Legea comasarii alegerilor este NECONSTITUTIONALA. Care este reactia premierului la decizia CC
Premierul Emil Boc spune ca va respecta decizia Curtii Constitutionale, care a declarat ca legea comasarii alegerilor este neconstitutionala. Seful Guvernului anunta ca isi va prezenta opinia dupa ce va vedea si motivatia hotararii.
"Asteptam decizia Curtii. Statul de drept spune un lucru foarte clar: deciziile Curtii Constitutionale se respecta. Nu am vazut-o deocamdata (decizia-n.r.), nu am vazut nici macar un comunicat pana in momentul de fata, dar un lucru pot asigura cu certitudine: decizia Curtii va fi respectata. Dupa aceea, vom face orice alte declaratii", a declarat Emil Boc.
Comasarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale cu cele parlamentare este neconstitutionala, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala, admitand astfel sesizarea USL.
USL a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentantii Uniunii cerand CC "o atitudine de respect fata de lege si democratie".
Guvernul si-a angajat raspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, sedinta Parlamentului în acest sens având loc în 15 decembrie 2011.
Ministrii au intrerupt sedinta de miercuri a Guvernului pentru a discuta despre decizia Curtii Constitutionale privind comasarea alegerilor, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
"Dupa ce anterior ministrii au luat o pauza obisnuita si au reluat sedinta de guvern, dupa anuntul privind decizia Curtii Constitutionale membrii Cabinetului au luat o noua pauza, pentru a discuta despre acest subiect si implicatiile deciziei", au aratat sursele citate.
Liderul USL Victor Ponta a declarat, miercuri, comentand decizia CC in privinta legii de comasare a alegerilor, ca Guvernul Boc trebuie sa demisioneze pentru ca si-a asumat o lege neconstitutionala si nedemocratica.
In schimb, deputatul PDL Cezar Preda a declarat ca ar fi "culmea" ca judecatorii Curti Constitutionale "sa decida si caderea guvernelor".
Potrivit Constitutiei, se poate ajunge la anticipate daca Guvernul Boc este demis de Parlament prin motiune de cenzura ori isi da demisia.
Judecatorii Curtii Constitutionale au programat pentru astazi, pentru a 3-a oara, o sedinta pentru discutarea sesizarii privind constitutionalitatea Legii privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Pe 18 ianuarie, CC a amanat din nou luarea unei decizii, in conditiile in care sesizarea formulata de reprezentantii USL a fost depusa pe 22 decembrie 2011.
Astfel, opozitia a cerut Curtii Constitutionale "o atitudine de respect fata de lege si democratie".
"Uniunea Social Liberala avertizeaza ca respingerea motiunii de cenzura, prin obligarea parlamentarilor puterii sa nu participe la vot, nu face decat sa mentina Romania pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat in ultimii ani. O analiza corecta ar trebui sa duca, in mod normal, la respingerea legii de catre Curtea Constitutionala, institutie careia ii cerem, macar acum, o atitudine de respect fata de lege si democratie", sustinea, in 22 decembrie, Biroul de presa al PSD.
In sesizarea adresata Curtii Constitutionale, USL solicita sa se constate "neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012..."
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: PSD, alegeri, curtea constitutionala, judecatori, comasare, USL, CC,
Dată publicare:
25-01-2012 11:02