Klaus Iohannis a depus o plangere la DNA impotriva lui Liviu Dragnea pe legea migratiei politice

Dată publicare: 09-09-2014 21:52
Dată actualizare: 12-09-2014 07:10


Klaus Iohannis

Presedintele PNL a depus marti o plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie impotriva vicepremierului Liviu Dragnea, pentru initierea ordonantei de urgenta 55/2014 care permite migratia politica a alesilor locali pentru 45 de zile.

Plangerea penala depusa la DNA a fost semnata de Klaus Iohannis, principala acuzatie fiind cea de abuz in serviciu, ”impotriva numitului Dragnea Liviu Nicolae, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 Cod penal”, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.

Iohannis reclama faptul ca ”au fost aduse vatamari” prin OUG 55/2014 tuturor candidatilor la alegerile prezidentiale si in general interesului public care vizeaza desfasurarea alegerilor in conditii de egalitate de sanse si de legalitate. Documentul citeaza articolul 297 alineatul (1) din Codul penal, potrivit caruia constituie abuz in serviciu “fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau persoane juridice”. ”In fapt: In cursul lunii august 2014, numitul Dragnea Liviu Nicolae a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta.

Procedura initiata de numitul Dragnea Liviu Nicolae s-a finalizat cu adoptarea OUG nr. 55/2014, care permite primarilor si consilierilor sa isi schimbe partidul fara a-si pierde mandatul, deschizand astfel posibilitatea racolarilor politice. Consilierii locali, primarii si sefii consiliilor judetene au astfel la dispozitie 45 de zile pentru a-si exprima in scris optiunea pentru un partid politic, o organizatie a minoritatilor nationale sau sa devina independenti fara a-si pierde mandatul.

Ordonanta de urgenta initiata de numitul Dragnea Liviu Nicolae are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, in lipsa unei urgente reale si este de natura a afecta procesul electoral, fiind de natura sa conduca la sustinerea unui anume candidat”, metționeaza documentul.

Iohannis spune ca e singura metoda de a obtine explicatii

Klaus Iohannis a explicat ca plangerea penala formulata impotriva lui Liviu Dragnea pentru initierea ordonantei privind migratia este "ultima solutie pentru a gasi explicatii" in privinta acestui act normativ, liderul PNL spunand ca daca sunt si alti responsabili DNA va trebui sa se autosesizeze.

Presedintele PNL si candidatul ACL la Presedintie, Klaus Iohannis, a explicat, marti seara, intr-o conferinta de presa la Ploiesti, ca decizia sa de a depune o plangere penala la DNA impotriva vicepremierului Liviu Dragnea, care a initiat OUG privind migratia alesilor locali este "ultima solutie” pentru "a gasi explicatii" in privinta acestui act normativ, in conditiile in care Executivul a refuzat sa dea aceste explicatii.

"(Plangerea penala - n.r.) a fost ultima solutie pentru a gasi explicatii acolo. Guvernul a refuzat sistematic sa ne explice de ce a intarziat publicarea, de ce a schimbat textul care a fost trimis spre consultare si a venit cu un text modificat in final in ordonanta de urgenta. Guvernul a refuzat sa ne dea raspunsuri. Avocatul poporului a fost sesizat. Nu a venit cu niciun raspuns. Ne amana de la o saptamana la alta, cum ne-a obisnuit deja si cu Legea Educatiei si cu Ordonanta 45. Si atunci am apelat la institutia statului care este indrituita sa faca lumina in aceasta speta, care este in acest caz DNA” a spus Klaus Iohannis.

Intrebat daca il considera pe Liviu Dragnea drept unic responsabil pentru adoptarea acestui act normativ, liderul liberal a raspuns ca DNA va trebui ca, in urma cercetarilor, sa stabileasca daca sunt si alti responsabili si sa se indrepte impotriva lor. "Eu m-am indreptat impotriva initiatorului acestei ordonante, iar daca DNA constata ca este o fapta penala care implica mai multi, atunci din oficiu se va autosesiza si va extinde cercetarile. Noi nu avem date, nu reusim sa aflam ce se intampla in interiorul Guvernului, nu intelegem motivatiile pentru care Guvernul, cu toate avertizarile si de la noi si de la altii, a procedat totusi la aprobarea acestei ordonante. Si atunci trebuie sa intervina cineva care proin lege are dreptul sa mearga si sa verifice concret cum si de ce", a mai spus Iohannis.

Sursa: Maxim


VIDEO PROTVPLUS.RO