Motiunea de cenzura a USL a picat. Ponta i-a adresat cuvinte grele premierului Emil Boc

×
Codul embed a fost copiat

Ministrii Cabinetului Boc raman la Palatul Victoria. Motiunea de cenzura a opozitiei privind comasarea alegerilor nu a avut sustinerea necesara in Parlament.

Liderii PNL si PSD le-au adresat cuvinte grele ministrilor, comparandu-i cu diversi lideri comunisti. "Sunteti ipocriti", le-a replicat premierul Emil Boc.

In timpul dezbaterilor, mai multi tineri au aruncat cu manifeste in capul parlamentarilor.

Inca de la inceput, opozitia a incercat sa puncteze la capitolul imagine. In mod simbolic, si-au pus pe brate banderole tricolore si au fluturat stegulete decupate in mijloc. Premierul Emil Boc a avut insa atuul sau: cravata violet.

Energia culorii nu l-au scutit insa de vorbele grele ale opozitiei.

Citește și
Anca Boagiu si Emil Boc - COVER
Camera Deputatilor a respins motiunea simpla "Panglicile doamnei ministru Boagiu"

"Uitati-va cat de mult seamana Emil Boc cu Emil Bobu. La fel de stupid, la fel de incapabil. Noi astazi vorbeam de comasarea alegerilor si el vorbea ca prostul in continuare despre nu stiu ce marete realizari economice are", a declarat Victor Ponta.

La balcoane, aproape 20 de tineri de la mai multe organizatii neguvernamentale au ales sa protesteze in felul lor fata de comasarea alegerilor. Au scandat, au afisat mai multe banere si au aruncat cu manifeste in capul parlamentarilor.

Dincolo de acest moment, dezbaterile i-au plictisit pe multi parlamentari, dar si pe unii dintre ministri. De pilda, in timpul sedintei, Elena Udrea a parasit sala pentru a asculta cateva colinde.

Pentru a trece motiunea, opozitia avea nevoie de 234 de voturi. Nu au strans decat 209. In aceste conditii, PSD si PNL au atacat legea la Curtea Constitutionala. Daca magistratii le vor respinge sesizarea, actul normativ se considera adoptat si urmeaza sa fie promulgat de presedintele Traian Basescu.

 

12:56 Motiunea de cenzura a fost respinsa, joi, de Parlament, avand in vedere ca doar 199 de parlamentari si-au exprimat votul, in conditiile in care pentru adoptarea acesteia ar fi fost necesare 234 de voturi favorabile. Votul a fost secret cu bile, insa la acesta au participat doar 199 de parlamentari, desi opozitia are 215 senatori si deputati.

12:09 Parlamentarii au inceput, joi, la ora transmiterii acestei stiri, sa voteze motiunea de cenzura initiata de opozitie, pentru a carei adoptare sunt necesare 234 de voturi "pentru".

Votul este secret cu bile.

La sedinta Parlamentului isi inregistrasera prezenta 262 de parlamentari. Pentru adoptarea motiunii de cenzura sunt necesare 234 de voturi favorabile, insa opozitia are doar 215 parlamentari. In plus fata de acestia senatorul Mircea Geoana si deputatul Daniel Oajdea au anuntat ca voteaza in favoarea motiunii.

12:04 Populismul si demagogia sunt mai periculoase decat comasarea alegerilor, iar liderii USL demonstreaza probleme de logica sustinand ca democratia ar fi afectata doar daca alegerile sunt comasate in toamna anului viitor, nu si daca aceasta comasare ar fi realizata mai devreme, a afirmat premierul Boc.

El i-a acuzat totodata pe liderii USL ca, de fapt, nu cred nici ei in propria motiune de cenzura si efectueaza doar de fatada un exercitiu de ipocrizie, deoarece PNL a formulat amendamente la proiectul legii de comasare a alegerilor, iar primarii acestei formatiuni doresc comasarea alegerilor pentru a avea timp sa isi finalizeze proiectele.

Premierul a aratat ca Guvernul a si acceptat un amendament al PNL, care a devenit astfel parte la proiectul de lege privind comasarea alegerilor.

"Nici dumneavoastra nu credeti in aceasta motiune. Aveti ceva de comentat ? Nu. Daca nu doreati comasarea, de ce ati mai depus amendamente ?", s-a adresat Boc parlamentarilor opozitiei.

11:53 Discursul premierului Emil Boc de raspuns la dezbaterile pe tema motiunii de cenzura a fost intrerupt de scandarile unor tineri aflati in lojele salii de plen, care au strigat: "Rusine, rusine, rusine sa va fie!".

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat, joi, ca motiunea de cenzura initiata de PSD si PNL este una fara sanse, ea precizand ca aceasta nu este sustinuta nici macar de parlamentarii opozitiei, care sunt deja plecati la taierea porcului.

"E o motiune fara sansa. Nici macar opozitia nu a venit sa si-o sustina. Probabil ca multi colegi din opozitie sunt deja la taierea porcului. Dar asta este, ne facem datoria si stam sa se termine dezbaterile", a spus Elena Udrea.

Sedinta este condusa de catre presedintele Camerei, Roberta Anastase. La sedinta asista premierul Emil Boc si membri ai Cabinetului, iar 262 de parlamentari si-au inregistrat prezenta.

In sala de plen, parlamentari ai opozitiei poarta banderole tricolore. De asemenea, acestia au stegulete tricolore cu gaura in mijloc si afise pe care scrie "Libertate".

Motiunea de cenzura intitulata "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol" a fost depusa de USL ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe legea comasarii alegerilor, pentru aprobare fiind necesare 234 de voturi, grupurile PSD si PNL totalizand insa doar 215 parlamentari.

Parlamentarii s-au reunit, luni, in plen comnun, pentru citirea motiunii de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol".

Textul a fost prezentat de viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu.

Semnatarii motiunii sustin ca scopul demersului puterii de a comasa alegerile din 2012 este, de fapt, fraudarea acestora.

"Proiectul privind comasarea alegerilor este un demers discretionar, unilateral si antidemocratic al actualei puteri, elaborat fara consultarea societatii civile, si impus prin procedura angajarii raspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuatia democratica", se arata in motiunea de cenzura.

Comasarea alegerilor este un simulacru de procedura legislativa, sustin initiatorii. In textul motiunii se precizeaza ca argumentul principal invocat in sustinerea acestei anomalii nedemocratice care este legea comasarii alegerilor, a fost reducerea cheltuielilor din fondurile publice.

"Acest argument enuntat de domniile voastre, stimati guvernanti, este hilar si totodata revoltator", sustin initiatorii.

Acestia subiliaza ca mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte.

De asemenea, in motiune este sustinut faptul ca prelungirea mandatelor alesilor locali in functii inseamna schimbarea regulilor in timpul jocului.

"Modificarea in acest moment a Legii 215/2001 in sensul maririi duratei mandatului de ales local, nu se poate aplica decat viitorilor alesi locali, in niciun caz celor aflati acum in functie, pentru ca asta ar insemna o incalcare a principiului conform caruia «Legea dispune numai pentru viitor, ea n-are putere retroactive»", scriu initiatorii motiunii de cenzura.

Ei adauga ca nu se intrunesc niciuna dintre conditiile special prevazute de lege care sa justifice prelungirea mandatelor actualilor alesi locali.

In textul motiunii se arata ca fraudarea alegerilor este "adevarata miza a comasarii alegerilor".

"Intreaga procedura de angajare a raspunderii este una abuziva, nedemocratica si adanceste criza de legitimate cu care deja va confruntati (...) Promovand legea comasarii alegerilor, prin procedura angajarii, veti reporta aceasta criza de legitimitate si pentru urmatorii 4 ani. Vom avea alesi locali nelegitimi, un Parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani cand ati fortat crearea unui grup parlamentar de tansfugi politici, impreuna cu care ati dat nastere unei majoritati toxice nesocotind vointa electoratului", se mai arata in textul motiunii.

Conform Constitutiei, Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Daca Guvernul nu a fost demis prin motiunea de cenzura, proiectul de lege prezentat se considera adoptat.

Pentru adoptarea motiunii de cenzura ar fi necesare 234 de voturi. Grupurile PSD si PNL numara in total 215 parlamentari, iar cele ale coalitiei 244.

De asemenea, exista si cinci deputati si un senator neafiliati unui grup parlamentar.

Parlamentul are in prezent 466 de membri, din totalul de 471 de mandate, celelalte locuri fiind vacante. Astfel, USL ar trebui sa mai convinga cel putin 19 parlamentari sa voteze motiunea.

Senatorul Mircea Geoana a declarat, marti, la RFI, ca, "fara indoiala", va vota in favoarea motiunii de cenzura initiate de USL, deoarece nu sustine comasarea alegerilor, care, in opinia sa, este un demers "gresit si antidemocratic".

Si deputatul independent Daniel Oajdea, exclus luna trecuta din PDL, a anuntat ca va vota motiunea de cenzura initiata de USL.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca, daca motiunea de cenzura nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constitutionala.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Opozitia prezinta in Parlament motiunea de cenzura impotriva legii comasarii alegerilor
Opozitia prezinta in Parlament motiunea de cenzura impotriva legii comasarii alegerilor

Opozitia PSD-PNL incearca sa darame Cabinetul Boc, chiar in saptamana Craciunului. Luni dupa-amiaza, motiunea de cenzura intitulata "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol" a fost citita in plenul Parlamentului.

Camera Deputatilor a respins motiunea simpla
Camera Deputatilor a respins motiunea simpla "Panglicile doamnei ministru Boagiu"

Plenul Camerei Deputatilor a respins in sesiunea de vot final motiunea simpla depusa de grupurile PSD si PNL, intitulata "Panglicile doamnei ministru Boagiu".

PSD va vota impotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerului Fondurilor Europene
PSD va vota impotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerului Fondurilor Europene

Anuntul a fost facut de presedintele PSD, Victor Ponta, care a precizat ca parlamentarii opozitiei vor vota impotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerul Fondurilor Europene.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu și i-a lăudat reușitele economice indiscutabile
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu și i-a lăudat reușitele economice indiscutabile

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.