Prin ce s-a facut Gabriela Firea remarcata la un an de mandat. La bilant, a venit cu noua idee: gradini de zarzavat la scoli
Gabriela Firea a tras linie la un an de mandat la Primaria Capitalei, si a prezentat principala sa realizare: deblocarea santierelor.
In raportul aniversar nu a mentionat insa nimic despre: parcari, trafic lejer, piste pentru biciclisti sau transportul gratuit promis pe liniile RATB. A venit in schimb cu alta idee: infiintarea unor gradini de zarzavaturi pe langa gradinite si scoli. Cei din opozitie o acuza ca nu a rezolvat problemele reale ale bucurestenilor.
Gabriela Firea a inceput raportul prin a-si prezenta cea mai mare dintre realizari, apoi a venit cu o noua idee. "Am reusit sa deblocam zeci de santiere din Capitala. Pe langa cele mai multe scoli si gradinite dorim sa amenajam gradini de legume si zarzavaturi."
Acum fix un an, la prima sa conferinta in calitate de primar a promis multe alte lucruri despre care nu a pomenit in discursul de azi. "Primaria generala, cat si primariile de sector, vor identifica terenuri care pot sa fie amenajate ca parcari, avand in vedere faptul ca parcarile supraterane necesita un timp de asteptare, un an de zile."
A evitat sa vorbeasca despre gratuitati pe RATB la anumite ore. "Pentru gratuitate inainte si dupa varfurile programului RATB cum ar fi dimineata inainte ora cea mai aglomerata si dupa acest varf este o propunere si este destul de simplu acum de aprobat", spunea Firea acum un an.
Reporter: Cu gratuitea din RATB ce se aude, doamna primar?
Gabriela Firea: Am avut doua ore in care am prezentat aceste realizari si nu are rost sa mai organizam inca o conferinta de presa.
In privinta pistelor pentru biciclisti, primarul general promitea ca acestea vor fi construite in parteneriat cu primaria sectorului 3. Astazi, primarul sectorului 3 sustine ca exista deja 10 kilometri de piste. Ar fi insa niste probleme: nu sunt nici amenajate, nici marcate.
Pentru cei care merg cu RATB-ul cele 500 de autobuze cu aer conditional nu sunt suficiente. "Incepem un program prin care autobuzele sa fie dotate cu aer conditionat, din nefericire uzina RATB poate sa monteze doar 50-60 de astfel de aparate in interval de o luna”, spunea Firea in 2016
Astazi am incercat sa aflam de la Directorul RATB in cate autobuze exista aer conditionat.
Reporter: Anul trecut, de exemplu, nu ati instalat aer conditionat in niciun autobuz?
Director RATB: In plus fata de cele 500? Nu.
Reporter: De ce?
Director RATB: Nu au fost prinse in investitii de cei care au fost inaintea mea.
Reporter: A trecut un an.
Director RATB: Da.
Reporter: Intr-un an nu ati reusit sa instalati?
Director RATB: Nu este vorba de a nu reusi, este vorba de procedura
Opozitia a criticat activitatea primaritei si a sustinut ca nu are nicio realizare importanta. Mai mult o acuza ca s-a facut remarcata doar prin ornametele de Paste si concursurile cel mai frumos balcon si cel mai bun logo.
Bilantul prezentat de Gabriela Birea la un an de mandat
Primarul Capitalei Gabriela Firea a prezentat, vineri, bilantul, la un an de mandat la Primarie, ea consemnand ca au fost starpite firmele fantoma si ca au fost deblocate numeroase santiere.
Firea a anuntat ca vor fi construite sase cartiere de locuinte in toate sectoarele Bucurestiului, un spital metropolitan, crese si gradinite, precum si sali pentru organizarea de evenimente.
Acum un an, dupa ce castigase mandatul, Firea promisese ca va face "revolutie in materie de trafic in Capitala" si ca "in 6 luni se va circula mult mai usor in Bucuresti". Vineri insa, dupa ce au trecut 12 luni de cand a preluat functia de primar, nu a explicat care este stadiul "revolutiei" din traficul bucurestean.
”Acum un an, in data de 23 iunie, la aceeasi ora, am depus juramantul in fata bucurestenilor, le-am multumit pentru vot si le-am promis ca impreuna, echipa social-democrata, cei sapte primari vom obtine rezultate pentru bucuresteni. Ne intalnim astazi, pentru ca asa am promis atunci, sa punctam activitatea acestui an. Nu este un bilant. Un bilant se face la final de mandat. Dar pentru ca am promis sa spunem public in fiecare an ce s-a realizat, ce neimpliniri avem, ce ne propunem pentru perioada urmatoare, iata-ne in fata dumneavoastra”, si-a inceput discursul Gabriela Firea.
Edilul a spus ca, din punctul sau de vedere, cea mai mare realizare a acestui an a fost aceea ca au reusit sa deblocheze zeci de santiere din Capitala. ”Orasul a prins viata, acolo unde nu se lucra de aproape doi ani, s-a lucrat, s-au si finalizat unele obiective de investitii, altele sunt in curs de finalizare, iar acolo unde se lucra cu pasi de melc, ritmul s-a accelerat foarte mult”, a spus ea.
”De asemenea, o mare realizare a acestui an este aceea ca am avut curajul sa spunem stop contractelor paguboase pentru Capitala. Ani de-a randul aceleasi firme, aceleasi castigau toate licitatiile din Bucuresti. Nu este normal. Mediul de afaceri este mult mai complex dezvoltat decat cele cateva firme agreeate atat la Primaria Capitalei, cat si la primariile de sector. Ne-am pus in minte sa spunem stop si am reusit si toti sapte ne-am asumat riscuri imense pentru noi si pentru familiile noastre si nu exagerez cand spun acest lucru”, a afirmat Gabriela Firea.
Primarul general a completat ca au avut de asemenea curajul sa ”starpeasca” firmele capusa de la RADET si RATB.
”In sfarsit, se lucreaza acum transparent, pe proceduri, exista obiectivitate, exista un mediu economic sanatos. A fost greu. Acolo erau grupuri de interese transpartinice de ani de zile, familii de afaceri. Nu poti sa te pui cu toti deodata, dar pentru ca am promis in fata dumneavoastra, ne-am asumat acest risc si am reusit”, a spus Firea.
Gabriel Firea a vorbit despre o alta ”mare realizare”, respectiv investitia intr-un domeniu vital - sanatatea: ”Cea mai mare alocare bugetara, 90 de milioane de euro, pentru cele 19 spitale ale municipalitatii si pentru dotarea cabinetelor medicale scolare, precum si a celor stomatologice. Nu sunt primar care sa vin din mediul medical, dar ii respect pe medici, este o profesie de credinta, care nu poate fi facuta de oricine, si trebuie sa fim alaturi de ei, nu doar cu vorba, ci in special cu fapta”.
Ea a vorbit si despre urmatoarele proiecte.
”Ce ne propunem? Ne propunem sa fie mult mai bine, iar ca obiective de investitii, vom construi in cel mai scurt timp vor demara procedurile, sase cartiere de locuinte in cele sase sectoare ale Capitalei, pentru tineri, cazuri sociale si locuinte de serviciu. Vom demara de asemenea construirea unui mare spital metropolitan, care sa fie conceput de la zero, cu toate circuitele la standarde europene. Vom construi si vom moderniza crese si gradinite. Exista un deficit mare in ceaa ce priveste cresele si gradinitele in Capitala. Vom construi, dar si vom amenaja acolo unde este cu putinta, sali multifunctionale pentru activitati sportive si pentru alte tipuri de evenimente”, a spus primarul general.
Gabriela Firea a multumit "putinilor ministri din fostul Guvern” care au sustinut activitatea municipalitatii.
Firea le-a multumit ministrilor Carmen Dan, Alexandru Petrescu, Gabriel Petrea, Andreea Pastarnac, Petre Daea, Pavel Nastase si Florian Bodog, care sunt si prezenti la evenimentul organizat de Primarie.
Bilantul este prezentat la cinematograful ”Gloria”, la a carui inaugurare Firea a fost prezenta alaturi de primarul Sectorului 3, Robert Negoita.
Dupa discursul primarului general, a fost prezentat un film de cateva minute cu realizarile din primul an.
De asemenea, ar urma sa fie prezentate si bilanturile de activitatea ale primarilor celor sase sectoare ale Capitalei.
Numeroase oficialitati, inclusiv Gabriela Firea, sunt inbarcate in ie, pentru ca sambata se sarbatoreste Ziua Iei.
Intr-un bilant dat publicitatii de Primarie, la capitolul proiecte finalizate in acest an sunt trecute: aprobarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila 2016 – 2030 pentru regiunea Bucuresti – Ilfov, aprobarea indicatorilor economici pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbana –„Centrul Capitalei”, definitivarea strategiei de alimentare cu energie termica in sistem centralizat, deblocarea situatiei de la santierul Arcul de Triumf si finalizarea lucrarilor, proiecte ale Directiei Generale de Protectie Sociala pentru copii de 0-3 ani si infiintarea unor spalatorii sociale, stimulentele financiare pentru nasteri si pentru casatorie, precum si bursa pentr studentii care ajuta persoane varstnice, lucrarile de modernizare pe Bulevardul Liviu Rebreanu, inaugurarea Observatorului Astonomic “Amiral Vasile Urseanu”, redeschiderea Teatrului Evreiesc de Stat, deblocarea si finalizarea noului Ambulatoriu integrat al Spitalului Clinic de copii "Dr. Victor Gomoiu", revenirea Primariei Generale in vechiul sediu.
In bilant sunt mentionate si o serie de proiecte deblocate, care sunt in curs de finalizare: Pasajul Sudului, Podul Ciurel, Spitalul Foisor, Spitalul Victor Gomoiu, Teatrul Ion Creanga, amenajarea lacurilor Floreasca si Tei, refacerea patinoarului Flamaropol, proiectul supralargirii arterei Prelungirea Ghencea, Proiectul Glina.
Intre proiectele initiate de la inceputul mandatului actualului primar, sunt enumerate: spitalul metropolitan, locuinte sociale, de serviciu si pentru tineri, conditii mai bune in unitatile de invatamant, parcari de resedinta la punctele termice, achizitionarea de autobuze electrice, modernizarea soselei Fabrica de Glucoza, programul pentru incurajarea mersului pe biclicleta, proiectul ”Teatru temporar”, concurs de solutii pentru reamplasarea Halei Matache si amenajarea pietei, sistemul operational pentru managementul calitatii aerului.