Iohannis: „Realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că „realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există, fiindcă din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis graniţele”.
Şeful statului a mai precizat că de mult timp e cunoscut faptul că Schengen are probleme, şi există o dorinţă de a moderniza Acordul Schengen, pe de o parte, însă pe de altă parte „există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”.
Preşedintele României a punctat că prin aderarea României, spaţiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic şi, cu ţara noastră în Schengen, poate fi reformat „cu o energie nouă” acest spaţiu.
„Pe de altă parte, şi trebuie să o spun, fiindcă cineva trebuie să o spună, realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există, fiindcă din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis graniţele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, ştiţi foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de graniţe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcţionează”, a afirmat Klaus Iohannis, joi înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles, referitor la subiectul aderării României la Schengen.
„Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem şi discuţia pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se ştie demult şi, pe de o parte, există dorinţa de a moderniza Acordul Schengen, pe de altă parte există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a continuat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a mai spus că le-a comunicat tuturor liderilor europeni faptul că România ar deveni un punct forte al spaţiului Schengen.
Iohannis: Este puţin deprimant ca de la Viena să auzi ca şi cum acolo o placă s-ar fi stricat puţin
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, întrebat despre strategia României la Consiliul JAI pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi despre opoziţia continuă a Austriei, că este puţin deprimant să tot auzi de la Viena „ca şi cum acolo o placă s-ar fi stricat puţin, în condiţiile în care România performează foarte bine în oprirea migranţilor ilegali”.
Şeful statului a adăugat că argumentele Austriei sunt „cel puţin străvezii”, în contextul în care Austria spune mereu că nu are nimic împotriva aderării României şi Bulgariei, însă la şedinţa din trecut a Consiliului JAI a aprobat aderarea la Schengen a Croaţiei.
„Asta cu forţările nu prea ţine în relaţiile din interiorul UE, dar sigur este puţin deprimant ca de la Viena să auzi ca şi cum acolo o placă s-ar fi stricat puţin, tot acelaşi text, în condiţiile în care România performează foarte bine în oprirea migranţilor ilegali. Noi continuăm. Deci eu continui pe toată linia diplomatică începută, împreună cu toată echipa mea şi Guvernul face tot ce poate”, a afirmat Klaus Ioahnnis, întrebat joi, înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles, ce strategie are România pentru perioada următoare, dacă vom mergem la Consiliul JAI cu o punere pe agendă a subiectului pentru a forţa un veto privind aderarea ţării noastre la Schengen.
Şeful statului a adăugat că argumentele Austriei sunt „cel puţin străvezii”, în condiţiile în care Austria spune că nu are nimic împotriva aderării României şi Bulgarie la Schengen, însă se opune extinderii acestui spaţiu.
„Devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condiţiile în care Austria de fiecare dată spune clar că nu are nimic împotriva României şi Bulgariei, dar se opune extinderii spaţiului Schengen, în condiţiile în care exact în aceeaşi şedinţă a aprobat aderarea Croaţiei. Deci argumentele sunt cel puţin străvezii. În aceste condiţii, noi continuăm, noi continuăm toate discuţiile. Ştim foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen”, a mai spus preşedintele Iohannis.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, romania, austria, aderare, spatiul schengen,
Dată publicare:
26-10-2023 17:16