Scandalul Schengen. Președintele Klaus Iohannis, la Bruxelles: Nu va exista o boicotare a Austriei din partea statului român

×
Codul embed a fost copiat

Președintele României, Klaus Iohannis, participă joi, 15 decembrie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde va aborda și problema aderării țării noastre la Spațiul Schengen.  

Șeful statului se află deja la Bruxelles, unde, miercuri, are loc Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Președintele României a făcut declarații de presă, care au fost transmise LIVE VIDEO și LIVE TEXT pe www.stirileprotv.ro.

După eşecul aderării României la Schengen, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat de la Bruxelles, paşii pe care îi va urma, pentru a gasi o solutie.

Tonul folosit a fost mult mai blând decât al altor oficiali români.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis va ridica problema aderării României la Schengen în Consiliul European din 15 decembrie
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

''Statul român nu va ataca decizia politicienilor de la Viena, la Curtea Europeană de Justiţie, şi nici nu va boicota companiile austriece'' a precizat seful statului.

La reuniunea Consiliului European programată joi, Klaus Iohannis va explica de ce România merită să devină stat membru Schengen, dar fără să se aştepte ca Austria, să îşi schimbe votul, mai devreme, de martie anul viitor.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie - cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme. Nu cred că și-a imaginat cineva că de săptămâna trecută până astăzi Austria sau Olanda și-au schimbat atitudinea și ce n-am rezolvat săptămâna trecută în JAI, rezolvăm, astăzi, în Consiliul European. Nu este bine să avem astfel de așteptări"

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: "Îmi mențin părerea că România în acest moment trebuie să procedeze la fel cum a făcut Austria, să își exercite dreptul de veto pentru toate interesele statului austriac"

Următorul Consiliu al miniştrilor de interne este programat în martie anul viitor, dar preşedintele s-a ferit să lanseze o posibilă dată la care România va ajunge in Schengen.

Președintele se va întâlni cu oficiali din Austria, dar şi cu politicienii suedezi care vor prelua preşedinţia consiului uniunii în următoarea jumătate de an.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Suntem doriți în Uniune, suntem considerați un partener serios și suntem doriți în spațiul Schengen. Însă trebuie să trecem de această sincopă. N-are rost să cădem într-o depresie colectivă."

În plus, Klaus Iohannis spune că soluţia decuplării României de Bulgaria este mai bună decât un refuz, dar nu şi una de dorit.

Europarlamentarii români au ripostat la Bruxelles

 

Pe de alta parte, un europarlamentar PNL a venit cu o soluţie radicală faţă de atitudinea Austriei şi a susţinut în plenul Parlamentului European desfiinţarea graniţelor dintre noi şi vecinii de peste Dunăre.

Iar alţi aleşi europeni au propus ca deciziile din consiliul JAI să nu se mai ia cu majoritate absolută.

Doar că, în vară, România a votat împotriva rezoluţiei prin care tratatul uniunii era modificat în acest sens.

Reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene este programată joi, la Bruxelles, iar declaraţia prin care preşedintele Klaus Iohannis intenţionează să explice de ce România merită să fie stat membru Schengen va avea doar efecte politice.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Avem o agendă bogată astăzi și mâine. Avem teme grele de discutat, cum ajutăm Ucraina să treacă peste această iarnă.

- Să facem orice putem ca să scădem prețul energiei, prețul gazului.

- Avem, de asemenea, teme de discutat în ce privește economia, mai ales despre inflație. Alte teme care vor apărea în discuție sunt teme pe care eu le voi ridica, voi ridica tema Schengen și cred că asta este tema pe care ne interesează cel mai mult.

- Se pune problema cum continuăm. Integrarea în Schengen rămâne obiectiv principal pentru mine ca președinte.

- Să vedem care sunt piedicile care trebuie înlăturate. În realitate avem două probleme. O dată, atitudinea Austriei, care este rezervată. Recent, cancelarul Austriei a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu un vot definitiv. Acest vot a fost valabil și pentru România și pentru Bulgaria.

- A doua problemă, votul Olandei a fost mixt. Pentru România a fost da, pentru Bulgaria un jumătate nu. Nu a fost ceva definitiv, este dorința și acolo a unei amânări până se clarifică anumite probleme.

- Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit în ultima vreme sfaturi și așa mai departe. Nu va exista un boicot al Austriei din partea statului și a autorităților publice. Nu așa se tratează o problemă.

- Cu siguranță pot fi făcute câteva lucruri, mai degabă tehnice, voi avea întâlniri cu cehii, suedezi și austriecii. Până la urmă, soluția trebuie să vină din întregul pachet.

- Pot să vă spun că voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi explica încă o dată de ce trebuie să intre România în Spațiul Schengen. Nu cred că și-a imaginat cineva că de săptămâna trecută până astăzi Austria și-a schimbat atitudinea. E nevoie de foarte multă muncă.

- Ne-am implicat cu toții, și colegii și colegele care sunt acum în sală, și miniștii și-au făcut treaba. Mi s-a părut puțin ciudată vânătoarea de vinovați care s-a declanșat în unele medii. Eu în orice caz nu voi ceda, până când România nu devine membru Schengen.

- Suntem în faza în care trebuie să construim încă o dată întreaga bordare, dar va necesita timp. Să nu aveți așteptarea ca astăzi sau mâine în Consiliu se schimbă ceva în ce privește aderarea. Însă am convingerea că va fi posibilă la anul, în 2023.

- Cred că soluția diplomatică este singura fezabilă, dar vom avea nevoie de ceva timp.

- Nu au fost condiții din capul locului puse României de Austria. Argumentul lor nu a fost unul antiromânesc sau antibulgăresc, ci a fost un argument legat de migrația ilegală. 

- La cald și la emoție tot felul de analiști vin cu tot felul soluții. Pot să vă spun că România nu va ataca la Curtea Europeană de Justiție.

- Suntem doriți în Spațiul Schengen, dar trebuie să trecem de această sincopă. Nu are rost să cădem în depresie.

Ce face președintele României la Bruxelles

 

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul reuniunii Consiliului European, ”președintele Klaus Iohannis va ridica și subiectul aderării României la spațiul Schengen”.

De asemenea, agenda reuniunii Consiliului European va include o discuție privind războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, atât din perspectiva menținerii și consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât și din perspectiva angajării răspunderii Federației Ruse.

Un aspect important pe agendă vizează coordonarea sprijinului acordat Ucrainei ca urmare a atacurilor repetate asupra infrastructurii critice și energetice care au lăsat milioane de civili fără electricitate, căldură sau apă curentă și care solicită un răspuns rapid, inclusiv din punct de vedere umanitar.

Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova, grav afectată de situația actuală, va fi, de asemenea, abordată.

Liderii europeni vor analiza, totodată, stadiul demersurilor realizate în domeniul securității și apărării, în vederea consolidării capacităților europene în acest domeniu.

O altă temă de discuții o reprezintă progresele realizate în domeniul energiei, în direcția trasată de Concluziile Consiliului European din luna octombrie a acestui an, precum și modalitățile de consolidare a rezilienței economiilor europene.

Pe agenda Consiliului European figurează, de asemenea, o dezbatere strategică privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, precum și o discuție privind rezultatele Summitului UE - Balcanii de Vest de la Tirana și cooperarea cu statele din această regiune, inclusiv pe dimensiunea migrației. Liderii europeni vor purta și o discuție strategică privind relațiile Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, cu accent pe securitate și cooperarea economică.

Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)

 

Tot la Bruxelles, miercuri, are loc Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Potrivit Administrației Prezidențiale, reuniunea marchează 45 de ani de dialog între Uniunea Europeană și ASEAN și este primul Summit UE – ASEAN la care participă, alături de reprezentanții instituțiilor europene, și cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, marcând astfel o premieră istorică.

Reuniunea va oferi liderilor UE și ASEAN oportunitatea de a aborda problemele regionale și globale de actualitate, inclusiv provocările legate de securitate, precum și de a identifica, la nivel concret, proiecte de interes comun în domenii precum comerț, schimbări climatice, biodiversitate, conectivitate, agendă digitală și securitate alimentară.

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Refuzul Austriei de a primi România în Schengen, dezbătut în Parlamentul European. Ce urmează
Refuzul Austriei de a primi România în Schengen, dezbătut în Parlamentul European. Ce urmează

După ce Austria a refuzat aderarea României la Spațiul Schengen, subiectul este dezbătut în Parlamentul European.  

Klaus Iohannis va ridica problema aderării României la Schengen în Consiliul European din 15 decembrie
Klaus Iohannis va ridica problema aderării României la Schengen în Consiliul European din 15 decembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii, la sfârşitul lunii decembrie, a Preşedinţiei cehe a Consiliului UE.

Scandalul Schengen-Austria. Companiile subordonate Ministerului Transporturilor își mută conturile de la BCR. Reacția băncii
Scandalul Schengen-Austria. Companiile subordonate Ministerului Transporturilor își mută conturile de la BCR. Reacția băncii

Oficialii României iau primele măsuri împotriva Austriei, după votul de acum câteva zile din Consiliul JAI, când România a ratat intrarea în Spațiul Schengen din cauza austriecilor.  

Un europarlamentar român a cerut CE să atace în justiție vetoul Austriei privind aderarea României la Schengen
Un europarlamentar român a cerut CE să atace în justiție vetoul Austriei privind aderarea României la Schengen

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a trimis o solicitare oficială Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a UE decizia din Consiliul JAI de săptămâna a respins aderarea României la spaţiul Schengen.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.