Justitia e oarba. Dar ministrul? - editorial de Gabriela Stefan
Ministrul Justitiei a pierdut batalia cu procurorul general al Romaniei. Confruntarea a avut loc pe teren neutru, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar miza a fost sefia Directiei Nationale Anticoruptie(DNA).
Pentru aceasta functie, Catalin Predoiu a propus-o pe procuroarea Monica Serbanescu, consilierul sau personal, care nu a reusit insa sa treaca examenul, obtinand un aviz negativ din partea membrilor CSM. Uppercut-ul fatal a fost dat de Codruta Kovesi, care a venit pregatita pentru razboi, furnizand inclusiv informatii despre starea de sanatate a candidatei d-lui Predoiu. Dincolo de faptul ca Monica Serbanescu nu a facut la viata ei anchete si rechizitorii, da prost sa afli ca un posibil viitor sef la Anticoruptie are rezistenta scazuta la stres.
Practic, la sedinta CSM, a fost vorba de mai mult decat o confruntare dintre doua persoane: ministrul Justitiei si procurorul general. In spatele fiecaruia dintre ei se afla, mai mult sau mai putin vizibil, o tabara care are propriile ei interese. Catalin Predoiu este, inainte de toate, membru al Executivului, adica om politic si reprezentant al Puterii. In aceste conditii, este de la sine inteles ca propunerea facuta de el a fost agreata atat de PNL, cat si de “aliatii” acestuia, PSD si PC, care au avut cuvinte de lauda la adresa Monicai Serbanescu. Incercarea sa de a promova un “no name”, pentru a evita posibile scandaluri si dezvaluiri de presa, a esuat pentru ca ministrul Justitiei nu si-a facut temele corespunzator. Nu acelasi lucru se poate spune despre exponentul celeilalte tabere, Codruţa Kovesi - apreciata de către seful statului si de catre PD-L – care a venit pregatita si, pe buna dreptate, a castigat. Argumentele procurorului general au reusit sa influenteze decizia membrilor CSM, care au votat, indirect, impotriva ministrului Justitiei.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Daca nu ar fi fost vorba de un razboi intre doua tabere, ministrul Justitiei ar fi gestionat altfel aceasta problema. Probabil s-ar fi consultat in prealabil atat cu Codruta Kovesi, cat si cu membrii CSM si astfel ar fi aflat toate “bubele” d-nei Serbanescu. In acest moment, este clar insa ca relatiile institutionale din cadrul sistemului judiciar sunt profund viciate. Procurorul general afla de la televizor pe cine vrea sa puna ministrul Justitiei sef la DNA, iar ministrul afla tot de la televizor – in timpul sedintei CSM, transmisa in direct de televiziuni – ca Monica Serbanescu are anumite probleme.
Chestiunea viitorului sef al DNA-ului este inghetata in acest moment. Este putin probabil ca seful statului sa ignore avizul negativ al CSM-ului si, mai ales, observatiile procurorului general. O asemenea decizie ar fi o bila neagra pentru Traian Basescu, dupa cum o bila neagra este pentru ministrul Catalin Predoiu sustinerea in continuare a candidaturii Monicai Serbanescu.