatim in activitatea Guvernului. Se implinesc aproape doi ani de cand activam si cu aceasta ocazie vii si ceri sprijin pentru ceeea ceea ce e nevoie - sa imbunatatesti partea de functionare", a spus Ponta.

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a anuntat ca in intalnirea de marti a USL toate partidele din Uniune vor veni cu propunerile pe care le doresc de modificare a structurii Guvernului, dupa care se va merge in Parlament. "Lucrurile par simple la prima vedere. In realitate, e o birocratie destul de complicata", a spus Iohannis.

El a mentionat ca in intalnirea USL de luni s-a discutat despre faptul ca, din acest motiv, este un "moment potrivit pentru a discuta modificari pe care si alte partide le doresc".

"(In intalnirea de astazi - n.r.) nu am ajuns la o concluzie, pentru ca nu ne-am propus asta. O alta intalnire va avea loc maine, la care vine toata lumea pregatita cu propunerile pe care vrea sa le faca", a precizat Iohannis.

El a mai spus ca, dupa ce se ajunge la un acord in USL, se va merge in Parlament pentru validare.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Klaus Iohannis pierde fotoliul de primar daca este primit in Guvern. Ce surpriza pregateste PSD celor de la PNL
Klaus Iohannis pierde fotoliul de primar daca este primit in Guvern. Ce surpriza pregateste PSD celor de la PNL

Pentru a-l primi pe Klaus Iohannis la masa Guvernului, cabinetul lui Victor Ponta va cere din nou un vot de incredere Parlamentului.

Razboiul nervilor la Vila Lac. Ponta il accepta pe Iohannis la MAI, dar vrea sa discute in USL despre functia de vicepremier
Razboiul nervilor la Vila Lac. Ponta il accepta pe Iohannis la MAI, dar vrea sa discute in USL despre functia de vicepremier

Liderii USL s-au intalnit la Vila Lac 1 pentru a discuta despre propunerile PNL pentru posturile de ministru, dar si despre functia de vicepremier solicitata pentru Klaus Iohannis.

Ponta:
Ponta: "Iohannis ar fi un castig pentru Guvern". Prima reactie a premierului dupa ce PNL a propus patru noi ministri

De la Soci, premierul a transmis ca a vazut propunerile colegilor de la PNL si vor discuta detaliile tehnice in tara.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.