Iohannis analizeaza problema migrantilor, in Lituania. Cadoul pe care i l-a facut presedintei Dalia Grybauskaite. FOTO

Dată publicare: 18-05-2016 10:37
Dată actualizare: 21-05-2016 07:25


iohannis lituania

Presedintele Klaus Iohannis a inceput marti o vizita de stat de doua zile in Republica Lituania, unde s-a intalnit cu omologul sau, Dalia Grybauskaite.
 

In cursul intalnirilor bilaterale cei doi sefi de stat au facut schimb de decoratii, dar si de cadouri, Iohannis daruindu-i omologului sau o ie, informeaza news.ro.

Presedintele Iohannis a declarat miercuri, referindu-se la posibilitatea unor sanctiuni pentru statele membre UE care se opun relocarii migrantilor, ca acestea nu ar rezolva nimic si ca unele solutii gasite pana acum sunt slabe.

"Abordarea prin sanctiuni nu mi se pare relevanta si nu cred ca e cazul sa detaliem. Ceea ce trebuie sa cautam noi acum pentru criza migratiei nu sunt sanctiuni. Ele nu rezolva nimic. Noi trebuie sa gasim solutii. Unele dintre solutiile gasite pana acum le consideram slabe. Speram in continuare in gasirea unor solutii foarte bune, dar solutiile partiale care s-au gasit pana acum sunt sprijinite de noi. Ma gandesc aici la intarirea frontierelor externe ale UE, in special prin FRONTEX, unde Romania e al doilea contributor dupa Germania", a afirmat Iohannis, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul lituanian Dalia Grybauskaite.

El a precizat ca Romania este dispusa sa primeasca migranti, "atunci cand e nevoie", apreciind insa ca, in ansamblu, abordarea corecta pentru rezolvarea problemei este "gasirea de solutii proactive si nu concentrarea pe sanctiuni".

La randul sau, presedintele Lituaniei a apreciat ca problema migrantilor este "complicata", iar Romania si Lituania au "pozitii similiare" pe aceasta tema, in sensul ca UE trebuie sa isi protejeze frontierele si sa acorde posibilitati de integrare migrantilor.

"Masuri de constrangere nu pot fi adoptate in niciun caz. Nu putem constrange o tara sa faca ceea ce nu doreste si nu putem constrange migrantii sa plece in alte localitati", a mai spus Grybauskaite, referindu-se la sanctiuni.

Iohannis urmeaza sa se intalneasca cu prim-ministrul Algirdas Butkevicius si cu presedintele Parlamentului, Loreta Grauziniene. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, la discutiile cu oficialii lituanieni vor fi abordate modalitatile de dezvoltare a relatiilor politice si economice, cu accent pe aprofundarea cooperarii sectoriale in domenii ca securitatea energetica, transportul, dar si in ceea ce priveste noile tehnologii.

De asemenea, seful statului va prezenta evaluarea tarii noastre si va discuta cu interlocutorii sai modalitatile de raspuns adecvat privind provocarile complexe cu care se confrunta in prezent Uniunea Europeana.

"O tema prioritara de discutie va fi cooperarea celor doua state in cadrul NATO, cu precadere in procesul de pregatire a Summitului de la Varsovia (8-9 iulie) si, in mod special, in ceea ce priveste consolidarea prezentei Aliate credibile, robuste, de descurajare pe intregul flanc estic al NATO, precum si intarirea parteneriatului strategic NATO-UE", precizeaza sursa citata.

Presedintele Klaus Iohannis va pune accent si pe identificarea de noi oportunitati de cooperare in scopul revigorarii Parteneriatului Estic si sprijinirii statelor din Vecinatatea Estica a UE interesate de integrarea europeana, cu accent asupra Republicii Moldova.

Programul sefului statului in Lituania va cuprinde si vizitarea Centrului pentru Tehnologie si Inovatie din Vilnius, cel mai mare institut de cercetare stiintifica din aceasta tara.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO