Iohannis a vorbit la telefon cu șefa Comisiei Europene: ”Dorim să limităm clar turismul”

Dată publicare: 17-03-2020 16:00
Dată actualizare: 17-03-2020 16:28


Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a avut marți o videoconferință cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii, pe tema epidemiei COVID-19.

 

Pitrivit unui comunicat, șeful statului le-a cerut miniștrilor să se ”miște fosrte, foarte repede” și să prezinte măsurile pe care le vor lua conform celor prevăzute în decretul care instituie starea de urgență în România.

Pe mine mă interesează, în această fază, să ne mișcăm foarte repede și aștept de la dumneavoastră să-mi comunicați, fiecare pe domeniul pe care îl gestionează, ce măsuri ați luat deja dintre cele prevăzute în decret, ce măsuri aveți planificate și în ce cadru, în ce agendă pentru zilele următoare.

Repet, starea de urgență ține 30 de zile și este obligatoriu și din acest motiv, și în interesul public, să ne mișcăm foarte, foarte repede. Doresc să aflu de la dumneavoastră, având în vedere specificul fiecărui domeniu pe care îl gestionați, apropo de impact:

Primul lucru – impactul asupra populației a măsurilor pe care le luați dumneavoastră fiecare, o evaluare pe termen foarte scurt, pe termen scurt și pe termenul celor 30 de zile.

Doi – impactul economic al măsurilor de care răspundeți. Și aici mă aștept să ne informați în același fel – măsuri pe termen foarte scurt, de câteva zile, și măsuri pe termenul perioadei de 30 de zile.” - a spus președintele României.

De asemenea, Iohannis a transmis că a avut o discuție telefonică cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cu care a discutat ”două chestiuni care sunt importante pentru dumneavoastră și pentru țară”.

”Primul lucru se referă la circulația mărfurilor în Uniunea Europeană, o chestiune care pentru noi este de mare importanță. Se constată că măsurile luate în statele membre ale Uniunii sunt diferite. Prin necorelare, prin anumite măsuri câteodată puțin exagerate, este din ce în ce mai evident că transportul mărfurilor în Uniunea Europeană are de suferit.

Acest lucru va fi abordat astăzi în videoconferința pe care o voi avea în această seară cu ceilalți membri din Consiliu și, în acest sens, aștept foarte urgent de la dumneavoastră o informare, până la ora 17:30, ca să pot avea un punct de vedere consolidat în videoconferință, să știu exact unde apar astfel de blocaje care ne interesează, dacă producem și noi astfel de blocaje și cum putem să contribuim la eliminarea acestor blocaje. Economia europeană nu poate să funcționeze fără transport și acest lucru ne este clar tuturor.” - a spus Iohannis.

Un alt aspect discutat cu șefa Comisiei a fost legat de limitarea granițelor  Uniunii Europene.

Doamna Președinte dorește să propună să limităm accesul în Uniunea Europeană a persoanelor care vin din țări terțe, adică care nu sunt parte din Uniunea Europeană și care nu pot face dovada că au o problemă urgentă de rezolvat în Uniune. Deci, nu dorim să oprim medici, de exemplu, care vor să intre în Uniune. Nu dorim să oprim diplomați care vin la serviciu. Nu dorim să oprim delegații oficiale care vin cu treburi importante. Dar dorim să limităm clar turismul și dorim să limităm clar turismul medical. Se pare că sunt tot mai multe persoane din afara Uniunii care vin în Uniune tocmai pentru că sistemele medicale de la noi sunt relativ bune.

Aceste chestiuni le vom discuta. Preliminar am spus doamnei Președinte că noi suntem, în principiu, de acord cu aceste măsuri la granița externă a Uniunii și România are capacitatea să impună această măsură la granița noastră.” - a spus președintele.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO