Ion Iliescu
Inquam Photos / George Calin

Guvernul Orban a desființat Institutul Revoluţiei, condus de Ion Iliescu. Reacția fostului președinte

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care desființează Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu.

„Activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 de la înfințarea sa până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României”, se arată în documentul adoptat de Guvern.

De asemenea, în ordonanţă se precizează că "încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituţia a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţare, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţată de la bugetul de stat aproape în totalitate".

"Prin activitatea sa, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziţii publice finanţate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduită adecvată statutului de instituţie publică pe care îl deţine în relaţia cu cetăţenii", se arată în document.

Iliescu: "E o porcărie"

 

"Nu am auzit de așa ceva. Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei... Nu înțeleg, nu știu, nu am aflat încă această știre", a declarat Ion Iliescu, pentru Mediafax.

"Mi se pare o porcărie inadmisibilă. Că sunt oameni care n-au trăit Revoluția și nu-nțeleg și-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformare pe care a cunoscut-o țara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunți la așa ceva? Unde în lume se întâmplă așa ceva?", a adăugat fostul președinte.

 

Guvernul: Institutul a fost folosit pentru propagarea unor informații incomplete

 

În document se menţionează că, "în fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfăşurate de organele de anchetă în "Dosarul Revoluţiei".

"Astfel, întreaga activitate a Institutului a fost marcată de controverse determinate de dorinţa conducătorilor instituţiei de a acredita o anumită viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestată sistematic de organizaţii ale revoluţionarilor. Or, contrar raţiunii de funcţionarea a unei instituţii publice, Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 generează tensiuni sociale ori de câte ori subiectul Revoluţiei Române din 1989 revine în actualitate", se mai arată în actul normativ.

Totodată, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 beneficiază de "un regim juridic atipic în structura instituţională a statului român, în condiţiile în care specificul acestuia este mai degrabă al unei fundaţii decât al unei instituţii publice", se mai menţionează în document.

În acest sens, Institutul are statutul de "instituţie publică de specialitate, autonomă", fără a fi definită sau indicată raţiunea unei astfel de reglementări extraordinare", şi lipsesc reglementările referitoare la "mandatul conducerii instituţiei şi posibilitatea/imposibilitatea reînnoirii acestuia, condiţii de integritate în exercitarea mandatului, revocarea membrilor forurilor de conducere, condiţiile în care se iau decizii prin vot sau prezentarea rapoartelor de activitate Senatului României, din bugetul căruia este asigurată finanţarea Institutului".

Ordonanţa este adoptată "având în vedere necesitatea de a elimina gravele disfuncţionalităţi în modul de funcţionare a instituţiilor publice, de a evita incidente sociale şi de a opri urgent cheltuirea de fonduri publice care nu servesc interesul public, ci prejudiciază buna funcţionare a societăţii".

Preşedintele institutului este fostul preşedinte Ion Iliescu, director general - Gelu Voican Voiculescu iar secretar general - Emilian Cutean. În prezent, Iliescu și Voiculescu sunt puşi sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii, petrecute după momentul în care au luat puterea. Dosarul Revoluţiei a fost încheiat şi se judecă în prezent.

CITEȘTE ȘI: Violențe în Piața Universității. Gelu Voican Voiculescu a fost lovit în cap: ”La pușcărie!”. Atacatorul a fost identificat

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a propus, la începutul şedinţei, introducerea pe ordinea de zi a proiectului de OUG pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu.

Premierul Ludovic Orban a aprobat această solicitare.

În urmă cu două săptămâni Institutul Revoluției a fost implicat într-un scandal, după ce a fost anunțat un concert care urma să aibă loc în Piața George Enescu, pe 22 decembrie. Mai multe organizații civice anunţau că protestează față de organizarea evenimentului și atrăgeau atenția că acesta reprezintă „o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluției din 1989 și urmașilor acestora”. Ulterior, concertul a fost anulat.

Citeste și...
Ultima ședință de Guvern din 2019. Bugetul ar putea intra în vigoare pe 6 ianuarie
Ultima ședință de Guvern din 2019. Bugetul ar putea intra în vigoare pe 6 ianuarie

Guvernul Orban s-a reunit luni în ultima şedinţă din acest an, principalul punct pe ordinea de zi fiind aprobarea hotărârilor privind organizarea şi funcţionarea ministerelor.

Ultimele Știri
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru, după ce Boris Johnson a anunțat că va demisiona
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru, după ce Boris Johnson a anunțat că va demisiona

Boris Johnson va demisiona din poziția sa ca prim-ministru al Marii Britanii.

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Belarusul amenință Polonia: „Va fi prima noastră țintă în cazul unui război”
Belarusul amenință Polonia: „Va fi prima noastră țintă în cazul unui război”

Belarusul a lansat o amenințare directă către statul vecin, Polonia, afirmând că acest teritorul ar fi prima sa țintă militară în cazului unui război.