Joachim Gauck despre relatia Germaniei cu Rusia: "Vom gasi solutia in NATO alaturi de partenerii nostri"

Ultima actualizare: 23-06-2016 01:01
Joachim Gauck, Agerpres

Presedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck a afirmat, luni, la Palatul Cotroceni, ca diplomatia tarii sale este criticata in legatura cu modul in care vede relatiile cu Rusia.

Insa presedintele german s-a aratat increzator ca aceasta chestiune va avea o rezolvare la Summitul NATO de la Varsovia. Gauck a mentionat ca, uneori, ”diplomatia germana, atunci cand este vorba de Europa de Est, este vazuta cu ochi critici, pentru ca ea incearca sa deschida si sa tina deschise usile pentru dialogul cu Rusia”.

”Nu este vorba de defetism (...) Nu vrem sa fugim de responsabilitatea noastra. Noi toti stim de unde provin provocarile si iata de ce sunt ferm convins ca, alaturi de partenerii nostri si vecinii nostri din Europa Centrala si de Est, vom gasi o solutie comuna, la final de Summit”, a mai declarat Joachim Gauck.

El a spus ca Alianta Nord-Atlantica are nevoie de o pozitie comuna in ce priveste situatia de pe flancul estic al NATO. ”Asteptam cu nerabdare sa vedem daca deciziile din Tara Galilor vor fi reconfirmate la Varsovia. Avem nevoie de o voce comuna, de o pozitie comuna atunci cand vrem sa contracaram provocarile existente. Oamenii care sunt mai aproape de zona de pericol, vorbesc adeseori cu o voce mai puternica, despre aceste provocari, spre deosebire de cei care se afla mai departe”, a precizat presedintele Germaniei.

Presedintele Germaniei a aratat, in final, ca ”a venit ca prieten si va pleca la fel, ca prieten”. ”Prietenii se asculta, se ajuta reciproc si cred ca asa trebuie sa fie si pe viitor”, a completat Gauck.

In ce priveste problema aderarii tarii noatre la spatiul Schengen, Gauck a spus: ”Este un dosar pe noi il tratam cu seriozitate, chiar daca eu, personal, nu sunt membru al Guvernului si nu va pot oferi informatii concrete”, a spus presedintele german despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Presedintele Republicii Federale Germania a aratat in declaratia sa ca Romania este un conglomerat de minoritati si culturi nationale.

”Cultura si minoritatea germana este una dintre ele, unul din elementele care caracterizeaza tara dumneavoastra. Cu totii stim ca, in perioada comunista, oamenii din Transilvania, si cei din Banat, au trecut prin vremuri foarte grele, au avut dificultati in a parasi aceasta tara. Oameni ca dumnevoastra, domnule presedinte, nu sunteti de vina. De vina au fost altii”, a spus Joachim Gauck.

El a aratat ca se bucura ca in Romania exista germani care au considerat ca aici este viitorul lor si care isi ingrijesc limba, traditiile si cultura si a multumit presedintelui Iohannis si Guvernului pentru sprijinul acordat minoritatii germane.

Presedintele german s-a referit si la bisericile fortificate. ”Nu ati amintit cat de frumos este la Sibiu. Sigur, sunteti un presedinte modest. Noi ne bucuram in orice caz ca vom avea parte de o scurta vizita la Sibiu, unde va vom urma pe fostii pasi in calitate de primar, o calitate care a ramas in memoria cetatenilor, rezultatele pe care le-ati avut si care au dus la alegerea dumneavoastra ca presedinte”, a mai declarat Gauck.

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a criticat sambata, Alianta Nord-Atlantica pentru exercitiile militare organizate in estul Europei, care nu sunt decat "o demostratie belicoasa de forta, contraproductive pentru securitatea regionala si pasibile sa inflameze relatiile cu Rusia", transmite BBC.

De asemenea, Steinmeier a cerut aliantei militare sa inlocuiasca exercitiile si demostratiile de forta cu dialogul si cooperare in ceea ce priveste Rusia. ”Ceea ce nu ar trebui sa facem este sa inflamam situatia chiar mai mult prin actiuni belicoase.

Oricine crede ca o parada simbolica de tancuri va aduce securitatea la frontiera estica a aliantei se inseala amarnic. Am fost bine sfatuiti sa nu cream pretexte pentru a resuscita o veche confruntare”, a explicat demnitarul german. In urma cu aproximativ o saptamana, NATO a lansat exercitii militare pentru un atac simulat al rusilor asupra teritoriului polonez.

Exercitiile militare, programate sa dureze doua saptamani, implica 31.000 de trupe, dintre care 14.000 de soldati americani, 12.000 de militari polonezi si alti 1.000 de britanici. Mai multe avioane de lupta nave militare sunt implicate in exercitii, alaturi de 3.000 de autovehicule.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO