Gabriela Firea: "Nu il mai consider premier pe Sorin Grindeanu. Nu am solicitat niciodata bani de la Guvern"

Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni seara, ca nu il mai considera premier pe Sorin Grindeanu.

"Nu mai il consider prim-ministru. Atunci cand a preluat guvernarea, metaforic vorbind, a fost fericit sa aiba in spate un partid politic important, cel care castigase alegerile (...) ulterior s-a decuplat de noi intr-un timp destul de fulgerator. Am constatat dupa foarte putine luni ca pur si simplu angajamentele luate in fata noastra, a membrilor Comitetului Executiv, s-au transformat in praf si pulbere. Am vazut in ultimele zile demonizarea Comitetului Executiv (...) de catre domnul Ponta si de domnul Grindeanu (...) Nu a participat la alegeri de prim-ministru, nu l-au ales romanii, romanii au ales PSD care, intr-un for de conducere statutar, l-a desemnat pe domnul Sorin Grindeanu", a afirmat edilul general la Antena 3, conform Agerpres.

Firea a adaugat ca ii intelege pe oamenii care acum sunt suparati pe PSD.

"Cata vreme a preluat aceasta functie din partea colegilor din Comitetul Executiv si a fost incantat sa ne aiba pe noi in spate (...) ulterior banuiala noastra e ca a avut un alt spate, dar nu avem indicii certe in legatura cu aceasta sustinere a domniei sale, o detectam pe cea a domnului Victor Ponta (...) cel mai rau imi pare de oamenii care ne privesc acum si care au perfecta dreptate si le dau din suflet dreptate sa fie suparati pe noi, pentru ca ne-au votat pe noi toti intr-o formula si la parlamentare si la locale si au apreciat un guvern alcatuit din PSD si ALDE si acum se intampla aceasta lovitura de stat practic, prin incercarea de preluare a puterii executive de catre un grup de pucisti", a declarat Firea.

Ea a subliniat ca in Comitetul Executiv al partidului sunt presedintii de organizatii judetene si membrii Biroului permanent national, iar Grindeanu si Ponta cunosc foarte bine legitimitate acestui for al partidului cu care acum au intrat in disputa.

Citește și
Sorin Grindeanu
Criza politica in Guvern. Deputatul PSD de Timis, Adrian Pau: "Nu voi vota motiunea, Sorin Grindeanu este prietenul meu"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"Nu sunt niste persoane parasutate sau trimise din stratosfera si atat domnul Grindeanu, cat si domnul Ponta stiu foarte bine importanta si legitimitatea Comitetului Executiv National al PSD (...) motivul pentru care trebuie sa inceteze toata aceasta disputa intre un grup ultraminoritar si intreg partidul castigator al alegerilor este Romania de care acesti doi oameni au uitat, pentru ca, daca nu ar fi uitat, nu ar fi actionat de o asemenea maniera. Nu s-ar fi baricadat in Palatul Victoria, umbland ca doua fantome, fara niciun suport constitutional, parlamentar si politic (...) daca aveau un conflict politic in PSD, trebuiau sa vina sa-l rezolve in PSD, nu sa-l transpuna la nivel national", a mai adaugat Firea.

Firea: Nu am solicitat niciodata bani de la Guvern, am cerut respect

Gabriela Firea a declarat totodata ca nu a solicitat niciodata bani de la Guvern, ci a cerut respect si implicarea Executivului in problemele administratiei.

"Nu am cerut niciodata bani de la Guvern, am cerut respect, am cerut decizii ministeriale, decizii guvernamentale, implicarea primului-ministru. (...) In tot centrul Capitalei, Primaria nu poate sa asfalteze strazile care sunt toate deteriorate pentru ca nu avem avizele de la Ministerul Culturii", a spus Firea la Antena 3.

Ea a afirmat ca pentru o problema complexa e nevoie de grup de lucru, de interventia mai multor ministere si implicarea mai multor ministri.

Firea este de parere ca rolul unui premier este de a conduce echipele, de a face parte din grupurile de lucru, de a participa la deciziile strategice.

"Nimeni nu are pretentia de la un prim-ministru sa se implice in detaliu si la nivel tehnic in aceste subiecte, dar in momentul in care toate informatiile sunt pregatite de catre trei-patru ministere si institutii subordonate, premierul este cel care decide cand acea hotarare va fi pusa sau nu pe masa Executivului, care e decizia strategica, decizia mare care se va lua, care e foaia de parcurs. (...) Acest lucru i-am reprosat cu totii, si anume, ca a fost o persoana neadecvata pentru aceasta postura, in sensul ca nu a stiut sa coordoneze activitatea la nivel de Guvern. (...) Nu e posibil ca premierul unei tari sa nu isi faca timp sa se intalneasca cu primarul Capitalei jumatate de an si cu parlamentarii din Bucuresti si judetul Ilfov", a declarat edilul Capitalei.

Firea a sustinut ca nu doreste sa creeze un statut special pentru Capitala, desi ar fi avut toate motivele.

"60% din investitiile straine directe sunt in Bucuresti, 24% din Produsul Intern Brut se realizeaza in Capitala, la fel, locuri de munca, la fel, peste 20% venituri la bugetul national se realizeaza din Bucuresti. Am fi avut asadar toate motivele economice si eram indreptatiti sa fim tratati corect. Nu am nicio explicatie. M-ati intrebat daca e vorba pur si simplu de o problema personala sau institutionala. Nu am un raspuns", a afirmat primarul general.

In opinia sa, orice edil al unei Capitale de tara e interesat de o colaborare eficienta cu Guvernul.

"Sunt enorm de multe proiecte necesare Capitalei care nu au legatura doar cu bugetul Municipalitatii, ci sunt in stransa legatura cu bugetul national. Nu am cerut bani niciodata. (...) Problemele structurale si, daca vreti, sistemice din Capitala nu se pot rezolva doar cu masuri luate la nivel de Municipalitate, pentru ca nicaieri nu s-a intamplat asa si cetatenii sunt convinsa ca inteleg aceste aspecte, fie ca vorbim despre aglomeratie, fie ca vorbim despre problemele de mediu, de educatie, de sanatate, sunt decizii la nivel guvernamental care se rasfrang asupra noastra", a adaugat Firea.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Ponta, intr-un interviu pentru AP, cere sprijin pentru Grindeanu. Teodorovici:
Ponta, intr-un interviu pentru AP, cere sprijin pentru Grindeanu. Teodorovici: "Politica nu se face pe baza de prietenie"

Secretarul general al Guvernului Victor Ponta ii indeamna pe parlamentari sa nu-l indeparteze pe premierul Sorin Grindeanu de la putere printr-o motiune de cenzura, apreciind ca acesta este garantul stabilitatii, relateaza The Associated Press.

Criza politica in Guvern. Deputatul PSD de Timis, Adrian Pau:
Criza politica in Guvern. Deputatul PSD de Timis, Adrian Pau: "Nu voi vota motiunea, Sorin Grindeanu este prietenul meu"

Deputatul PSD de Timis Adrian Pau a declarat ca nu va vota motiunea de cenzura depusa de PSD si ALDE impotriva premierului Sorin Grindeanu, deoarece seful Guvernului este prietenul sau.

Sorin Grindeanu:
Sorin Grindeanu: "Motiunea va pica!" Premierul a vorbit la telefon, in ultimele zile, cu Ion Iliescu. VIDEO

Sorin Grindeanu a participat, duminica seara, la o dezbatere privind situatia din Guvern si din PSD, alaturi de sase jurnalisti.

Grindeanu i-a demis pe toti secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltarii. Shhaideh il ameninta cu plangere penala
Grindeanu i-a demis pe toti secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltarii. Shhaideh il ameninta cu plangere penala

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, duminica, la Guvern, ca a demis toti secretarii de stat, secretarul general si secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltarii, pentru ca Sevil Shhaideh sa nu mai poata semna nimic, nici prin interpusi.

Recomandări
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.