Klaus Iohannis pierde fotoliul de primar daca este primit in Guvern. Ce surpriza pregateste PSD celor de la PNL

×
Codul embed a fost copiat

Pentru a-l primi pe Klaus Iohannis la masa Guvernului, cabinetul lui Victor Ponta va cere din nou un vot de incredere Parlamentului.

Nominalizarea primarului din Sibiu in functia de vicepremier, in domeniul finantelor si sef la interne, presupune schimbarea structurii executivului, au decis luni liderii USL. Si nu-si fac griji in privinta votului, pentru ca au o majoritate de peste 70 la suta. Tot luni, Iohannis a aflat ca nu mai poate fi primar al Sibiului din momentul in care numirea lui ca ministru si vicepremier este certa.

Liderii PSD si PNL s-au intalnit pret de o ora la Vila Lac din Capitala. In centrul discutiilor a fost primarul Sibiului, Klaus Iohannis, propus de PNL vicepremier pe probleme economice si sef la Interne. Trebuie redesenata Organigrama Guvernului, au concluzionat liderii Uniunii.

Klaus Iohannis, prim vicepresedinte PNL: "Aceste lucruri par simple la prima vedere. In realitate, e o birocratie care trebuie parcursa".

Asa cum a fost stabilita in 2012, schema de functionare a Guvernului prevede clar ca functia de vicepremier in domeniul economic este detinuta de ministrul finantelor. Social-democratii si liberalii trebuie sa rescrie acum hotararea de guvern, astfel incat atributiile celor trei vicepremieri sa fie reimpartite. Se formeaza practic Guvernul Ponta 3.

Citește și
Klaus Iohannis
Ponta: "Iohannis ar fi un castig pentru Guvern". Prima reactie a premierului dupa ce PNL a propus patru noi ministri
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Klaus Iohannis, prim vicepresedinte PNL: "Am exclus din start sa fiu ministru al Finantelor, dar nu am exclus sa coordonez Finantele, ba chiar cred ca ar fi un lucru interesant".

Liberalii sustin ca nu au nicio problema ca ministrul Internelor sa coordoneze si probleme economice. Cat priveste portofoliul de interne, premierul Victor Ponta a vrut sa trimita chiar luni decretul de investire a lui Iohannis pentru a fi semnat de seful statului. Doar ca liberalul a avut o dorinta expresa.

Victor Ponta, prim ministru: "Domnul Iohannis mi-a spus ca vrea cand vine sa vina in functia de ministru de Interne, vicepremier, nu doar ministru de Interne si i-am respectat dorinta".

Dar inainte de a accepta nominalizarea lui Iohannis, Victor Ponta a cerut si un punct de vedere de la Agentia Nationala de Integritate. Primarul a spus vineri ca nu vrea sa renunte la fotoliul de edil. La solicitarea premierului, ANI a transmis, insa, clar ca orice ales local trebuie sa demisioneze din functie inainte sa devina membru al Guvernului.

Daca vineri parea determinat sa nu renunte la functia de primar al Sibiului, luni Klaus Iohannis si-a nuantat declaratiile. "Nu am de gand sa intru intr-o situatie discutabila", a spus el. Asta in conditiile in care foarte multi lideri PSD i-au cerut in ultimele zile sa aleaga intre functia de edil si statutul de membru al Guvernului.

Marti, liderii USL se vor intalni din nou si nu este exclus ca PSD sa le pregateasca liberalilor o surpriza. Potrivit unor surse parlamentare, social-democratii vor sa invoce principiul egalitatii numarului de portofolii PSD si PNL din Guvern. Mai exact, ar putea aduce in discutii sondaje potrivit carora scorul electoral al PSD este dublu in acest moment fata PNL. Ca atare, social-democratii ar putea sa ceara mai mult ministere.

Sinteza declaratiilor facute luni, 10 februarie, de Klaus Iohannis:

- Lucrurile par simple la prima vedere. In realitate, e o birocratie destul de complicata.

- Aceste chestiuni vor trebui parcurse in urmatoarele zile. Este clar ca daca una din partile implicate in guvernare doreste sa faca alte propuneri, este un moment potrivit pentru a discuta aceste modificari. Nu am ajuns la o concluzie astazi pentru ca nu ne-am propus acest lucru. Vom avea maine o intalnire la USL la care va veni toata lumea pregatita.

- Nu am neaparat nevoie de sfaturi decat daca le cer. Este clar, subliniez acest lucru, ca noi de la PNL nu vom merge nicaieri sa cerem o lege pentru un om si nici nu am eu, Klaus Iohannis, de gand sa intru intr-o situatie discutabila. Vreau sa reafirm determinarea mea de a adeveni vicepremier si ministru de Interne. Evident ca voi face toti pasii necesari pentru intrarea in legalitate.

- Acest pas imi apartine, il voi face atunci cand trebuie si il voi anunta.

- Nu exista institutia autosuspendarii din demnitatea de primar, ea exista din calitatea de membru de partuid, spre exemplu, dar in administratia publica nu exista autosuspendare.

- Sunt catevea chestiuni care trebuie lamurite dar nu sunt contraictorii, le vom discuta maine si sunt optimist in ce priveste concluzia.

- Nu se intra pe un guvern Ponta 3, dar se fac unele modificari. Vom vedea maine daca vine cineva cu astfel de solicitare sau nu.

- Primul ministru a avut o idee foarte bine, sa facem modificari printr-un mecanism de remaniere simpla. Aceasta idee a fost propusa pentru a face functional cat mai repede noul Guvern.

- In ce calitate a participat domnul Voiculescu la intalnirea de astazi? Habar n-am!

Luni, liderii PNL, in frunte cu Crin Antonescu, precum si presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, au avut o intalnire de urgenta la Vila Lac 1, unde au discutat despre situatia lui Klaus Iohannis.

Inaintea acestei intalniri, premierul Victor Ponta a declarat ca il propune, luni, pe Klaus Iohannis la conducerea Ministerului de Interne, dar ca problema functiei de vicepremier va fi discutata rapid in USL.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost desemnat vineri, de PNL, pentru functiile de vicepremier si ministru de Interne.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sambata ca a discutat cu premierul Victor Ponta inainte ca liberalii sa anunte public remanierea mai multor ministri si propunerea lui Klaus Iohannis ca membru al Guvernului si a cazut de acord asupra acestora cu prim-ministrul. Liderul PSD, premierul Victor Ponta a declarat anterior ca are o relatie foarte buna cu Klaus Iohannis si ca il doreste in Guvern, deoarece ar fi un mare castig, dar ca "deciziile tehnice" legate de pozitii si de procedurile necesare vor fi luate in tara, "cu calm", in cadrul coalitiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Razboiul nervilor la Vila Lac. Ponta il accepta pe Iohannis la MAI, dar vrea sa discute in USL despre functia de vicepremier
Razboiul nervilor la Vila Lac. Ponta il accepta pe Iohannis la MAI, dar vrea sa discute in USL despre functia de vicepremier

Liderii USL s-au intalnit la Vila Lac 1 pentru a discuta despre propunerile PNL pentru posturile de ministru, dar si despre functia de vicepremier solicitata pentru Klaus Iohannis.

Ponta:
Ponta: "Iohannis ar fi un castig pentru Guvern". Prima reactie a premierului dupa ce PNL a propus patru noi ministri

De la Soci, premierul a transmis ca a vazut propunerile colegilor de la PNL si vor discuta detaliile tehnice in tara.

Marea zi a REMANIERII. Iohannis, Atanasiu, Nicolaescu si Busoi, nominalizatii PNL pentru Guvern
Marea zi a REMANIERII. Iohannis, Atanasiu, Nicolaescu si Busoi, nominalizatii PNL pentru Guvern

Zi extrem de agitata in tabara liberala. Membrii Biroului Permanent al PNL s-au reunit la Palatul Parlamentului, de unde au anuntat nominalizarile pentru functiile de ministri.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.