Iohannis, despre cazul Kovesi: Cine a plagiat, pleaca; o persoana acuzata pe nedrept, sa beneficieze de refacerea renumelui

Ultima actualizare: 06-10-2016 07:04
klaus iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni seara, la Timisoara, ca aceia care au plagiat trebuie sa plece din sistem daca li se dovedeste vinovatia, dar cine nu a plagiat si este acuzat trebuie sa beneficieze de refacerea urgenta a bunului renume.

''Aceasta chestiune (a plagiatului, n.r.) trebuie lamurita de specialisti atunci cand exista o solicitare in acest sens. Pentru ceea ce se va intampla, este simplu, am spus acest lucru si azi in alocutiunea mea (de la Universitatea de Vest Timisoara n.red.).

Daca o persoana publica a plagiat, trebuie sa depasim situatia si persoana respectiva trebuie sa plece din functia publica, ca si un profesor universitar, daca se gaseste ca a plagiat, trebuie sa plece de acolo'', a spus presedintele Klaus Iohannis.

Afirmatia sa a venit in contextul unei intrebari din partea presei, pe tema presupusului plagiat, in ceea ce o priveste pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Seful statului a subliniat ca regula este valabila indiferent de numele persoanei si nu vrea sa se personalizeze discutia pentru 'X', 'Y' sau 'Z'.

''Cine a plagiat, pleaca. Am discutat cu studentii si mi-au spus ca plagiatul nu este problema cea mai mare a sistemului universitar.

Plagiatul este o problema mare a societatii pentru ca este o forma de hotie si daca vrem sa construim o societate mai buna cu o politica mai curata, mai transparenta, atunci trebuie sa fim foarte intransigenti. Cine a plagiat, pleaca'', a subliniat Iohannis.

Presedintele Romaniei a punctat insa ca oricine nu a plagiat, dar a fost acuzat ''trebuie sa fie aparat de cei care stiu sa evalueze teza si in foarte scurt timp sa spuna 'respectivul nu a plagiat"'.

''Asa cum intr-o situatie de plagiat trebuie sa se termine cu eliminarea persoanei respective din randul persoanelor respectabile, tot asa persoana care a fost acuzata pe nedrept (trebuie n.red.) sa beneficieze de refacerea bunului renume in cel mai scurt timp'', a explicat Klaus Iohannis.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO